שתף קטע נבחר

אבו מאזן: הידרדרות דרמטית; הנייה: לא נכרע ברך

אתמול הפסיק האיחוד האירופי את הזרמת הכספים לרשות ובכך הצטרף לישראל ולארצות הברית. בשיחה עם כתבים הזהיר הראיס כי בשל ההקפאה, "המצב מידרדר בצורה דרמטית וטראגית". אולמרט: אף גורם ברשות לא יקבל יחס שונה, אפילו לא היו"ר. חמאס לאזרחים במדינות ערב: הפעילו לחץ על הממשלות - שיתרמו

"המצב מידרדר בצורה דרמטית וטראגית". כך הזהיר היום (ג') יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בשיחה עם כתבים ברמאללה. אבו מאזן התייחס להחלטות ארצות הברית והאירופים לקצץ בסיוע לרשות הפלסטינית בעקבות השבעת ממשלת החמאס לאחרונה.

 

"כל המדינות קיצצו את הסיוע מתוך ההנחה שהכספים מועברים לממשלה. אבל בפועל, הכסף לא עובר לממשלה. הוא עובר לעם הפלסטיני ולמטרות הומניטריות", הבהיר אבו מאזן.

 

היום יצאה משלחת של חמאס המונה שישה נציגים לאיראן, במטרה לגייס כספים עבור הרשות. המשלחת מסיירת במדינות איסלאמיות במזרח התיכון כולו ובדרום-מזרח אסיה למען גיוס הכספים. חבר הפרלמנט מטעם חמאס, מושיר אל-מסרי, אמר כי "המשלחת תנסה 'לפתוח את דלתותיהן' של מדינות ערב ולעזור לרשות הפלסטינית מול החרם הבינלאומי". בחמאס קראו לאזרחים במדינות ערב להפגין וללחוץ על ממשלותיהם, כדי שיעבירו כסף לרשות.

 

אתמול אישרו שרי החוץ של האיחוד האירופי באופן סופי את הקפאת הסיוע האירופי לרשות הפלסטינית בהנהגת החמאס. שר החוץ ההולנדי, בן בוט, אמר בתום מפגש שערכו שרי החוץ: "לא נגיש כל עזרה לארגונים הקשורים עם ממשלת החמאס, אבל נמשיך במתן עזרה הומניטרית". הוא הוסיף כי האיחוד האירופי יבדוק כיצד לעזור לפלסטינים לספק את צרכיהם הבסיסיים. "העם הפלסטיני בחר בממשלה הזאת, ולכן ייאלץ לשאת בתוצאות", אמר בוט.

 

אבל לא כולם מחרימים את הרשות. שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, אמר כי הפסקת הסיוע הכספי לרשות הפלסטינית היא "טעות גדולה". לברוב, שאת דבריו הביאה סוכנות הידיעות "אינטרפקס", אמר כי רוסיה לא תפסיק את הסיוע לרשות אך על ממשלת חמאס להיענות לדרישות הקהילה הבינלאומית: הכרה בישראל, הכרה בהסכמים שנחתמו והפסקת האלימות.

 

ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, אמר כי התוקפנות הישראלית בצפון רצועת עזה נעשתה בניסיון "להדק את המצור" סביב ממשלתו. "כוונת ישראל בהסלמה היא לגרום לנו לכרוע ברך לפניה", אמר הנייה. בדברים שנשא בישיבת הממשלה, אמר הנייה כי ממשלתו לא תיכנע לדרישת ישראל והקהילה הבינלאומית מחמאס למתן עמדותיה.

 

ובתוך כך, בישראל לא מתרגשים מהאמירות הפלסטיניות. ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, דן היום בישיבת הממשלה המיוחד עם שרת החוץ ציפי לבני, עם שר הביטחון שאול מופז, ועם בכירים במערכת הביטחון ביחסה של ישראל לרשות. בדיון הוחלט כי לא ינתן יחס שונה לאף גורם ברשות הפלסטינית, ובכלל זה גם ליושב ראש הרשות, אבו מאזן. עוד הוחלט כי המעברים לעזה ייפתחו רק בהתאם לשיקולי ביטחון וכי ישראל תעשה מאמץ למסור לרשות כספים לצרכים הומניטריים.

 

השרים ואולמרט אישרו את ההמלצות שניתנו בישיבת הממשלה ביום ראשון:

 

  • הרשות הפלסטינית הינה רשות טרור העויינת את ישראל
  • מדינת ישראל, על כל גורמי הממשל שלה, לא תקיים קשרים עם הרשות הפלסטינית וגורמי השלטון שלה
  • הרשות הפלסטינית היא רשות אחת ולפיכך לא תהיה התייחסות אחרת ליו"ר הרשות הפלסטינית או למשרד הנשיאות. עם זאת, לא תהיה פסילה אישית של יו"ר הרשות הפלסטינית
  • גורמים זרים שיבקרו באזור ויפגשו עם גורמי חמאס לא יתקבלו, באותו ביקור, לפגישות עם גורמים ישראלים
  • ישראל, יחד עם הקהילה הבינלאומית, תתאם את דרכי הסיוע ההומניטארי הניתן לאוכלוסיה הפלסטינית, שלא דרך מנגנוני השלטון
  • בכפוף לשיקולי הביטחון, המעברים מישראל לרצועת עזה יישארו פתוחים על מנת לאפשר כניסת הסיוע ההומניטארי לרצועת עזה.

 

אולמרט אמר בסיכום הדיון כי "לאחר השבעת החמאס, הרשות הפלסטינית הפכה לרשות טרור. לא יתקיים שום קשר עם הרשות כי היא רשות עויינת". אולמרט שיבח את הישגי ההסברה הישראלית בחו"ל ואמר כי ישנם הישגים בתחום ונוצר קו אחיד של עמדות - מארה"ב ועד אירופה.

 

בנוגע למאבק בירי רקטות הקסאם אמר אולמרט כי למערכת הביטחון אין מגבלת פעולה והוסיף כי אין להפסיק את פעולות המנע והסיכול - ובהן את הירי ארטילרי. אולמרט הביע צערו על הפגיעה בילדה בת התשע הדיל ר'בן, אתמול בבית להייא. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הידרדרות. אבו מאזן
צילום: רויטרס
צילום: פלאש 90
אין מגבלת פעולה. אולמרט
צילום: פלאש 90
מומלצים