שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן, גבי מנשה

המבקר: פרסום סמוי בתוכניות ששודרו בערוץ 1

מבקר המדינה מותח ביקורת על כך שבתוכניות שישי בגאון ודרך היופי שודרו פרסומות סמויות לחברות מסחריות. "הרשות לא פעלה כראוי להבטיח שאין פרסומות סמויות במשדריה", כתב המבקר

"רשות השידור לא פעלה כראוי להבטיח שאין פרסומות סמויות במשדריה". כך קבע מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס בדו"ח הביקורת לשנת 2006. המבקר התייחס בדו"ח לשתי תוכניות ששודרו ברשות: "דרך היופי" - תוכנית שבועית העוסקת בנושאי טיפוח ואיכות חיים, ותוכניתו של יהורם גאון, "שישי בגאון", ששודרה ביום העצמאות בשנה שעברה. בשתי התוכניות, קבע המבקר, שודרו פרסומות מסחריות גלויות וסמויות.

 

בתוכנית שישי בגאון ששודרה בערב יום העצמאות במתחם של חברת התעופה אל על, שידרה הרשות פרסומת סמויה לאל על והתעלמה מכך שחברת התעופה שילמה חלק מהוצאות ההפקה, למרות שאינה גוף ציבורי אלא חברה מסחרית, קבע המבקר. כזכור, ישראייר דרשה אז מהערוץ שלא לשדר את תוכנית ערב יום העצמאות שהוקלטה בהאנגר של חברת אל על בנמל התעופה בן גוריון, כאשר מטוס של החברה היווה חלק מהתפאורה. בישראייר טענו, אז, כי "מדובר בפרסומת סמויה, שאינה תקינה לרשות שידור ממלכתית". ישראייר דרשה להסיר מהקדימונים לתוכנית כל תמונה שיש בה פרסומת לאל על.

 

היועצת המשפטית של הרשות פנתה אל מנהל הטלוויזיה, מוטי עדן, והודיעה לו כי יש להקפיד שלא תהיה פרסומת סמויה או גלויה לאל על. יום לאחר ששודרה התוכנית, ביקשה ישראייר משר התמ"ת והממונה על רשות השידור דאז, אהוד אולמרט, לבדוק את התנהלות הרשות בנושא. במכתב שהיפנתה אליו כתבה ישראייר, כי השידור כלל פרסומת סמויה לחברה המתחרה בניגוד מפורש למה שהובטח לה לפני השידור.

 

המבקר כותב בדו"ח כי "מתשובת מנהל חטיבת התוכניות למשרד מבקר המדינה עולה שהרשות הורתה להפקה ולמנחה התוכנית לערוך מחדש את המשדר ולהסיר ממנו פרסומות. המשדר נערך מחדש אך היה חשש שגם בגרסה המתוקנת נותרה פרסומת. הגרסה המתוקנת נמסרה לבדיקת הלשכה המשפטית שהעבירה אותה למנכ"ל הזמני של רשות השידור. המנכ"ל החליט לשדר את הגרסה המתוקנת אף שנותרה בה פרסומת. הוא הסביר למבקר המדינה בתשובתו כי 'התוכנית נועדה לשידור בערב יום העצמאות.. הבעיות הכרוכות בה (פרסום סמוי וגלוי) הובאו לידיעתי יום לאחר מינויי...ו-3 ימים לפני מועד השידור...הוריתי להכין חלופה. הוריתי לנפות פרסומות ככל הניתן...ברגע המכריע, קיבלתי החלטה והוריתי לשדר את התוכנית כפי שהייתה, נכון לאותה עת".

 

לדעת המבקר, הגורמים האחראים ברשות היו אמורים להבהיר כבר בשלבים הראשונים כי אל על אינה יכולה להשתתף במימון התוכנית. "מאחר והדבר לא נעשה והרשות לא רצתה לבטל את שידור התוכנית היה עליה לעשות כל שביכולתה כדי לטשטש את התמונות שיש בהן פרסומת", כתב המבקר. "משרד המבקר רואה בחומרה את טיפולה של הרשות בעניין האמור... בעת הביקורת פנה היועץ המשפטי לממשלה לנציבות המדינה והורה לה לבדוק את העניין".

 

פרסום בדרך היופי

 

גם בעניין תוכנית "דרך היופי" קבע המבקר, כי הרשות וחברת ההפקה התחייבו שלא לכלול בתוכנית כל פרסומת גלויה או משתמעת למוצרים. המבקר מצא, כי בתוכנית הוצגו מוצרים שונים שקשורים ליופי והיה אפשר לזהות את שם המוצר ואת שם החברה המייצרת. כך גם בענייני אופנה. הבדיקה העלתה כי מפיקי התוכנית דרשו 2,000 דולר מבעלת חברה שעמדה להוציא לשוק מכשיר קוסמטי ובתמורה הציעו לה להשתתף באחת הפינות בתוכנית. בעלת החברה שלחה מכתב תלונה למנכ"ל הרשות.

 

"מכתב התלונה בעניין התשלום שדרשה חברת ההפקה ממשתתפים פוטנציאליים היה צריך לשמש אות אזהרה לממונים על שידור התכנית, ולגרום להם לבדוק את המשדרים שצולמו ביתר הקפדה, לפני שידורם", קבע המבקר. 

 

דוברת רשות השידור, לינדה בר, מסרה בתגובה, כי "הנהלים יהודקו בהתאם להמלצות הדו"ח ותגובה לדברים תינתן כמקובל ישירות למבקר המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רשות השידור. חריגה מהנהלים
מומלצים