שתף קטע נבחר

מצב הזוגיות: ויאגרה בירידה, אינטימיות בעליה

האם מהפכת הוויאגרה הסתיימה? בשנה שעברה חלה ירידה דרמטית במכירת התרופות נגד אין אונות. לד"ר יוז'ה חן יש הסבר: את מקומן תפסה הפתיחות בכל הקשור לבעיות בתפקוד המיני. כבר לא מתכחשים לקיומן, מדברים עליהן ואפילו הולכים לטפל בהן

שבע שנים אחרי תחילת מהפכת הוויאגרה נרשמה לאחרונה צניחה משמעותית בביקוש לתרופות שמטפלות באין אונות. הירידה במספר דורשי התרופה, שגרמה ליצרנים הפסד של מיליארדי דולרים במהלך המרפאה 2005, לא מפתיעה את ד"ר יוז'ה חן, מנהל המרפאה לטיפול מיני במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) ויו"ר החברה הישראלית לרפואת מין (היל"ם – ארגון שמאגד רופאים בלבד).

 

"בשנים האחרונות חלה פתיחות בכל הקשור לבעיות בתפקוד המיני במערכת הזוגית", מסביר ד"ר חן. "הסטיגמה של אימפוטנציה התרככה מאוד מאז הושקה הוויאגרה. כבר לא מחפשים אשמים או מטילים אחריות על מי מבני הזוג.

 

"לפתיחות המבורכת הזו יש חלק גדול בהאטת הביקוש לתרופות לטיפול באין אונות. בני הזוג מדברים ביניהם במקום לרוץ לקחת ויאגרה, סיאליס או לוויטרה. גורם אחר לירידה בביקוש הוא הדיווח שהתרופות האלה עלולות לגרום קשיי ראייה עד עיוורון, סחרחורת, אירועים לבביים ועוד. אנשים חוששים מתופעות הלוואי האלה ובוחרים שלא לקחת את התרופה, למרות שהיא עובדת ב-70 אחוז ממקרי האין אונות".

 

אינטימיות במקום ויאגרה

 

מה אומרים הנתונים העכשוויים על היקף קשיי התפקוד המיני אצל גברים? ד"ר חן: "מחקר חדש של הירחון הבריטי לאורולוגיה מציין שלמחצית מהגברים מעל גיל 50 יש בעיות בחיי המין. הנתונים זהים גם בקרב הישראלים. בארה"ב חיים היום 45 מיליון גברים עם ליקויים בתפקוד המיני שמשפיעים על איכות חייהם".

 

- איך כל אלה עוזרים לעצמם בלי הוויאגרה?

 

"פה אני חוזר לשבח את הפתיחות. בני ה-25 עד 45 למדו לעזור אחד לשני להגיע לזיקפה ללא תרופות. הם פנו למרפאות לייעוץ מיני, ליבנו בעיות והצליחו להתגבר על פערים בחיי המין. גם זוגות מבוגרים יותר חוששים פחות להגיע למרפאות הסקסולוגיה.

 

"אישה בגיל המעבר, שהחשק המיני שלה ירד, מבינה היום שאינטימיות לא חייבת להיות כרוכה בחדירה מלאה. היא מכינה לבעלה ארוחת ערב נחמדה, מדליקה נר, מנשקת אותו, מלטפת אותו, הולכים למיטה ומאוננים זה לזו. גם היא וגם הוא קלטו שהמשגל הוא לא הנושא הכי חשוב. לשבת יד ביד, להתלטף ולהתמזמז מול הטלוויזיה, להתנשק ממושכות – גם זו מיניות.

 

"לכן הם רצים הרבה פחות לרופא שירשום תרופה לחיזוק הזיקפה. הם יודעים שחיזוק יום יומי של הקשר האינטימי מביא גם לשיפור בתפקוד המיני. בסך הכל הפין בנוי משריר שיש לעמל אותו, הן באופן עצמאי והן עם בת זוג. עם המגע והגירוי הישיר זרימת הדם לפין משתפרת, ונוצר מעגל תגובה מיני".

 

- סוג חדש של מיניות גברית?

 

"מחקרים אחרונים מדברים על 'נורמליזציה של התפקוד המיני של הגבר' – מושג חדש שמרחיב את האפשרות והסיכוי של גברים מעל גיל 50-60 לנהל חיי מין עתירי חושניות עם נשותיהם. בתהליך נלמד הם מגיעים, גם בגיל 65-70, לתפקוד מיני שדומה מאוד לקצב המיני שבו תיפקדו בגיל 45.

 

"אני לא מסתייג מתרופות נגד אין אונות, אני רק ממליץ להשתמש בהן אחרת. בעיניי הרבה יותר אפקטיבי לקחת אחת מהתרופות האלה דווקא לפני השינה, ללא קשר לקיום יחסי מין. במקרה כזה יש חלומות ארוטיים, וזרימת הדם משתפרת תוך כדי שינה. זו גם התעמלות לפין: מופיעות זיקפות לילה, והמבנה האנדוטיניאלי (תוך רקמתי) של השריר משתפר".

 

- קשה לטפל מינית בישראלי המאצ'ו?

 

"לגבר ישראלי לוקח שנתיים להודות בפני עצמו שיש לו בעיה בתפקוד המיני. הוא יאשים את אשתו, יחפש חברה. בשנה השלישית הוא יאמר לעצמו 'כנראה שיש לי בעיה'. עוד שנה עוברת עד שהוא מחליט לבוא לטיפול במרפאה סקסולוגית.

 

"מגיעים אלי אנשים מאוד מפורסמים – שחקנים, בדרנים, אנשי עסקים, קציני צבא בכירים – ואומרים: 'משהו לא בסדר בזוגיות שלי'. ברוב המקרים הם לא מסוגלים למקד את הסיבה. בת הזוג היא זו שמחזיקה את המפתח לתפקודו המיני. במפגש השני אני מציע לצרף לשיחה את בת הזוג. אחרי שלושה-ארבעה מפגשים אין סודות בקליניקה. מדברים על פנטזיות מיניות, ולעיתים גם חוטפים שוק כשיש וידוי על בגידה. לא פעם מתרחשים כאן סקנדלים בין בני זוג. לעיתים הווידוי מאפשר להתקרב, להיפתח ולדבר על חסכים, והקשר מתהדק".

 

- טיפול מיני הוא עניין יקר?

 

"לצערי, הטיפול לא כלול בסל הבריאות. צריך להילחם על טופס 17, אחרת העלות היא כמו ביקור אצל רופא פלוס עות התרופות. התרופות עולות 60 שקל לכדור אחד, כך שמדובר בהוצאה של מאות שקלים בחודש. אולי גם זו סיבה לירידה במכירתן".

 

- ובכל זאת התרופות נמכרות. מה ייחודן זו מול זו?

 

"סיאליס היא התרופה היחידה נגד אין אונות שמכירותיה צנחו פחות משמעותית. מחקר שנערך לאחרונה בבריטניה בקרב 400 גברים מצא שיש העדפה כלשהי לשימוש בסיאליס, כיוון שהיא מאפשרת זיקפה במשך 36 שעות. לוויטרה נספגת מהר וניתן למדוד רמה מספיקה שלה בדם 16 דקות אחרי נטילתה, אך 10 אחוז מהמשתמשים מתלוננים על כאבי ראש וסומק יתר. דיווחים דומים יש גם מהמטופלים בוויאגרה, מול דיווחים על כאבי גב של נוטלי הסיאליס. ויאגרה מגבילה את המטופל באכילת מזון שומני, כדי שהחומר ייספג במחזור הדם. עם השתיים האחרות ניתן לאכול הכל".

 

- תוכל לאפיין את הגבר שמשתמש בתרופה לחיזוק זיקפה?

 

"מדובר בגבר בסביבות גיל 60, נשוי, שרוצה לקיים יחסי מין כמה פעמים בחודש. הצעירים שנוטלים תרופות און כדי 'להרביץ ביצועים' מתאכזבים לא פעם, כיוון שהתרופות האלה לא מעוררות חשק מיני ופועלות רק בגברים שמגורים מינית אך לא מסוגלים לשמור על זיקפה. ככלל, גברים ישראלים בני 50-59 מדווחים על פעילות מינית של תשע פעמים בחודש בממוצע. בני 60-69 מדווחים על שש פעמים בחודש. בני 69-75 מדווחים על מגע מיני אחת לארבעה שבועות".

 

- ערמונית מוגדלת משפיעה על התפקוד המיני?

 

"כן, אצל כמחצית מבעלי הערמונית המוגדלת השפירה יש ירידה בתפקוד המיני. אך במקום לטפל בתופעה, גברים נוטים להתעלם ממנה ולהזניח אותה. הם סובלים מהפרעות שינה בגלל ריצות תכופות בלילה לרוקן את השלפוחית, חוששים שבערמונית יתפתח גידול ממאיר ומתוסכלים עקב הכשל הזיקפתי. זאת למרות שכשלא מדובר בגידול ממאיר, טיפול תרופתי עשוי לשפר פלאים את חיי המין שלהם".

 

- תמליץ על כריתת ערמונית מוגדלת שפירה כאמצעי מניעה?

 

"עיקר הכיף של גבר זו זרימת הפליטה והפולסים שלה. זה אחד משיאי האורגזמה שלו. כשכורתים את בלוטת הערמונית, הזרע נפלט אחורה לשלפוחית השתן, כך שההנאה נגרעת והגבר לא מרגיש את הגמירה. גם נשים רבות מתלוננות שחסר להן נוזל השפיכה.

 

"לא מעט מטופלים פונים אלינו אחרי כריתת ערמונית בטענה שלא הסבירו להם את מחיר התהליך. הם אומרים 'הייתי מעדיף לרוץ בלילה לשירותים ולא לאבד את ההנאה מהאורגזמה'. יש היום שורה של תרופות, שלא כלולות בסל הבריאות, שמכווצות את הערמונית כך שהגבר רץ פחות לשירותים בלילה ושומר על שפיכה טבעית ספונטנית".

 

תותב: האופציה האחרונה

 

לגבר שלא מצליח להשיג זיקפה אחרי כל סוגי הטיפולים מציע ד"ר חן ניתוח השתלת תותב. אחוז אחד מכלל מטופליו נזקקים לניתוח הזה. לדבריו, יש כאלה שמוותרים מראש על טיפול ומבקשים ישר השתלה.

 

לתותב יש שתי גירסאות: מתנפח וקשיח. התותב הקשיח נראה כאקדח זעיר, שמזדקף בלחיצה מסוימת. בהשתלת תותב מתנפח מחברים לכיס האשכים מפוח זעיר ומשתילים בדופן הבטן בועת פלסטיק עם נוזלים. המושתל לוחץ על כיס האשכים ומקבל זיקפה. כשהוא לא זקוק לה יותר, הוא משחרר את בועת המשאבה בלחיצה על בטנו. המים חוזרים לבועה והפין מתרופף. ד"ר חן מכנה את התותב המתנפח 'רולס רויס'. מחירו 4,500 דולר. התותב הקשיח עולה 1,500 דולר. בדרך כלל אין צורך להחליף אותם אלא אחרי שנים.

 

לתותב קשיח יש 'נוכחות' מלאכותית קשיחה. המתנפח נותן תחושה טבעית יותר. בשני המקרים הנאתו של המושתל לא נגרעת במאומה, ויש לו אורגזמה ושפיכה רגילה. חולים בסרטן הערמונית, שלפוחית השתן, המעי הגס ופי הטבעת, או חולים סוכרתיים בעלי אין אונות מוחלטת, זכאים למימון תותב קשיח.

 

- ומה חדש בנושא השפיכה המוקדמת?

 

"הטיפולים היום טובים מתמיד, הודות לתרופות מעכבות קליטת סרוטונין שפועלות היטב. הרבה בעיות שפיכה נפתרות בעזרת משחות אלחוש טובות. מחקר חדש מוכיח שגם שלוש תרופות האון, בעיקר ויאגרה, מסייעות נגד שפיכה מוקדמת כשהן ניתנות בשילוב עם נוגדי דיכאון ממשפחת SSRI. יש היום תרופה חדשה נגד שפיכה מוקדמת, דפוקסיטן, שנמצאת בשלב מתקדם של אישור. חולים שנטלו אותה במסגרת ניסיון קליני דיווחו שהצליחו להאריך פי 3 את זמן הפליטה שלהם".

 

- מה הטענה הכי שכיחה של גברים נגד בנות זוגם – ולהיפך?

 

"גברים טוענים שהנשים תמיד עייפות. שהוא נכנס אחריה למיטה, והיא כבר נרדמה. נשים אומרות: בא לי להתחבק איתו, להתלטף, להתלחש, שיהיה לנו קרוב ואינטימי, אבל אצלו זה מתפרש ישר כהזמנה לסקס והוא כבר מוכן לחדור".


פורסם לראשונה 31/05/2006 00:10
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לישראלי לוקח שנתיים להודות שיש לו בעיה בתפקוד המיני
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים