שתף קטע נבחר

 
צילום: גיל יוחנן, גבי מנשה

המבקר דורש מסקנות אישיות נגד מנכ"ל אגרקסקו

בפרשת נסיעת הח"כים רוחמה אברהם ואלי אפללו לחו"ל על חשבון אגרקסקו קובע המבקר כי מנכ"ל החברה שלמה תירוש "כשל והכשיל אישי ציבור", וקורא להסיק נגדו מסקנות אישיות. דירקטוריון החברה בתגובה: "יש לנו אמון במנכ"ל"

על המנכ"ל ללכת הביתה: בפרשת נסיעתם לחו"ל של הח"כים רוחמה אברהם ואלי אפללו על חשבון חברת הייצוא החקלאי אגרקסקו, קורא מבקר המדינה להסיק מסקנות אישיות נגד מנכ"ל החברה, שלמה תירוש.

 

בחודשים אוגוסט-ספטמבר 2004 מימנה אגרקסקו, לפי החלטת המנכ"ל, נסיעה לחו"ל לח"כים אברהם ואפללו - עשרה ימים בארה"ב ויום אחד באירופה.

 

לאחר שמשרד המבקר פנה למנכ"ל בדרישה להסביר את פשר הנסיעה, ענה המנכ"ל תירוש כי מימון הנסיעה נועד כדי לסייע לחקלאים בנושא העסקת עובדים זרים, וכן לחשוף את הח"כים גם לשווקים החקלאיים של ישראל בארה"ב.

 

תשובת המנכ"ל לא סיפקה כלל את משרד המבקר, שקבע: "לא ניתן הסבר מניח את הדעת מה הקשר בין נושא עובדים זרים לנסיעה לחו"ל, וכן אם מטרת הנסיעה היתה הכרות עם אגרקסקו ושווקיה לא ניתן הסבר ראוי מדוע רוב זמן השהות בחו"ל - 10 ימים - היו בארה"ב ואילו באירופה, שהיא מרכז הייצוא של אגרקסקו, השהות היתה יחסית מצומצמת - יום אחד בלבד".

 

המבקר קובע עוד שהמנכ"ל אמור היה להיות ער לרגישות הציבורית במימון הנסיעה, בייחוד ששנה קודם לכן יצאה משלחת של ח"כים לביקור דומה באירופה, אך במימון הכנסת. עוד תמה המבקר מדוע בחר המנכ"ל לנסיעה שני ח"כים מאותה מפלגה - (אז הליכוד). בנוגע לחלקם של הח"כים עצמם בפרשה נכתב בדו"ח כי ל"פי חוק מבקר המדינה, הח"כים אינם עומדים לביקורת מבקר המדינה".

 

המבקר מנסה להבין את משמעות הנסיעה, ומציין שוועדת הפנים אישרה בדצמבר 2004 תיקון לחוק, שמשמעותו הוצאת האחריות מידי אגרקסקו על ביטחון המטענים שלה, כך שיהיה עליה לשלם לחברה אחרת את עלויות הוצאות הביטחון.

 

לקראת ישיבת ועדת הפנים בנושא, בה השתתף מנכ"ל אגרקסקו הוא פנה לדבריו לחברי כנסת שונים כדי שישתתפו בדיון וביניהם לאחד מהח"כים שנסעו מטעם אגרקסקו לחו"ל, שאכן השתתף בדיון. לדעת המבקר, "בעשותו כן חרג המנכ"ל מהראוי משום שהוא יצר מראית עין שבמימון הנסיעה איפשר לכאורה למנכ"ל ולחברה קשר עם חבר כנסת לקידום מטרות החברה".

 

עוד מצא המבקר שהמנכ"ל אישר במספר פעמים נסיעה של חברי הדירקטוריון לחו"ל על חשבון החברה, בלי אישור הדירקטוריון וללא הסבר מניח את הדעת מדוע היה צורך בנסיעתם. כמו כן, חמישה דירקטורים בחברה צברו נקודות של "נוסע מתמיד", למרות הוראה מפורשת של מנהל רשות החברות הממשלתיות שנקודות כאלה יועברו לניצול החברה בלבד, והן אינן אישיות.

 

לפיכך קובע המבקר שהמנכ"ל תירוש "עשה על דעת עצמו שימוש לא ראוי ולא תקין בטיסות ובאירוח בחו"ל, וכל זאת גם ללא דיווח וללא אישור מדירקטוריון החברה. בכך כשל המנכ"ל והכשיל אישי ציבור. מן הראוי כי דירקטוריון החברה ידון בממצאי הביקורת, הן במישור הכללי והן במישור האישי, כולל הסקת מסקנות אישיות".

 

מחברת אגרקסקו נמסר כי "בעקבות הדו"ח החברה גיבשה נהלים חדשים בעניין הנסיעות של עובדי החברה לחו"ל כדי לשפר את הבקרה על כך. הדירקטוריון חוזר ומביע אמון במנכ"ל החברה, שקידם את הייצוא החקלאי. הדירקטוריון בכל זאת מוצא לנכון להעיר למנכ"ל כי יש לקיים נהלים ראויים בעניין נסיעות אנשי ציבור לחו"ל".

 

רוחמה אברהם (קדימה) מסרה בתגובה להתייחסות מבקר המדינה לפרשה: "אני שמחה ומאושרת שמבקר המדינה בדק ומצא שאכן כפי שטענתי כל העת קמה לה מהומה רבה על לא מאומה. אני סולחת לכל אותם אנשים שהשמיצו אותי בכל הזדמנות משיקולים צרים ופוליטיים. אני מודה למבקר המדינה ולצוותו שהוציאו את הצדק לאור".

 

ח"כ אלי אפללו (קדימה) הגיב: "מסקנות הדו"ח אינן מפתיעות אותי כלל, אולם טוב שניתן להן ביטוי פומבי" . 

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנכ"ל תירוש. "כשל והכשיל"
צילום: חגי אהרון
רוחמה אברהם
צילום: חגי אהרון
צילום: אלכס קולומויסקי
אלי אפללו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים