שתף קטע נבחר

 

אולמרט קיבל את ברכת הדרך

הנשיא האמריקני מאמין בכנות כוונותיו של ראש הממשלה, המבקש לקיים דיאלוג עם הפלסטינים. אם זה לא יצליח, אמרו בוש ואולמרט, ידברו האמריקנים והישראלים על יישום תוכנית הפינוי החד צדדי. אולמרט "מאוד מאוד" מרוצה: "עמדת הנשיא בנוגע לרעיונות שלי נאמרה על ידו בצורה מאוד מרשימה"

"אעשה מאמץ כן ואמיתי לקיים משא ומתן עם הפלסטינים. אני לא רוצה להגדיר את זה בשבועות או בחודשים. אבל כמו שדיברתי בראיונות ערב הבחירות, בנאום ליל הניצחון ובנאום בכנסת. מה שאמרתי כך יהיה. אני מאוד מרוצה מהגדרת הנשיא לרעיון ההתכנסות, שאמר על כך רעיון נועז", כך אמר הבוקר (יום ג') ראש הממשלה אהוד אולמרט בתום יותר מחמש שעות של שיחות עם נשיא ארה"ב אמש בבית הלבן בוושינגטון.

 

בתדרוך ב"בלייר האוס", בית ההארחה של הבית הלבן, נראה ראש הממשלה הישראלי נינוח ומרוצה. זמן קצר לפני כן שב מארוחת ערב משותפת עם הנשיא בוש. בתום שעות של דיונים מתישים, הוא קיבל את שלו: רוח גבית חזקה, של האיש החזק בתבל, לרעיון ההתכנסות. זאת כמובן, אם לא יצליח להגיע להסכם להפרדה בין שני העמים תוך דיאלוג עם הפלסטינים.  


אולמרט ובוש (צילום: רויטרס)

 

הנשיא בוש לא העיק על האורח בשאלות קשות בנושא ההתכנסות, לפחות לא בשלב זה. אולמרט מצידו התחייב לנסות למצוא פרטנר לדיאלוג, כדי לתת צ'אנס ליוזמה המדינית של הנשיא האמריקני. המועמד של השניים, כרגע, הוא יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. גם בוש וגם אולמרט מרוויחים מתברר: אולמרט מקבל גיבוי חשוב בביקורו הראשון בבית הלבן למהלך מעורר מחלוקת בקהילה הבין-לאומית. בוש מצידו מקבל אורכה ללידה מחדש של מפת הדרכים, אשר תשפר אולי את מצבו העגום בתוך ארה"ב.

 

"אני מאוד מאוד מאוד מרוצה", חזר ואמר ראש הממשלה הישראלי בבלייר האוס. אולמרט, נינוח בחולצה לבנה נטולת מקטורן ועניבה, הביט מדי פעם אל רעייתו עליזה שליוותה אותו באחד מרגעי השיא של הקריירה הפוליטית שלו. "עמדת הנשיא בנוגע לרעיונות שלי באשר להתכנסות נאמרה על ידו בצורה מאוד ברורה ומרשימה", הדגיש אולמרט ונדמה שבאחת ניטל ממנו נטל ההוכחה על כך שהנשיא האמריקני רואה בו את ממשיך דרכו של אריאל שרון.   


מבטים לעליזה (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

בשעה 3 אחר הצהריים (שעון וושינגטון) הגיעה הלימוזינה של אולמרט מעבר לשער, שם שוכן ה"בלייר האוס" ונעצרה בכיכר הקטנה שמול חזית הכניסה לבית הלבן. כעבור דקות אחדות כבר התכנסו אנשי אולמרט לדיון ארוך בסוגיות שעל הפרק, כשבראשם הנושא הפלסטיני והנושא האיראני. שעה וחצי נמשך הדיון, שהתנהל באווירה פתוחה ועניינית, כאשר הנשיא בוש מוביל את הדיון. אחר כך יצאו הנשיא ואורחו לעיתונאים להקריא את ההודעות המוכנות מראש ולענות על ארבע שאלות.

 

הכותרת של פגישת הפסגה הייתה ברורה: הנשיא האמריקני מאמין בכנות כוונותיו של ראש הממשלה הישראלי החדש, המבקש לקיים דיאלוג עם הפלסטינים. אם זה לא יצלח, אמרו בוש ואולמרט, ידברו האמריקנים והישראלים על יישום תכנית ההתכנסות החד צדדית. תוך כדי כך משחרר אולמרט כותרת נוספת: בתוך שלוש עד ארבע שנים תיושם תכנית ההתכנסות במלואה. ובאשר לאיראנים משחרר הנשיא בוש את המחויבות שלו למניעת השגת נשק גרעיני על ידם תוך התחייבות: אם ישראל תותקף - תבוא ארה"ב לסייע לה".

