שתף קטע נבחר

ארה"ב: סוכנות הביון ריגלה אחרי מיליוני אמריקנים

USA TODAY: הסוכנות לביטחון לאומי (NSA), שתפקידה לצותת לשיחות ותשדורות ברחבי העולם, אגרה נתוני שיחות טלפון של עשרות מיליוני אמריקנים בתוך ארצות הברית, באופן החורג לכאורה באופן בוטה מהמגבלות שמוטלות עליה. הנשיא בוש מיהר להרגיע: "הפרטיות של האזרח האמריקני הממוצע אינה נפגעת"

הסוכנות לבטחון לאומי (NSA) של ארצות הברית, המופקדת על ציתותים לשיחות וניטור תכתובות אלקטרוניות ברחבי העולם, אספה רישומי שיחות טלפון של מיליוני אמריקנים, ממאגרי נתונים של חברות הטלפון הגדולות בארה"ב.

 

העיתון USA TODAY גילה היום (ה') כי היקף איסוף הנתונים היה עצום, והוא כלל בתים ובתי עסק ברחבי ארה"ב שמרביתם אינם חשודים בשום עבירה. יצויין כי סוכנות המודיעין אינה מאזינה לשיחות, אבל אנשיה משתמשים במאגר הנתונים העצום של חברות כגון AT&T, ורייזון ובל-סאות' כדי לעלות על דפוסי שיחות, ובאמצעותם לאתר פעילות של מחבלים. המטרה היא ליצור מאגר של דפוסי שיחות של כל אזרח בכל רחבי ארה"ב.

 

תוכנית הציתותים הזו חורגת הרבה מעבר להיקף הציתותים בו הודה ממשל בוש לפני מספר חודשים. אז, בחודש דצמבר, חשף העיתון "ניו יורק טיימס" שממשל בוש הורה לצותת לשיחות טלפון בין חשודים בקשרי טרור בין ארה"ב לבין חשודים ברחבי העולם. אלא שכעת מדובר על ציתותים ומעקב אחר נתוני השיחות בתוך ארצות הברית עצמה - לכאורה הפרה ברורה של הסייגים להם מחוייב ה-NSA.

 

חשיפת התוכנית גרמה זעזוע עמוק בגבעת הקפיטול. מחוקקים אמריקנים מיהרו לדרוש בירור מקיף של החדירה הזו של הממשל לרשות הפרט המקודשת כל כך על כל אמריקני.

 

התוכנית הזו יצאה לפועל בעת שבראש ה-NSA עמד הגנרל מייקל היידן, מי שנבחר השבוע על ידי הנשיא בוש לעמוד בראש סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב, ה-CIA. יתרה מזאת, בתום שש שנים בראש ה-NSA קודם היידן והתמנה למספר 2 במודיעין הלאומי של ארה"ב, הגוף המפקח על כל זרועות המודיעין האמריקניות.

 

כבר עם ההכרזה על הכוונה למנות את היידן לראש ה-CIA נמתחה בארה"ב ביקורת, אפילו מצד חוגים רפובליקנים, שטענו שמינוי לובש מדים לתפקיד רק יחזק את אחיזת הפנטגון במערך המודיעין. כעת חוששים בבית הלבן שההדלפה מתוך החדרים הסגורים של ה-NSA תפגיע בסיכוייו של היידן לקבל את אישור הסנאט להתמנות לראש ה-CIA.

 

זו גם הסיבה שהנשיא בוש מיהר להצהיר שדבר לא יפגע באזרחי אמריקה ושכל פעילות המודיעין נועדה לאתר חשודים בפעילות טרור. "אנחנו לא מאזינים לשיחות פנים בלי אישור של בית המשפט", אמר בוש, מבלי להתייחס באופן ישיר לדיווח בעיתון. "הפרטיות של האזרח האמריקני הממוצע אינה נפגעת. המאמצים שלנו מרוכזים באל קעידה והקשורים אליהם כדי למנוע התקפה נוספת על אדמתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים