שתף קטע נבחר

המטייל הישראלי: מכוער, אבל פחות

תרבות הפנאי הולכת וצוברת מקום יותר ויותר מרכזי בחייו של הישראלי ועל כך יעידו השיירות בכבישי הארץ בשבתות וחגים, גם עם אופניים מאחור. וכל זאת, בלי לפגוע חלילה בנסיעות לחו"ל. אז לאן נוסע הישראלי, מה הוא מחפש כאן ושם ומהם הטרנדים של השנה

אומרים עליו שהוא מכוער, שהוא רומס את היער, מזהם את הנחלים, משאיר מאחוריו ערמות אשפה וגחלים לוחשות ומטביע גרפיטי על קירות ואתרי טבע ברחבי הארץ. גם בחו"ל משאיר המטייל הישראלי לעתים רושם רע, עד כדי כך שלא פעם מחליטים מלונות להחרים ישראלים. ביום העצמאות רצינו לבדוק האם התמונה כל כך שחורה, האם שינה התייר הישראלי את הרגליו, ולאן מועדות פניו השנה בארץ ובחו"ל.

 

עוד על הישראלי והכלכלה ביום העצמאות ה-58 של ישראל:

 

 

על דבר אחד כולם מסכימים - תרבות הפנאי של הישראלי הולכת וצוברת מקום יותר ויותר מרכזי בחייו. גופי תיירות, חברות ציבוריות ומסחריות ויזמים פרטיים קטנים עמדו על הפוטנציאל והקימו מרכזי מבקרים, וסוחטים כל משאב טבע המצוי בסביבתם. והישראלים נוהרים. ליקבי הבוטיק, לבתי הבד, למשקים קטנים שמייצרים גבינות, לאתרי ספורט המים, לפסטיבלים, למופעים, למוזיאונים ולאירועים מוסיקליים. נשאר רק לסמן יעדים - ולבחור, ואחר כך לתור אחרי הטרנד הבא.

 

ואם מדברים על אוכל, מתברר כי הוא הדבר הכי חשוב לישראלים המתארחים בבתי המלון. סקר שפרסמה איסתא הראה כי כ-20% מהנשאלים ציינו כי האוכל הוא הגורם שהכי משפיע עליהם בבחירת בית מלון. רק כ-5% ציינו את הפעילות לילדים.

 

לאן נוסעות השיירות בכביש החוף?

 

מה הם אתרי התיירות החמים בארץ שאליהם נוהרים הישראלים? הפקקים הארוכים בשבתות בצהריים בדרך לשפיים אינם מעידים דווקא על התעניינות הישראלים בחיי הקיבוץ, אלא בעיקר על נהירתם אחרי מרכזי הקניות (ראו כתבה נפרדת). ובכל זאת, כבישי הארץ מלאים בשבתות וחגים באלפי מכונית (הרבה רכבי שטח) של ישראלים שעושים דרכם לאתרי נופש וטבע. גם ספרים חדשים שיוצאים חדשות לבקרים בנושא טיולים ואתרי נופש בישראל בהחלט מעידים על המגמה המתפתחת - הישראלי רוצה למצות עד תום את שעות הפנאי שלו, גם בארץ בקטנה שלנו.

 

צילום: שי גיטרמן
מתברר שיש כיום כמה טרנדים עיקריים: טיולים בשביל ישראל שאורכו כ-900 ק"מ, והוא כולל מגוון אדיר של נופים (מתחיל ליד תל-דן בגליל ומסתיים בסמוך למעבר טאבה). מאות כבר צעדו לכל אורכו, ועשרות-אלפים טיילו בקטעים נבחרים שלו.

 

טיולי אופניים הפכו בשנים האחרונות לתופעה מאד פופולרית. בצד חדרי הכושר, מוצאים ישראלים רבים אפשרות לשפר את הכושר ברכיבה על אופניים ברחבי הארץ. מכוניות שנושאות כמה זוגות אופניים על מתקן מיוחד מאחוריהן הן תופעה מוכרת. הבעיה היא שהרכיבה בשולי הכבישים הראשיים מסוכנת, ולא מעט רוכבי אופניים שילמו בחייהם על הספורט הזה.

