שתף קטע נבחר

שימורים, אבל לא קופסאות

בית ספר, מוזיאון, פרדס ובית פרטי (אבל של נשיא) - כולם באזור השפלה - מדגימים יפה את העתיד שיכול להיות לעבר שלנו. לרגל שבוע שימור האתרים בישראל, ארבע המלצות אפשריות

מצב האתרים ההיסטוריים בישראל רחוק מלהשביע רצון. מבני ציבור היסטוריים שנהרסים במחי דחפור לטובת קניון נוסף או שכונת מגורים צפופה, הם עדיין רעה חולה במקומותינו. בשל כך, ראויה לציון היוזמה של המועצה לשימור אתרים, לעורר את מודעות הציבור בישראל לנושא באמצעות שבוע שכולו סיורים וביקורים. הנה ארבעה מהם, אתרים מיוחדים באזור השפלה, שהמועצה הייתה שותפה לשימורם.

  

מקווה ישראל: שנים של הישגים 

 

חזרה לאחור במנהרת הזמן, מזמן הסיור בבית הספר החקלאי מקווה ישראל, חלוץ ציוני בלי מרכאות. האתר שהוקם בשנת תר"ל (1870) על ידי חברת כי"ח הצרפתית (ביוזמתו של קרל נטר), זקף לזכותו

הישגים בחקלאות, בהתיישבות, בהגנה, במאבק לעצמאות, בעלייה ובקליטה.

 

סיור בין הבניינים המשומרים והחצרות העתיקות דומה לטיול בכפר מהמאה ה-19. המבנה הכי מרשים במקום הוא בית הכנסת, מהראשונים שנבנו בארץ בשלהי המאה ה-19, ובו ספרי תורה עתיקים, תקרה מצוירת וחלונות ויטראז' צבעוניים. מרתפי יקב החצובים בסלע הכורכר מכניסים את המבקר לאווירה אפלולית. בית המורים משמש כמודל לשחזור מבנים היסטוריים. גם ביקור ב"מכניקה" - המסגריה בה גם תוקנו ושופצו כלי העבודה, ויוצרו כלי נשק שונים - הוא חוויה היסטרית מעניינת. אך לפני הכל, כדאי לעצור ליד הפיקוס הבנגאלי - עץ נדיר בישראל ששורשי האוויר שלו בני עשרות השנים מעוררים התפעלות.

 

  • מחר (ו') בשעה 11:00 יתקיים במקום סיור בחינם לרגל שבוע השימור. יש להירשם מראש. בשטר ימות השנה יש לתאם מראש סיורים קבוצתיים, בהם ניתן לשלב פעילות מיוחדת. טל': 5030489 - 03

 

ראשון לציון: יום כביסה ושעת לימוד

 

חוויה ראשונית מרתקת ממתינה למבקרים ב"מוזיאון לתולדות ראשון לציון" השוכן במקום בו היו מבני הציבור הראשונים של המושבה - בית הרפואות והרוקח. לאחרונה

שופצו המבנים, כולל אורווה וותיקה, ואף הכרכרה הראשונה בארץ נשלחה לטקסס כדי לשוות לה את המראה הנכון.

 

בתצוגת "בראשית" מופיעות דמויותיהם של האמנים ובעלי המלאכה שהיו חלוצי המושבה. במרתף ששוחזר מוקמה כיתה של בית הספר העברי הראשון שבו למדו בעברית. הילדים מוזמנים לחבוש תרבוש ולשמוע קטעים מפי המורים, כאילו לא חלפו השנים. בחדר מיוחד ניתן לעקוב אחר יום כביסה ולהכיר את כלי הבית, ובחצר המוזיאון מונחים כלי חקלאות ששימשו את ראשוני האיכרים. פעמון המושבה עדיין מוכן ומזומן לצלצל לתושבים בשעת צרה ובאירועים מיוחדים.

 

בית אליעזר אלחנן שליט כולל ריהוט, פריטי מטבח, חדר שינה ואפילו כספת נחשפת לעיני המבקרים במרתף. בובות בתצוגת אופנה מקורית מספרות את הווי החיים במושבה בשנים 1882- 1928 - כולל חתן וכלה, תינוקות לבושים במיטב המחלצות לשבת, פלחים היוצאים לעמלם, כובעים לימי שמש קופחת ואף מוצרי פרפומריה.

 

  • א', ג'-ה' 14.00-09.00, ב' 13.00-9.00 ו-19.00-16.00. שבת ראשונה בחודש (הלועזי) 14.00-10.00 ביום ו' בשעה 10:00 יתקיים במקום סיור מודרך בחינם. טל': 9598862 - 03 .

 

פרדס מינקוב: שביל קליפות התפוזים

 

פרדס מינקוב ברחובות משמר את מפעל הפרדסנות העברית, שהיווה בזמנו חלק מהותי מנוף הארץ ומכלכלתה, והיה נשוא חלומותיהם של היושבים בגולה. משפחת מינקוב נמנתה על ראשוני המושבה רחובות. תחילה התפרנסו בני המשפחה, כיתר אנשי המושבה, מכרמי

גפנים, אבל מאחר שהענף ידע גם מורדות, החליט זלמן מינקוב לרכוש 150 דונם מאדמות "קדימה", וב-1904 נטע את פרדס המשפחה, הפרדס הראשון ברחובות.

 

סיור בפרדס המשוקם חושף לעיני המבקר חצר מוקפת חומת אבן גבוהה ובה שני שערים. סביב החומה הפנימית נבנו בית אריזה, בריכת חישוקים, מחסנים, אורווה, חדר אוכל, חדר שירותים לפועלים ומשרד למנהל בקומה השנייה. בית האריזה שופץ, והתצוגה בו משחזרת את הפעילות בסגנון הימים של ראשית הפרדסנות. לאחרונה התגלתה במקום באר המים, הבנויה אבני גזית, ואותרו משאבה ומנוע ששוקמו והורכבו במקומם ואפשרו שחזור מלא של מערכת שאיבת המים.

 

  • מחר (ו') בשעות 10:00 ו-11:30 יתקיימו סיורים מודרכים ללא תשלום. לפרטים: 08-9300585, 050-5822216.

 

בית ויצמן: החיים של הנשיא

 

הצצה לחיים האינטימיים של מנהיגים, מלמדת על אישיותם וטעמם של בני הבית. עם הבחרו של ד"ר ויצמן לנשיא המדינה, הפך ביתו הפרטי למשכן הרשמי של נשיא ישראל. ביקור באחוזה ששוחזרה בשנים האחרונות על ידי האדריכל הלל שוקן מותיר את המבקרים פעורי פה.

 

בני הזוג ורה וחיים ויצמן נולדו ברוסיה, למדו במערב אירופה, וחיו כשלושים שנה באנגליה. ורה שימשה כרופאת ילדים וד"ר חיים ויצמן היה מדען בעל שם עולמי. על שמו רשומים למעלה מ-130

פטנטים, בעיקר בתחום המיקרוביולוגיה. את זמנו חילק בין עולם המחקר ובין פעילותו הציונית והחזון להקים דור של מדענים בתעשיות עתירות ידע.

 

בית הבאוהאוס בו חיו בני הזוג נבנה ב-1936 על ידי האדריכל המפורסם אריך מנדלסון, שעזב את גרמניה עם עליית הנאצים לשלטון. גב' ויצמן היתה אחראית לעיצוב הפנים, ואולי בכך ייחודו של הבית. האווירה בבית רוויית חיים, והשיטוט בין החדרים הרבים מקנה תחושה שהנה, עוד רגע קט, ובעליו נכנסים בשעריו. החפצים נושמים. הסיגריות מונחות על השולחן כמו ממתינות שיד נעלמה תצית אותן במצית היוקרתי, כתונת הלילה מונחת על המיטה בחדר השינה, המגבעת ומקל ההליכה ממתינים בחדרו של חיים ויצמן. הצילומים על הקירות מדברים בחיוניותם, מאות הספרים בספרייה קורצים לדפדף בהם, הריהוט המסוגנן משרה תחושת ביתיות וחפצי האמנות שבני הזוג אספו בכל העולם, מרגשים ביותר.

 

לפני סיום, כדאי להציץ לגנים הפרחוניים המשתרעים על 44 דונם, ומציגים מגוון מצמחי ארץ ישראל. כל שבילי הבית מעוגלים ומאפשרים למטייל ללכת לאיבוד, פרט לשביל המוביל לקברם של בני הזוג ויצמן, שביקשו להיקבר באחוזתם.

 

  • שעות הביקורים: ימים א'-ה' 9:00-16:00, טל: 9344499 - 08 . 

 

במהלך שבוע שימור האתרים, שיתקיים בין התאריכים 12 ו-21 במאי, יתקיימו מבחר סיורים, ימי עיון, מופעים וכנסים. מחר (ו') יתקיימו עשרות סיורים מיוחדים ללא תשלום באתרי שימור בכל רחבי הארץ. 

 

בשבת יתקיים האירוע המרכזי - "צעדת שימור" בין רחובות לנס ציונה. ההרישום (ללא תשלום) והזינוק לצעדה בין השעות 11:00-09:00 ממכון איילון ברחובות. לרשות ההולכים עומדים 3 מסלולים באורך 8, 6 ו-2 קילומטרים. להרשמה מראש: 08-9406552 או nogab@spni.org.il

 

פרטים מלאים על כל האירועים ניתן למצוא באתר המועצה לשימור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבגדים של המושבה ראשל"צ
צילום: יפה רזיאל
הסלון של משפחת ויצמן
צילום: יפה רזיאל
מומלצים