שתף קטע נבחר

פקידי הרשות הפגינו: "רוצים את המשכורות"

פקידי הממשלה הפלסטינית המתוסכלים, שלא קיבלו משכורות מאז מרס, קיימו היום עצרות, הפגנות ושביתות בכמה מוקדים בגדה וברצועה. נציגי הממשלה האשימו אותם בתגובה כי הם "אינם פטריוטים". רוסיה העבירה סיוע מיידי של 10 מיליון דולר והאירופים יעבירו סיוע הומניטרי בסך 34 מיליון יורו

עובדי הרשות נגד ממשלת החמאס: אלפי פקידים פלסטינים קיימו היום (שבת) עצרות בכמה מוקדים בגדה וברצועה, בדרישה שהממשלה תעשה כל מאמץ כדי להבטיח את תשלום המשכורות. יותר מ-160 אלף עובדי הרשות לא קיבלו משכורות מאז חודש מרס האחרון. בצל המשבר נועדו הערב יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, וראש הממשלה, איסמעיל הנייה.

 

בנוסף לעצרות, מורים בבתי הספר וכן פקידים במשרדים שונים, כגון משרד החקלאות, הכריזו על שביתות מלאות ושביתות חלקיות במחאה על אי תשלום המשכורות. לא דווח על תקריות אלימות כלשהן.

 

נציגי הממשלה האשימו את המפגינים ואמרו כי הם "אינם פטריוטים". המפגינים לעומתם טענו: "אנו פטריוטים, ואנו אנשי כבוד. כל שאנו מבקשים הוא

שמשכורותינו ישולמו". בתגובה להאשמות הממשלה אמרו: "לא ניתן שהמצור המוטל על העם הפלסטיני יפגע באחדות הלאומית - אך אנו דורשים את המשכורות". הם גם דרשו כי החמאס יפסיק את ההצהרות המתלהמות נגד אבו מאזן ונגד תנועת הפתח, שמעכירות את האווירה ברחוב הפלסטיני.

 

דרישות אלה של המפגינים באות על רקע הצהרות בימים האחרונים של בכירים בחמאס, ביניהם חבר הלשכה המדינית של התנועה, מוחמד נזאל, שהאשים את אבו מאזן באופן אישי ב"מעורבות במזימה הבינלאומית להפלת החמאס".

 

על אף ההפגנות ההמוניות היום, ממשלת החמאס עדיין זוכה לתמיכה רחבה למדי: אתמול הפגינו עשרות אלפי פלסטינים, בעיקר ברצועה, תחת הכותרת "כן לרעב ולא לכניעה". במהלך ההפגנות הבטיחו ראשי החמאס כי תנועתם לא תיכנע ולא תכיר בישראל. בכירים, ביניהם שר הפנים הפלסטיני סעיד סיאם, אף אמרו כי מי שיבקש להוריד את החמאס מהשלטון - "העם הפלסטיני יהפוך את העולם על ראשו".

 

נושא אי תשלום המשכורות והמתיחות סביבו, וכן המתח בין החמאס לפתח שבא לידי ביטוי באחרונה בהצהרות כמו אלה של נזאל, צפויים לעמוד במרכז פגישה שתתקיים הערב בין יו"ר הרשות אבו מאזן לראש הממשלה הפלסטיני איסמעיל הנייה. אבו מאזן ידרוש מהנייה שהממשלה תתייחס באופן הגיוני לדרישות הקהילה הבינלאומית.

 

בפתח מקווים כי הפגישה תשים קץ למתיחות בין הפתח לחמאס, אולם מעריכים כי הממשלה הפלסטינית - גם אם תכריז על הבנה מלאה וכבוד הדדי ביחסה כלפי יו"ר הרשות - לא תודיע על שינוי בעמדותיה. שני הצדדים יעסקו בפגישה בעיקר בהבהרתן פעם נוספת של הסמכויות של כל אחד מהצדדים.

 

רוסיה והאיחוד האירופי מעבירות סיוע מיוחד

 

רוסיה העבירה בשבת סיוע מיידי של 10 מיליון דולר לרשות הפלסטינית. היא עקפה את ממשלת החמאס והעבירה את הסיוע ישירות למשרדו של אבו מאזן. נציבות האיחוד האירופי הודיעה בסוף השבוע שהיא מוכנה לתת סיוע הומניטרי בסך 34 מיליון יורו. ההצעה תועבר לרשות הפלסטינית בימים הקרובים.

 

מדינות האיחוד האירופי הן התורמות הגדולות ביותר לרשות הפלסטינית. 500 מיליון יורו מגיעים מדי שנה מהאיחוד האירופי לרשות - מחצית מהסכום הזה נתרם מנציבות האיחוד ומחציתו מהמדינות עצמן. נציב הסיוע ההומניטרי של האיחוד, לואי מישל, אמר לעיתון הבלגי "לה-סואר": "כיום, 4.1 מיליון פלסטינים עומדים בפני מחסור במזון".

 

ג'ון גינג, מנהל סוכנות הרווחה של האו"ם אונר"א בעזה, הזהיר מפני משבר הומניטרי חמור: "לפני שבועיים ספרנו לאחור עד למשבר וכיום – המשבר נמצא על סף דלתנו. יש כבר עכשיו מחסור בציוד רפואי בבתי החולים הממשלתיים בעזה. אנשי אונר"א הבחינו בגידול ניכר במספר הפליטים המגיעים לבקש מזון וכן סיוע כספי".

 

כ-55 אלף פליטים בעזה קיבלו עד לא מזמן משכורות מהרשות הפלסטינית, אך מזה כחודשיים משכורותיהם אינן משולמות, כמו גם משכורות עובדי המגזר הציבורי כולו.

  

מנהל אונר"א בעזה ציין כי הסוכנות נאלצת לשלם 72 אלף דולר לחודש על מכולות מזון ריקות שתקועות בעזה, משום שישראל מסרבת לאפשר לסחורות לחצות את מחסום קרני. "זה בזבוז שערורייתי של כסף. אנחנו זקוקים לכל סנט עבור מזון ותרופות כדי לעזור לפליטים. אני קורא לכל מי שיכול לעזור לפתור את המשבר הזה לעשות זאת".


פורסם לראשונה 06/05/2006 18:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות בשכם
צילום: איי אף פי
ילדים הצטרפו למחאה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פגישה עם אבו מאזן. הנייה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סיוע מיידי מרוסיה
צילום: איי פי
מומלצים