שתף קטע נבחר

חוק טל - ההזדמנות של פרץ

אם יצליח שר הביטחון לעודד חרדים לעבוד בד בבד עם קיצור השירות לכלל, יחולל שינוי חברתי בסדר גודל בן-גוריוני

קרוב לארבעים שנה נמשכת מסכת העוול והאפליה בעניין אי גיוסם של בחורי הישיבות לצה"ל. כל המילים שייאמרו על דחיית העתירות ועל האפליה הנמשכת בין דם לדם לא ירככו ולו במעט את הכעס והתסכול של המשרתים והוריהם ושל כלל הציבור.

 

החוק, קבעו שופטי בג"ץ, אכן מפלה ופוגע בכבוד האדם, אך לא במידה המצדיקה את ביטולו, עדיין, שכן המדינה לא עשתה כמעט דבר ליישומו. אם לא תנקוט המדינה גם להבא בצעדים ליישום החוק, ובעוד כשנה תוגש עתירה נוספת, כי אז ייתכן ובית-המשפט יקבע שהחוק "אינו מידתי" ויבטל אותו. אלא שלפי שעה, מחזיר בית-המשפט את הכדור באופן מוחלט למגרש החברתי-פוליטי, ושם יש מקום לניהול המערכה. לכך כנראה התכוון השופט אשר גרוניס, כשקבע כי אל לו לבית-המשפט להתערב ולהוציא את הערמונים מן האש עבור הציבור החילוני.

 

השר שאול מופז השאיר לעמיר פרץ ירושה כפולה בנושא השירות הצבאי: מחד, המלצה לקיצורו, ומאידך, החלטת הממשלה מדצמבר 2005 - אחת האחרונות שקיבל ראש הממשלה שרון - בעניין מימוש חוק דחיית השירות לאברכים. החלטה זו, שהתקבלה רק בלחץ בג"ץ וסמוך למועד הבחירות לכנסת, מטילה על שר הביטחון להנחות את צה"ל לקבוע תוך זמן קצוב - שחלף מזמן, אגב - מסלולי שירות אטרקטיביים לבחורי ישיבות, ולשנות את הקריטריונים ליציאה לשירות אזרחי, באופן שיאפשר גם לצעירים שבהם להצטרף למסלול. כן נדרש משר הביטחון, יחד עם שרי הרווחה והמשפטים, להתקין תקנות לשם יסוד מסלול השירות האזרחי. למשרד האוצר מורה הממשלה להקצות תקנים ותקציבים ליישום ההחלטה בתקציב 2006.

 

מינויו של עמיר פרץ גרם להרמת יותר מגבה אחת בקרב הציבור. עד שייכנס לנעליים הביטחוניות ויוכל להשפיע על קבלת ההחלטות בסוגיות הביטחוניות והתקציביות, יעבור מן הסתם עוד זמן רב, ולבטח אין מה לדבר על רפורמות ושינויים או השפעה על מערכת הביטחון בכלל ועל צה"ל בפרט. אולם כאן, ממש דרך מקרה, בשבוע של כניסתו לתפקיד - נקרה בדרכו עניין שהוא ביטחוני אולי בהגדרתו, אך חברתי במהותו, ואשר בו יכולה להיות לו השפעה מרחיקת לכת על כלל החברה בישראל, הן חברתית והן כלכלית. אם יצליח פרץ לקדם את נושא שירותם של בחורי הישיבות ולעודד גם את יציאתם לשוק העבודה, בד בבד עם קיצור שירותם של אלה המשרתים בצה"ל תוך מתן תמורה הולמת ללוחמים - כי אז יוכל לזקוף לזכותו שינוי חברתי בסדר גודל בן-גוריוני.

 

חוק טל הוא חוק רע במהותו, אך זהו מחירה של פשרה חברתית. אם ייושם במקביל לקיצור השירות ומתן תמורה הולמת

 ללוחמים, יהיה באלה כדי לטשטש ולו במעט את תחושת האפליה ואי השוויון השוררים כיום. בנוסף, יישום החוק יכול ליצור שינוי מבני במשק הישראלי, אם יביא להצטרפותם של אלפי חרדים למעגל העבודה. הוא אף יוכל לתרום לצמצום השסע החברתי הקיים בין רבדי החברה השונים.

 

זו ההזדמנות של עמיר פרץ להוציא את החלטת הממשלה מן הנפטלין, להתחיל את השינוי שכה מצפים לו ולהפוך לשר שמטביע את חותמו על מערכת הביטחון והחברה. 

 

עו"ד רחל דולב, תת-אלוף (מיל'), לשעבר פרקליטה צבאית והצנזורית הראשית 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים