שתף קטע נבחר

למרות ההתחייבות: מלאדיץ' לא הוסגר להאג

סרביה-מונטנגרו התחייבה להסגיר את רטקו מלאדיץ' לבית הדין הבינלאומי בהאג עד ה-30 באפריל. אך תאריך היעד הגיע, ולאיש אין קצה חוט בנוגע למקום הימצאו של הנאשם בתכנון וביצוע הטבח בסרברניצה

למרות ההתחייבות המפורשת להסגיר את רטקו מלאדיץ' לבית הדין הבינלאומי בהאג עד ה-30 באפריל, שלטונות סרביה-מונטנגרו עדיין לא הצליחו לאתר את מקום הימצאו של מפקד הצבא לשעבר, הנאשם בביצוע פשעי מלחמה.

 

שר המשפטים הסרבי, זורן סטויקוביץ', אמר כבר בסוף השבוע כי בלגרד "עושה ככל יכולתה" על-מנת לאתר את מלאדיץ', אך עד כה עלו מאמציה בתהו. מלדיץ' מבוקש בגין הטבח שביצעו חייליו ב-8,000 מוסלמים בסרברניצה שבבוסניה בשנת 1995 - טבח שנחשב לחמור ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השניה.

 

"עלינו למצוא את האיש הזה, אותו אנו מחפשים, על-מנת שנוכל למלא את התחייבותנו לבית הדין בהאג", הוסיף סטויקוביץ'. החשש בבלגרד הוא שללא עמידה בתנאי שהציב בית הדין בהאג, יושעו השיחות בדבר הידוק הקשרים בין סרביה-מונטנגרו לבין האיחוד האירופי.

 

לטענת סטויקוביץ', הוא אינו יודע היכן עומד המרדף אחר מלאדיץ', אך דבריו מרמזים כי השלטונות עדיין לא תפסו את הנאשם הנמלט. לפי הצהרות אחרונות ששיחררה הממשלה בבלגרד, כוחות המשטרה הסרבים, יחד עם שירותי ביטחון אזרחיים, מנהלים מבצע נרחב ללכידתו של מלאדיץ'.

 

ראש ממשלת סרביה, ווייסלאב קוסטוניצה, קרא אף הוא להסגרת מלאדיץ', שלפי הערכות אירופיות מסתתר בסרביה בעזרת תמיכה מאנשי צבא.

 

גורמים פוליטיים בסרביה אומנם מאמינים כי מלאדיץ' יוסגר בקרוב, אך פרשנים העריכו כי מעצרם של חמישה מעוזריו, ככל הנראה האחרונים שראו אותו לפני שנים רבות, מצביע על כך שלרשויות אין קצה חוט בנוגע למקום הימצאו.

 

שנים של מצוד

 

מלאדיץ' היה מפקד הצבא הסרבי בבוסניה. יחד עם מנהיג סרביה קרדז'יץ' - שגם הוא מואשם בפשעי מלחמה וטרם נלכד - הוא הפך לסמל התפרקותה עקובת הדם של יוגוסלביה בשנות ה-90, והטיהור האתני שהתנהל נגד הקרואטים והמוסלמים הבוסנים, וגבה כ-200 אלף קורבנות.

 

מלאדיץ' מבוקש מזה עשור בידי בית הדין לפשעי מלחמה של האו"ם בהאג באשמת רצח עם ופשעי מלחמה. אחרי המלחמה חי מלאדיץ' כאזרח חופשי בבלגרד למשך כמה שנים, אולם מיד לאחר הסגרתו של מילושביץ' להאג ב-2001 מיהר לרדת למחתרת.

 

מאז מתעקשים בבלגרד שחרף מאמצים גדולים לא עלה בידם ללוכדו. מנגד טענו באו"ם שמלאדיץ' מסתתר בסרביה בקרב קבוצות קיצוניות של תומכיו יוצאי הצבא הסרבי, ושהשלטונות גוררים רגליים בפרשה מחשש לעימות עם השמרנים והלאומנים. 

 

המועצה הביטחונית העליונה של צבא סרביה אף הודתה כי הצבא אכן סייע בעבר בכמה הזדמנויות לפושע הנמלט. המועצה חשפה דו"ח מודיעין חשאי לפיו עד שנת 2002 הסתתר מלאדיץ' במחנות ומתקנים של הצבא הסרבי. אחרי יוני 2002 הוא קיבל סיוע מקצינים שפרשו מהצבא הסרבי והצבא הבוסני, כמו גם מאזרחים שונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
איפה הוא? מלאדיץ'
צילום: איי פי
מומלצים