 

ליותר מזה לא יכול היה אולמרט לקוות. בין 3 אחר הצהרים עד אחרי 8:30 בערב (שעון וושינגטון), הוא שהה במחיצת הנשיא. מתוכם כשעה וחצי בשיחה בארבע עיניים, נכון יותר שש, כאשר לבקשת בוש, הצטרפה עליזה אולמרט לשיחה שהתנהלה מול הנוף היפהפה של מונומנט וושינגטון הנשקף ממרפסת טרומן. השניים, כך ראש הממשלה, שוחחו בפתיחות רבה על מגוון נושאים. לראש הממשלה נראה שמצא בבית הלבן שותף מלא לדרכו, אם בסוגיה האיראנית, אם בסוגיה הפלסטינית ועוד בשורה של נושאים.

 

עומד מאחורי המכתב לאריק

 

בוש, כך אולמרט, עומד מאחרי מכתבו לאריאל שרון מה-14 באפריל 2004, הכולל את נושא סיפוחם של חלק מהשטחים בהם אוחזת היום ישראל. השניים הסכימו שבשלב זה, מפת הדרכים נותרה המפתח להמשך העבודה המשותפת בנושא הפלסטיני. אולמרט אמר לנשיא שיפגוש בעתיד הקרוב מאוד את אבו-מאזן והפיס את דעתו בנושא שעד כה לא שש להתחייב עליו. כדי לקדם את התהליכים יפגש אולמרט עד אמצע יוני השנה עם נשיא צרפת ז'אק שיראק ועם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר. עם קאנצלרית גרמניה ייפגש ב-9 ביולי.

 


 

בעניין אבו מאזן אמר ראש הממשלה בשיחות עם הנשיא האמריקני, שהוא מאמין שהוא כן ורציני בכוונותיו ומתנגד לטרור. "לכל אורך הדרך אמרתי שאנו מקבלים את אבו-מאזן כנשיאה הנבחר של הרשות הפלסטינית", אמר. עם זאת הוסיף ראש הממשלה בבלייר האוס אמש: "הבעתי בעבר חשש ואני מביע חשש גם היום, אם הוא יוכל להבשיל את התנאים לקיום משא ומתן. היד שלנו מושטת לאבו מאזן לשלום", הדגיש אולמרט עם צאתו מהבית הלבן.

 

אולמרט סיפר לעיתונאים, שהנושא האיראני תפס חלק ניכר וחשוב בשיחות הארוכות עם הנשיא בוש ואנשי צוותו. אולמרט סירב להרחיב בעניין. הוא התחמק גם משאלות בנוגע לאפשרות של פעולה צבאית נגד איראן. עם זאת הסכים לומר: "דנו בהרחבה בנושא האיראני וקיימת הבנה מלאה בין הנשיא לביני לגבי הדרך שיש להתמודד בנושא זה. אני מרוצה בהחלט מההבנה הקיימת בינינו. הדברים שאמר הנשיא בהודעתו בפני התקשורת נותנים לי סיבה להיות מאוד מרוצה", אמר.

 

נושאים אחרים שעלו במהלך חמש וחצי שעות הפגישה בין בוש לאולמרט: שיחרור ג'ונתן פולארד. אולמרט לא אמר אם הושגה התקדמות כלשהי בעניין. נושא גדר ההפרדה נידון אף הוא ולדברי אולמרט גילה אווירה חיובית בנושא זה. גם נושא הכאוס ברשות הפלסטינית נדון, אך ראש הממשלה לא הרחיב גם כאן.

 

"אם צריך ללמוד משהו על סדרי העדיפויות של הנשיא", אמר אולמרט לסיכום מפגש הצמרת, "אז העובדה שישבתי כמעט שש שעות עם הנשיא מצביעה על זה שמדינת ישראל לא צריכה להרגיש מקופחת. אני מאוד מאוד מאוד מרוצה מתוכן השיחות, מהדברים ששמעתי ומהודעת הנשיא לסיכום הפגישה", ציין אולמרט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט. התכנסות, עד סוף הקדנציה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בוש. רוח גבית
צילום: רויטרס
מומלצים