שתף קטע נבחר

דיווח: ארה"ב תאפשר לאיראן להעשיר אורניום

רוח חדשה בוושינגטון? חבילת "הגזרים והמקלות" שהוצעה לאיראנים תמורת ויתורים בנושא הגרעיני אינה פוסלת את האפשרות שאיראן תעשיר אורניום על אדמתה - כך מדווח העיתון "וושינגטון פוסט" מפי גורמים אמריקנים. הם אומרים שאם תקפיא איראן את תוכניתה הגרעינית הנוכחית, תאפשר גישה לפקחים ותשקם את האמון בה, תוותר ארה"ב על דרישתה הנחרצת עד כה למנוע מאיראן את הידע הדרוש על מנת להעשיר אורניום

חבילת "הגזרים והמקלות" שהוגשה לאיראן על ידי האיחוד האירופי ובתמיכתה של וושינגטון, בניסיון לשכנע את טהרן לוותר על שאיפותיה הגרעיניות, אינה פוסלת את האפשרות שאיראן תעשיר אורניום על אדמתה שלה - כך מדווח היום (ד') העיתון "וושינגטון פוסט" מפי גורמים אמריקנים ואירופים.

 

בנוסף עולה מפרטי התוכנית האירופית, כי ארצות הברית תסייע בעצמה לקידום תוכנית גרעין אזרחית איראנית, ולא תסתפק בתמיכה מהצד לסיוע אירופי בתחום זה. האפשרות שאיראן תקבל במסגרת החבילה סיוע בהקמת כור גרעיני אזרחי דווחה כבר לפני כחודש, אולם אז דובר רק על סיוע אירופי בהסכמה אמריקנית; זוהי הפעם הראשונה בה מתברר שארה"ב תהיה מעורבת בסיוע הגרעיני לאיראן בעצמה.

 

מדובר בשינוי מדיניות משמעותי עבור וושינגטון, שניתקה את קשריה עם איראן אחרי המהפכה האיסלמית והטילה עליה סנקציות נוקשות. בימים האחרונים דווח כי ארה"ב מוכנה לוותר על חלק מסנקציות אלה כדי להשיג בתמורה ויתורים איראנים. בין היתר דובר על הסכמה אמריקנית למכור לאיראן מטוסי נוסעים של "בואינג", חלפים למטוסים וכן ציוד "דו-שימושי" - ציוד אזרחי שיכול לשמש גם לתעשיה צבאית.

 

מוציאים את העוקץ מהמשבר

 

כעת מתברר שהויתור האמריקני גדול הרבה יותר, ושהבית הלבן נסוג מדרישתו הנחרצת לפיה יש למנוע מאיראן את האפשרות לרכוש את הידע הדרוש להעשרת אורניום, שיכול לשמש אותה בעתיד כדי לייצר נשק גרעיני.

 

"מה שאנחנו אומרים עכשיו הוא, שעל פני פרק זמן ארוך אם הם ישקמו את האמון, יוכל המשטר הנוכחי להעשיר אורניום על אדמתו", אמר לעיתון גורם אמריקני רשמי. "אבל עליהם להשיב על כל חשש שיועלה מצידנו בהתחשב בכל הסימנים המצביעים על תוכנית נשק חשאית (שלהם)".

 

גורם אמריקני רשמי אמר שבעיני ממשל בוש, האפשרות שאיראן תוכל ביום מן הימים להעשיר אורניום היא "חלק חשוב בתוכנית, שיאפשר לאיראנים לקבל אותה". הוא הסביר שאיראן תמיד האשימה את המערב שהוא רוצה למנוע ממנה ליישם את זכותה להעשיר אורניום. "כעת זה באופן מפורש לא העניין", אמר הגורם.

 

התנאי האמריקני הוא שטהרן תקפיא כצעד ראשון את הפעילות הגרעינית הנוכחית שלה עד שפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יקבעו בביטחון שהתוכנית האיראנית אכן מיועדת אך ורק לצרכים אזרחיים. גורמים אמריקנים אמרו כי איראן תידרש גם לשכנע את חברות מועצת הביטחון של האו"ם כי שאיפותיה הגרעיניות אינן כוללות חתירה לעבר ייצור נשק גרעיני. על פי הדיווח, גורמים בבית הלבן סבורים שמדובר ברף גבוה שיקח שנים עד שאיראן תוכל לעמוד בו.

