שתף קטע נבחר

מומחים: מכתב איראני נוסף - בסיס למו"מ עם ארה"ב

את מכתבו של נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד דחו בוושינגטון בזילזול. אבל מכתב נוסף, ששלח מקורבו של המנהיג הרוחני חמינאי, כולל מה שמומחים מכנים "הצהרות משמעותיות" ונקודות לפתיחת משא ומתן

הבית הלבן דחה את מכתבו המדובר של נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד בו הציג לבוש "דרכים לפיתרון המבוי הסתום" וחילוקי הדעות בין המדינות. גורמים אמריקנים טענו שעיתוי שיגור המכתב נועד להשפיע על הדיונים בין חברות מועצת הביטחון. הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש אמר כי "הוא לא עונה על השאלה מתי איראן תעצור את תכנית הגרעין" ומזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס כינתה אותו לא רציני, ואמרה כי הוא "אינו המקום שבו אפשר למצוא פתח למגעים על איראן על הסוגיה הגרעינית...".

 

אבל במכתב אחר, שכתב בכיר איראני ונמסר לפירסום בשבועון "טיים" עוד לפני חשיפתו הפומבית של מכתב אחמדי-נג'אד, מציב בסיס ברור יותר למשא ומתן בסוגיה הטעונה שעל הפרק. במכתב בן שני עמודים שיועד לפירסום במערב, מגן חסן רוחאני, נציגו של המנהיג הרוחני של איראן אייתולה עלי חמינאי במועצה לביטחון לאומי באיראן, על עמדותיה הגרעיניות של איראן אך מציג להוציא את הדיון ממועצת הביטחון ולהחזירו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

אך מלבד הקריאה הזו, שמייצגת עמדה איראנית שידועה זה מכבר, מציע רוחאני, שהיה בעבר המתווך הגרעיני של איראן, מה שנראה כנקודות פתיחה למשא ומתן. הוא כותב שאיראן "תשקול לאשרר את הפרוטוקול הנוסף" (לאמנה לאי-הפצה של נשק גרעיני), מסמך שיאפשר לפקחי האו"ם לבצע ביקורות פתע במתקניה הגרעיניים.

 

הוא גם מתייחס לאפשרות שתמנע מאיראן "לברוח" באופן פתאומי מהאמנה לאי-הפצה. מומחים שקראו את המכתב ציינו שיש בו "סימנים מעודדים" בסוגיה המרכזית של העשרת אורניום על אדמת איראן, רוחאני כותב שאיראן תהיה מוכנה רק ל"משא ומתן על הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית והמדינות הרלוונטיות על ההיקף והעיתוי של תוכנית העשרת האורניום התעשייתית של איראן".

 

רוחאני אמנם הבטיח שאיראן תסכים למכסות בכל הקשור להעשרת אורניום והחומרים הנלווים, הוא מביע ספק אם ההצעה הזו תספק את ארצות הברית ומדינות אירופה.

 

"בהקשר של הפוליטיקה האיראנית הפנימית, שהיא הכוח המניע מאחורי התוכנית הגרעינית, ההצעות של רוחאני משמעותיות משום שהן נושאות את ההכשר של המנהיג הרוחני, שבוודאי אישר אותן מראש", אמר וויליאם סמי, מומחה אירופי לאיראן. "הדבר החשוב הוא המסר המפורש בהצהרות של רוחאני לוושינגטון שאומר 'אולי אתם לא אוהבים את הקו הקיצוני של הנשיא אחמדי-נג'אד, אבל לנו יש מנהיגים יותר פרגמטיים עם הצעות קונקרטיות, כמו רוחאני, אותו אתם מכירים כבר שנים ושאיתו אתם יכולים אם תרצו. ההצהרות של הן הכרה בחששות של וושינגטון".

 

הדברים הללו עומדים בניגוד גמור להתבטאות היומית מפיו הנשיא אחמדי-נג'אד, שעושה בביקור רשמי באינדונזיה. הוא התייחס בביטול לחששות של המערב סביב הסוגיה הגרעינית וכינה אותן "שקר גדול".

 

הוא האשים את מדינות המערב בהשתלטות על שוק האנרגיה הגרעינית כדי לגרוף רווחים, בעוד שהן עצמו עוסקות בהפצת נשק. "הן מעמידות פנים שהן מודאגות מאופיה של תוכנית הגרעין של איראן. זהו שקר גדול", אמר לאחר פגישה עם נשיא אינדונזיה. "היום, אזרחי איראן לא רק מגנים על זכותם אלא על זכותם של אומות אחרות. הם (ארצות הברית) רוצים למנוע ממדינות אחרות להגיע לשיאים של טכנולוגיה ומדע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים