שתף קטע נבחר

יום י-ם במרכז הרב: בלי פוליטיקאים וקצינים

כל הצמרת הפוליטית והביטחונית נהגה לחגוג את יום ירושלים בספינת הדגל של הציונות הדתית - מרכז הרב. השנה: הפוליטיקאים והקצינים הבכירים לא היו שם. תלמיד: "מי שיורק עלינו לא צריך אותו". הרב דב ליאור הדגיש בפני התלמידים: " מסירת שטחי ארץ ישראל זו כפירה בתורתנו הקדושה; אצלנו התורה מעל לכל". הקהל הגיב בתשואות

יום ירושלים, בצל הפינוי: בשנים קודמות היו מגיעים לחגוג בישיבת "מרכז הרב", נשיאים, פוליטיקאים מהשורה הראשונה ובכירי צבא שהפכו את הטקס לאירוע הממלכתי ביום ירושלים. השנה, הסתפקו בישיבה אך ורק בדברי תורה וויתרו על נאומי הפוליטיקאים. וכך, לחגיגות בישיבה, הנחשבת כספינת הדגל של הציבור הדתי-לאומי, לא הגיע אמש (יום ה') אף נבחר ציבור בולט (חוץ משחקני הבית מהמפד"ל-איחוד לאומי). זאת לעומת שנים קודמות, אז אפשר היה למצוא בין החוגגים אישים כמו: אהוד אולמרט, שאול מופז, משה (בוגי) יעלון, עזר וייצמן, משה קצב ועוד רבים שהתקבלו בהתלהבות וריקודים. 

 

 

אבי וייסברג, תלמיד בישיבה ותושב בית-אל עמד בסביבות השעה 22:00 בלילה בחצר הישיבה. הוא עסק במכירה של ספרים מהוצאת מוסד הרב קוק, אותם מפיצה מרכז הרב. "אולמרט היה מגיע לכאן כל שנה כראש עיר", הוא נזכר, "והיה אומר שאוי ואבוי למי שימסור סנטימטר מארץ ישראל. היום לצערנו, עם כל תוכנית ההתכנסות, אנחנו יודעים מה הוא רוצה לעשות פה. אנחנו לא רוצים אותו כאן וגם לא בכירי צבא. אחרי ההתנתקות", הוא פוסק, "הקשר פה עם הצבא הוא גרוע מאוד". דוד, אף הוא תלמיד בישיבה הוסיף: "מי שיורק עלינו לא צריך אותו. לנו יש את הדרך שלנו ומי שמתחבר אלינו - קדימה. ומי שלא, שילך לכל הרוחות".

 


הפוליטיקאים לא הגיעו (צילום: אי.פי) 

 

בכיר בישיבה סיפר ל-ynet ש"התכנון היה להוציא פנקס קטן עם כל הנאומים של אולמרט בעבר אבל בסוף התוכנית לא יצאה לפועל. בנאומים שלו אולמרט נשמע יותר קיצוני מביבי". אותו גורם טוען שהסיבה שהפוליטיקאים והקצינים לא הגיעו היא לא בגלל שלא הזמינו אותם אלא להיפך. "דווקא הזמנו כל מיני גורמי צבא וביטחון ופוליטיקאים לבוא ולחגוג אבל הם לא באו. הזמנו למשל את ראש אמ"ן, עמוס ידלין, אבל הוא אמר שיש לו פגישה עם הרמטכ"ל ב-11 בלילה. מעניין איזו פגישה יש לו עם הרמטכ"ל בשעה כזו...", תהה אותו בכיר והוסיף שלפי דעתו "אסרו עליו לבוא".

 

הממלכתיות? לא מה שהיה פעם

 

נראה שעם כל יום שעובר הפער בין הדרג הפוליטי והצבאי לציבור הדתי לאומי רק הולך וגובר. השנה חגגה עיר הבירה 39 שנים של איחוד העיר אבל השאלה האם העיר תמשיך לשמור גבולותיה הקיימים גם בחגיגות ה-40 לאיחוד העיר, הורגשה היטב באוויר אמש ב'מרכז הרב'.

 


צילום: איי.אף.פי 

 

גם הרבנים, שנאמו אל מול מאות הנוכחים, יודעים שעל שאלת איחודה של העיר כבר אין יותר קונצנזוס כמו בעבר ובשל כך דאגו לחיזוק הרוח בדרשותיהם וקראו תיגר על תוכניותיה העתידיות של הממשלה. אם בעבר הממלכתיות מאוד בלטה בחגיגות, והפוליטיקאים רק תרמו לתחושה זו, אמש הממלכתיות הזו כמעט ולא הורגשה, האווירה הייתה יחסית שקטה לשנים קודמות ותחושת הסתגרות הולכת וגוברת של אותו הציבור הייתה מורגשת מאוד.

 

ראש הישיבה, הרב אברהם שפירא, אשר לפני ההתנתקות קרא לסירוב פקודה אמר בדרשתו: "לצערנו, יש היוצאים לפתחה של ירושלים ומחלישים ציבור שלם. כנראה שמתוך ייאוש מנסים להכשיר מה שלא ניתן להכשיר. אבל כשדבקים בשכינה, אין מקום לפחד".

 

לאחר שילדי כפר דרום עלו לבמה לשיר משיריהם, עלה לדרוש רבה של קריית ארבע, הרב דב ליאור, הנחשב כאחד הרבנים הקיצוניים ביותר בציונות הדתית. בדרשתו אמר הרב ליאור: "היו דורות שהרשעים גזרו נגד שבת, נגד ברית מילה ונגד לימוד תורה. בדורנו, הם רוצים למנוע את שיבת העם לארצו. לצערנו יש גם פושעי ישראל שעוזרים להם. אם זה בישירות ואם זה בעקיפין". 

 

בהמשך דבריו אמר הרב ליאור ש"מסירת שטחי ארץ ישראל זו כפירה נגד תורתנו הקדושה ואסור לנו לתת יד לדבר הזה. וזה לא משנה אם קוראים לזה חוק בכנסת, או פקודות צבא, או קודש הקודשים של בג"ץ. אצלנו התורה מעל כל החוקים". הקהל מצדו הגיב במחיאות כפיים של הזדהות עם דבריו.

 

פרופסור ישראל אומן, זוכה פרס נובל לכלכלה, אף הוא נאם אתמול ואמר כי "האיום הפנימי על עם ישראל גדול מהאיום החיצוני שיש עליו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
חוגגים בירושלים
צילום: איי אף פי
צילום: יואב גלאי
הרב שפירא והנשיא. תמונה מימים אחרים
צילום: יואב גלאי
צילום: אורי פורת
"איום פנימי". פרופ' אומן
צילום: אורי פורת
מומלצים