 

ערבויות לאי-פלישה אמריקנית או ישראלית

 

בשיחות בין גורמים אמריקנים ואירופים סביב הצעדים הבאים שיש לנקוט במגעים עם איראן, העלתה גרמניה את האפשרות שיותר לאיראן, תחת פיקוח הדוק של האו"ם, להמשיך בתוכנית העשרת האורניום הנוכחית שלה כל עוד המשא ומתן עימה נמשך. אולם ממשל בוש, כמו גם ממשלות צרפת ובריטניה, לא הסכימו לכך ודרשו מאיראן להקפיא את פעילותה הנוכחית לחלוטין עד שכל סימני השאלה באשר לאופיה האמיתי של התוכנית יבואו על פתרונם.

 

סיכום נוסף בחבילה יאפשר לאיראן להמשיך ולקדם את תוכנית הגרעין האזרחית שלה, כגון הפעלתו של הכור לייצור חשמל בבושהר. לצורך כך הציעו האירופים שכל עוד תוכנית העשרת האורניום שלה תהיה בהקפאה, תוכל איראן לייבא אורניום מועשר מרוסיה.

 

רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC דיווחה, מתוך טיוטה של התוכנית שהגיעה לידה, כי היא כוללת גם הצעה להעניק לאיראן מתקן בו תוכל להחזיק מלאי של חמש שנים של דלק גרעיני (לכורים אזרחיים). זאת ועוד, התוכנית גם פותחת את הדלת למה שמוגדר "ערבויות לשלמות טריטוריאלית" - נוסח שמבטיח ככל הנראה לאיראן שארה"ב וישראל לא יפלשו לתחומה.

 

חבילת ההטבות כוללת גם את ההצעה האמריקנית להצטרף למשא ומתו ישיר עם איראן (לצד שותפותיה האירופיות) בתנאי שאיראן תקפיא קודם לכן את תוכניתה הגרעינית הנוכחית. גורם אמריקני אמר ל"פוסט" שזהו לב התוכנית: "החלק החשוב ביותר בחבילה הוא בהודעה האמריקנית שהם מוכנים לשבת לשולחן המשא ומתן. כל השאר, אני חושב, מתגמד בהשוואה לזה".

 

לצד ההטבות והתמריצים כוללת החבילה האירופית שורה של צעדי ענישה. על פי דיוחים שונים מדובר בסנקציות מסחר על איראן לרבות אמברגו נשק, הקפאת נכסים וכספים של בכירי המשטר והגבלות תנועה שיוטלו עליהם. כמו כן דווח כי אם איראן תתמיד בסירובה, יצמצמו כל המדינות החתומות על התוכנית את יחסיהם הדיפלומטיים עם איראן לרמה המינימלית. הדבר משמעותי במיוחד בהקשר של רוסיה וסין, שמקיימות עם איראן יחסים מסחר הדוקים, והסכימו לתנאי שכזה.

 

איתותים חיוביים מאיראן; שביעות רצון באירופה

 

חבילת ההטבות הוגשה לאיראנים אתמול על ידי הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חויאר סולנה. הוא נפגש בטהרן עם ראש המועצה האיראנית לביטחון לאומי, עלי לריג'אני שאמר לאחר הפגישה שבתוכנית שהוצגה לו יש "נקודות חיוביות אך גם מספר אי-בהירויות שיש להסיר".

 

דיפלומטים אירופים אמרו שהאווירה בשיחות היייתה טובה והיא מחזקת הערכות שהשמיעו לאחרונה גורמים איראנים לפיהן ההצעה האירופית תיבחן באופן רציני. שר החוץ האיראני השמיע דברים ברוח זו אתמול. על פי הדיווחים, בשיחות פרטיות הוא אמר שההצעה נראית ראויה לדיון.

 

גורמים אירופים הביעו שביעות רצון מכך. "המטרה הראשונית שלנו הושגה משום שהם לא דחו את התוכנית על הסף", אמרו.

 

נשיא ארצות הברית אמר כי תגובתה הראשונית של איראן לתוכנית "נשמעת כמו צעד חיובי באזני, כך שיש לראות האם האיראנים יקחו את ההצעה שלנו ברצינות. עליהם להחליט בעצמם. אמרתי שארצות הברית תסכים לשבת למשא ומתן עם איראן כל עוד הם מוכנים להקפיא את העשרת האורניום באופן שניתן יהיה לאמת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ויתורים עם תנאים. בוש (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
נקודות חיוביות. לריג'אני
צילום: רויטרס
ראשית צריכה איראן לשקם את האמון
צילום: רויטרס
מומלצים