 

ישראל הפכה כבר מזמן ל"מעצמת ציפורים" בשל מאות אלפי הציפורים הנודדות דרכנו מידי שנה. התופעה מושכת יותר ויותר ישראלים לטיולי צפרות וחוגי צפרות. בנוסף, תיירים לא מעטים מגיעים מידי שנה לחזות בתופעה הזו. אגם החולה הפך מזמן למרכז ששואב אליו מבקרים רבים, בעונות הנדידה וגם בעונות שבהן האתר שקט יחסית.

 

ברשות הטבע והגנים מספרים כי אשתקד ביקרו כ-6 מיליון מטיילים באתרים שבתשלום ועוד כ-10 מליון מטיילים בשאר שמורות הטבע והגנים הלאומיים.

 

מתברר כי הנגב מושך ישראלים רבים. אחת משמורת הטבע הכי מטויילות היא שמורת הר הנגב, אליה באים גם ברגל וגם בג'יפים וברכבי שטח. מצדה, בית שאן, בבאניס ובשמורת החולה הם אתרים מבוקשים מאד. להיט חדש הוא שמורת טבע נחל תנינים, שמספר המטיילים בה הוכפל בשל שיקומו של הנחל.

 

צימר עם נוף "עוצר נשימה"

 

טרנד הצימרים הפך בעשור האחרון למוקד משיכה של ישראלים רבים. אלה שהתארחו פעם בצימר בגרמניה, אוסטריה או שווייץ, זוכרים את הטעם האמיתי של אירוח כפרי, פשוט ובמחיר סביר (לפחות לפני עידן האירו). גם ארוחות הבוקר האירופיות היו מאד ביתיות.

 

מאז "הגיעו" הצימרים לישראל, אין כמעט תושב בפריפריה שבסביבתו פוטנציאל תיירותי, שלא הקים צימר או שניים והילת הקסם של הצימרים נפגעה. לא כל צימר ראוי לאירוח ובוודאי לא למחירים הגבוהים (במחיר הגבוה ממחיר לילה במלון בוטיק בלב תל אביב). גם ארוחות הבוקר שמציעים בעלי הצימרים לא תמיד עומדות בציפיות גם אם נכלל בהן "לחם הבית". לא כולם נולדו לארח, ובוודאי לא במחיר מופקע רק בגלל שהנוף מחלון הצריף "עוצר נשימה" ובצימר יש ג'קוזי. ישנה הרגשה כי נעשה שימוש ציני במושג המפתה "צימר".

 

קרוב ל-7,700 חדרי אירוח (פרטיים ובקיבוצים) נספרו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2005. מחיר הלינה הממוצע בצימרים עמד אשתקד על יותר מ-200 שקל ללילה לאדם. לעומת זאת המחיר הממוצע בחדרי האירוח שבקיבוצים עמד על 140 שקל. אלה הם הנתונים הרשמיים, בעונה המחירים תמיד יותר גבוהים.

 

הלהיטים השנה: טורקיה ואה"ב

 

אבל הישראלי, גם בשנות האלפיים, צמא לאוויר של חו"ל. אשתקד יצאו 3.7 מיליון ישראלים לחו"ל והצפי שהשנה ייפרץ מחסום ה-4 מיליון. בשלושת החודשים הראשונים של השנה כבר נרשמו 632 אלף יציאות של ישראלים לחו"ל (עלייה של 8%). רק בחודש מרץ (ועוד לפני הפסח) לבדו נרשמו כ-232 אלף יציאות לחו"ל של ישראלים.

 

אז מהם היעדים הפופולריים בחו"ל של שנת 2006? אנשי התיירות היוצאת מצביעים על בעיקר שני יעדם - ארה"ב וטורקיה. יהודה זעפרני, סמנכ"ל השיווק והמכירות של אופיר טורס, אומר כי הצפי הוא שלארה"ב ייצאו השנה כ-400 אלף ישראלים ומספר דומה לטורקיה.

  

למה דווקא שני היעדים הללו? בעיקר בגלל שער האירו הגבוה, שהפך טיולים וחופשות באירופה לדבר שהוא מעבר ליכולתו של הישראלי הממוצע, בעיקר כשמדובר בחופשות משפחתיות. נותרו אפוא טורקיה השכנה עם האטרקציות שלה והמחיר הסביר לחופשה משפחתית (יעמוד בקיץ על 500-800 דולר לנוסע במסגרת "הכלל כלול") וארה"ב, ששם כידוע עדיין משתמשים בדולר ששערו נמוך מאחיו האירופי.

 

אבל מתברר כי טורקיה היא כבר לא "נופש לעניים" ולא מעטים משועי הארץ שלנו נופשים שם, כמובן בטופ שבטופ.

 

צילום: רויטרס
זעפרני אומר כי ארה"ב מושכים ישראלים גם משום מגמת הירידה במחירי הטיסות הנובעת מהרשיון שניתן לישראייר לטוס לארה"ב, הגברת מספר הטסות השבועיות של אל על, טיסותיה של דלתה האמריקנית בקו ישראל-ארה"ב וכן תגבור טיסות מאירופה לארה"ב, המאפשר לישראלים להשתמש בשירותי החברות האירופיות, דבר שמגביר את התחרות בין החברות ומביא להורדת מחירים.

 

להיטים נוספים השנה הם סין ורוסיה. רונן קרסו, סמנכ"ל השיווק של איסתא, אומר כי גם ויאטנם וקובה הם יעדים מבוקשים השנה.

 

לגבי הצעירים, קרסו אומר כי שני שלישים מהם עדיין בדרך למזרח (הודו, נפאל ותאילנד) ושליש לדרום אמריקה (צ'לה, פרו, ארגנטינה וברזיל).

 

בנוסף טרנד שמתפתח הוא טיולי קבוצות סגורות (המטיילים מתארגנים לבד ופונים לחברות התיירות). עם זאת מתברר כי מספר טיולי קבוצות מאורגנות נמצא בירידה, אנשים מעדיפים לצאת לבד, או בקבוצות שהם עצמם מארגנים. ומה לגבי גיל הזהב? הללו, אומר קרסו, שהפרוטה מצויה בידם וגם יש להם זמן פנוי, מעדיפים לצאת לטיולים "ברגע האחרון" (בדרך כלל בימי ראשון וחמישי) ולחסוך כסף רב.

 

ואי אפשר שלא להזכיר את אחינו העולים מרוסיה. הם, שהמודעות לתרבות הפנאי זורמת בעורקיהם, הפכו בשנים האחרונות למטיילים בעיקר באירופה ורבים מהם מחפשים תרבות – יעדים כמו איטליה, ספרד וצרפת מאד מושכים אותם.

 

ומה בעניין "הישראלי המכוער"? משיחות עם גורמי תיירות והגופים הירוקים, מתברר כי בשנים האחרונות חל שיפור מסוים בהתנהגותו של הישראלי המטייל הממוצע. לדוגמה, המשרד לאיכות הסביבה דיווח אחרי הפסח האחרון כי מצב ניקיון החופים לאחר חופשת החג מעודד במיוחד - מרבית החופים נמצאו נקיים. בהחלט נתונים מעודדים. אנשי התיירות זעפרני וקרסו מספרים כי יש פחות תלונות נגד ישראלים. "הישראלי למד להתנהג יפה יותר", אומר זעפרני. לא בטוח שכולם מסכימים אתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מטיילים ביום העצמאות
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: בת פולק
מטיילים בגלבוע
צילום: בת פולק
הישראלי המכוער משאיר את רישומו
צילום: אילן לורנצי
כולם מטיילים
צילום: אילן לורנצי
צילום: מיכאל קרמר
תורים בנתב"ג
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים