שתף קטע נבחר

ארה"ב טירפדה גינוי ישראלי במועצת הביטחון

ארצות הברית חסמה הצהרה נשיאותית במועצת הביטחון שנועדה לגנות את תקיפות ישראל ברצועה. השגריר האמריקני: הנוסח היה ביקורתי כלפי ישראל בלי פרופורציות. הנציג הפלסטיני: האמריקנים נותנים חסות לתוקפנות ישראל. ובארה"ב: הנשיא בוש חתם על צו המאפשר לנציגות הפלסטינית בוושינגטון להמשיך ולפעול שישה חודשים נוספים

ארצות הברית טירפדה הלילה (ו') ניסיון של קבוצת המדינות הערביות באו"ם להעביר במועצת הביטחון הצהרה נשיאותית המגנה את תקיפות ישראל ברצועת עזה, המבוצעות בתגובה לירי הקסאמים.

 

על רקע יציאת צה"ל מרצועת עזה והקמת ממשלת החמאס ברשות הפלסטינית, התקשו הערבים לשכנע את הקבוצה האירופית ומדינות אחרות במועצה לקבל את הטיוטה שניסחו. האיחוד האירופי ומדינות ערביות מתונות ציפו מהפלסטינים להגיש נוסח מאוזן יותר. אולם למרות הנוסחים המתונים יותר, שזרמו בזה אחר זה לשולחן מועצת הביטחון, ארה"ב חסמה את המהלך הערבי ומנעה בכך קבלת הצהרה אנטי ישראלית.

 

הצהרה נשיאותית צריכה להתקבל פה אחד על ידי 15 החברות במועצת הביטחון (חמש הקבועות ועשר המתחלפות). אך לאחר שלושה ימי דיונים עקרים שלא הובילו להסכמה, יצא השגריר האמריקני, ג'ון בולטון, לכתבים והסביר שהנוסח שהוצע הוא "ביקורתי כלפי ישראל בלי פרופורציות, אינו הוגן ולא היה בו שום צורך".

 

הנציג הפלסטיני באו"ם, ריאד מנצור, אמר שהפלסטינים מיתנו את ההצעה שוב ושוב, אבל אז הסתבר שלארה"ב אין כל כוונה לאשר נוסח כלשהו. הוא האשים את האמריקנים "במתן מחסה והגנה על הפעילויות והתוקפנות של ישראל נגד העם הפלסטיני".

 

לאחר המפלה הפלסטינית, הודיע נציג קטאר, המדינה הערבית התורנית במועצת הביטחון, על כוונתו להעלות את הנושא לדיון בכינוס המועצה ביום שני הבא. על כך הגיב בולטון כי "אני לא צופה ישיבה יעילה ואני לא חושב שישיבת מועצת הביטחון היא תרגיל בתרפיה קבוצתית".

 

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי הנוסח הסופי שאותו טירפדו האמריקנים קרא לשני הצדדים לנקוט צעדים להרגעת הזירה. ההחלטה שטורפדה קראה לפלסטינים "לנקוט עמדה פומבית ברורה נגד אלימות ולנקוט צעדים חזקים למנוע שיגור רקטות ושליחת מתאבדים".

 

הקשר עם אבו מאזן יישמר

 

בתוך כך, אתמול חתם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, על צו המאפשר לנציגות הרשות הפלסטינית בוושינגטון להמשיך לפעול למשך חצי שנה. מדובר אמנם בצעד אוטומטי מאז הסכמי אוסלו, אך הוא בולט במיוחד על רקע שליטת החמאס ברשות הפלסטינית.

 

הצעד בא על רקע הכרזת ארצות הברית לאחרונה כי כיוון שהנציג הפלסטיני בוושינגטון עפיף ספיח, קשור ישירות לראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ולא לשר החוץ מטעם החמאס מחמוד א-זאהר - היא תמשיך לקיים אתו קשר.

 

ארה"ב מעוניינת בשמירת צינורות קשר פתוחים עם מנהיגים פלסטינים, אך לא עם אנשי החמאס. הנוהל אותו מקיימים האמריקנים מאז כניסת ממשלת החמאס, הוא שאין לקיים כל קשר עם שרים מהחמאס ולא עם הכפופים להם, גם אם אינם קשורים ישירות לחמאס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון, הגינוי נחסם (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בולטון: אין בזה צורך (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
אבו מאזן, ארה"ב תישאר בקשר
צילום: איי אף פי
מומלצים