שתף קטע נבחר

ראש ה-CIA האמריקני הודיע על פרישתו

פורטר גוס מונה לראש סוכנות הביון לאחר הכישלון במציאת הנשק להשמדה המונית בעיראק והמצוד אחר בין לאדן. טרם ברורה הסיבה להתפטרותו. הנשיא בוש: "הוא סייע להפוך את ארה"ב למדינה בטוחה יותר"

ראש סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית (CIA), פורטר גוס, מסיים את תפקידו, כך הודיע אמש (יום ו') נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, כשגוס עומד לצידו בחדר הסגלגל שבבית הלבן. הסיבה למהלך טרם התבררה.

 

הנשיא גם לא הודיע מי יחליף את גוס בתפקיד, אך הדגיש שהמחליף ימשך ברפורמות שגוס החל בהן. גורם בכיר בממשל האמריקני אמר כי סגן ראש מערך המודיעין הלאומי, הגנרל מייקל היידן, הוא המועמד המוביל לרשת את גוס.

 

מדובר במכה נוספת לממשל בוש, שנפרד בתקופה האחרונה ממספר אישי מפתח וביניהם ראש סגל הבית הלבן, אנדרו קארד שפרש, יועצו הבכיר של הנשיא, קרל רוב שסמכויותיו צומצמו, ודובר הבית הלבן סקוט מק'ללן שהוחלף.

 

בוש כינה את תקופת כהונתו של גוס בתפקיד כתקופה של שינוי ואמר כי הוא הוביל את הסוכנות היטב וסייע להפוך את ארצות הברית למדינה בטוחה יותר. "אנו חייבים לנצח במלחמה בטרור וסוכנות הביון היא חלק מהותי במלחמה הזו", אמר הנשיא לגוס. "לפיכך אני מודה לך על השירות שהענקת".

 

גוס אמר שהאמון וחופש הפעולה שניתנו לו על ידי הנשיא היו "דבר שלעולם לא דימיינתי שיקרה". גוס הבטיח לנשיא שהארגון שהוא עומד בראשו "נמצא באיזון ומפליג היטב. אני באמת סבור שהשתפרנו באופן דרמטי וכתוצאה מכך המדינה הזו בטוחה יותר. אנו חייבים לנצח במלחמה בטרור וסוכנות הביון היא חלק מהותי במלחמה הזו. לפיכך אני מודה לך על השירות שהענקת". 

 

הוזנק לתפקיד כדי לשקם את הארגון

 

גוס מונה לתפקיד בחודש אוגוסט 2004 כשהסוכנות עדיין ליקקה את פצעי כישלון המודיעין סביב סוגיית הנשק להשמדה המונית בעיראק והמצוד אחר בין לאדן. את רוב הביקורת על תיפקוד המודיעין בתקופה שלפני ה-11 בספטמבר והמלחמה בעיראק ספג קודמו של גוס בתפקיד, ג'ורג' טנט, ותקוות רבות נתלו בגוס שיוציא את הארגון מהבוץ.

 

נוכח הביקורת החריפה שספג המודיעין האמריקני, החליט הקונגרס בדצמבר 2004 על רפורמה רחבה במערך המודיעין כולו. כחלק מהרפורמה הוחלט על מינוי ממונה עליון לנושא המודיעין, ולהכפיף אליו את ראש הסוכנות שעמד עד אותו שינוי בראש 16 זרועות מודיעין שונות. לראש המערך מונה ג'ון נגרופונטה, שנטל רבות מהסמכויות שהיו עד לאותה עת אצל ראש ה-CIA, לרבות התדרוך היומי של הנשיא.

 

אלא שכניסתו של גוס לתפקיד לוותה בביקורת נוספת שנשמעה כלפי הארגון, וכן תרעומת פנימית שהביאה להתפטרות מספר ממלאי תפקידים בכירים. בשנה שעברה יצא גוס להגנת המוניטין של ארגונו ואמר שיש בידיהם מידע רב יותר מאשר הם יכולים לפרסם אודות שלל נושאים, וביניהם המצוד אחר הטרוריסט מספר 1 - אוסמה בין לאדן ושלוחיו כגון אבו מוסעב א-זרקאווי. 

 

אחד הנושאים המרכזיים שהעסיקו את הסוכנות תחת הנהגתו של גוס היה הדיווחים על מעצרים חשאיים של פעילי טרור על אדמת אירופה, בתי כלא סודיים, הטסת חשודים בטיסות לא רשומות והתעללות בעצירים בעיראק על ידי אנשי ה-CIA. על פי דיווחים שונים, שהביאו לפתיחת חקירה של הפרלמנט האירופי, חטף ה-CIA אזרחים החשודים בפעילות טרור או השתייכות לתאי טרור, הטיס אותם למדינות אחרות ושם חקר אותם בעינויים תוך הפרת זכויותיהם.

 

חקירת הפרלמנט האירופי טוענת שה-CIA ביצע כאלף טיסות שכאלה. עדויות של נחקרים על חטיפתם והעינויים שספגו גרמו לסוכנות להיכנס למגננה. גוס התבטא בנושא בנובמבר אשתקד ואמר שחוקריו משתמשים ב"שיטות מיוחדות" על מנת לחלץ מידע "חיוני" מחשודים ועצורים, ושהם תמיד מצייתים ללשון החוק האוסר על עינויים. "הסוכנות לא מענה. עינויים אינם עובדים", הבהיר. "אנו משתמשים בשיטות חוקיות לאסוף מידע חיוני ואנו עושים זאת במגוון של שיטות מיוחדות ומקוריות, שכולם חוקיות ואף אחת מהן אינה בגדר 'עינוי'".

 

בפברואר 2005, בהופעתו הפומבית הראשונה בפני חברי ועדת הסנאט לענייני מודיעין, אמר גוס כי הטרוריסטים בעיראק צוברים ניסיון רב בארגון פיגועים בסביבה עירונית, ויוצרים קשרים שיכולים להוות איום גם על מדינות אחרות בעולם. "מוסלמים קיצונים מנצלים את העימות בעיראק כדי לגייס אנשי ג'יהאד חדשים שיפעלו נגד ארה"ב. אנשי הג'יהאד הללו שישרדו ויעזבו את עיראק יהיו מנוסים יותר וממוקדים יותר בפעולות של טרור עירוני", אמר גוס. הוא התייחס בדאגה לצפון קוריאה וציין שהיא ממשיכה "לפתח, לייצר, להציב ולמכור טילים בליסטיים בטווחים שהולכים וגדלים".

 

הפרשנים בארצות הברית מופתעים: "משהו קרה ביממה האחרונה"

 

גוס, בן 67 מפלורידה, כיהן לפני מינויו כראש ה-CIA כיו"ר ועדת בית הנבחרים לענייני מודיעין וכציר בבית הנבחרים מאז 1989. קודם לכן היה איש מודיעין בצבא וב-CIA שירת תשע שנים, החל מ-1962. התפטרותו העלתה סימני שאלה רבים ובוושינגטון ניסו להבין האם עזב מרצונו את התפקיד או אולי פוטר.

 

סטנספילד טרנר, ראש ה-CIA לשעבר, אמר בראיון ל-CNN כי ייתכן שגוס התפטר כיון שהנשיא בוש פסח עליו כאשר מינה את השגריר בעיראק, ג'ון נגרופונטה, לעמוד בראש המודיעין הלאומי. גם פרשני רשת "פוקס" העריכו כי מדובר בהחלטה של גוס לעזוב את הסוכנות ולדעתם הוא עשה זאת במפתיע כדי לא לאפשר לממשל להציג את יורשו.

 

הפרשן וויליאם קריסטל, מי שנחשב כבעל קשרים ענפים בממשל בוש, אמר אתמול: "אני לא מאמין שבוש לא היה מרוצה מהעבודה שפורטר גוס עשה. אילו בוש תכנן לבצע שינויים, הוא היה מודיע על היורש. היה משהו פתאומי שקרה בימים האחרונים, זו הפתעה עצומה שלא צפיתי אותה לפני 24 שעות".

 

ג'ון קאסיץ, חבר בית הנבחרים לשעבר ומגיש תוכנית ברשת "פוקס", ציין כי הופתע גם הוא מהמהלך: "אני בהלם. אני יודע שזה

 היה חלום חיים של פורטר גוס לנהל את הסוכנות. יש משהו מאחורי הסיפור שאני משתוקק לגלות, כי אני באמת מאוד מאוד מופתע".

 

אבל מתברר שיש גם מי שלא נתפס בהפתעה נוכח ההתפטרות. בוב בקל, אסטרטג דמוקרטי, אמר כי צפה את צעדיו האחרונים של גוס, מאחר והיו לדבריו הרבה מאוד סימנים לאי-סדרים ב-CIA. פרישתם של סוכנים ותיקים רבים גישתו המפלגתית של גוס הרפובליקני, גרמו לרוגז רב בתוך סוכנות הביון וכתוצאה מכך הפרידה בין הצדדים הייתה בלתי נמנעת. מכל מקום, בארצות הברית עדיין ממתינים להסברים רשמיים מגיבור היום.

 

המועמד המוביל לתפקיד, הגנרל היידן, קיבל את הכשרתו בחיל האוויר האמריקני ומונה לסגן ראש מערך הביטחון הלאומי לפני כשנה. היידן הגן בחודשים האחרונים על מדיניות הציתותים של הממשל לאחר חשיפת פרשת האזנות הסתר. היידן אף נודע כאחד ממובילי המדיניות בצמרת הביטחונית האמריקנית.


פורסם לראשונה 05/05/2006 21:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פורטר גוס. הולך אחרי פחות משנתיים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הנשיא בוש. מפרגן
צילום: רויטרס
מומלצים