שתף קטע נבחר

נשיא טורקיה בכנסת: יחסינו שרדו מבחנים קשים

הנשיא סזר נשא נאום מיוחד בפני הכנסת, בו דיבר על העליות והמורדות ביחסי שתי המדינות. על הסכסוך הישראלי-פלסטיני: "טורקיה מוכנה להגיש כל תמיכה במסגרת האפשרויות העומדות בפנינו". שמעון פרס: "התיירים הישראלים מעדיפים את טורקיה על פני כל ארץ אחרת. אני מאמין שיש להם טעם טוב"

"אנחנו מקווים שיימצא פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני על ידי משא ומתן על בסיס מפת הדרכים, במטרה לכונן שתי מדינות לשני עמים - מדינות החיות זו לצד זו בשלום", כך אמר היום נשיא טורקיה, מחמט נג'דת סזר, במהלך נאום מיוחד שנשא בפני הכנסת.

 

סזר, שיבקר בהמשך היום במוזיאון "יד ושם", הוסיף: "לצורך פתרון, אנחנו מוכנים להגיש כל תמיכה במסגרת האפרויות העומדות בפנינו. אנחנו מאמינים שממשלת ישראל תפעל בנחישות למען השגת שלום. אנו מצפים שראש הממשלה אולמרט יפתח במהירות במגעים עם יו"ר הרשות הפלסטינית".

 

על יחסי טורקיה ישראל, אשר ידעו בשנים האחרונות עליות ומורדות, אמר הנשיא הטורקי: "הידידות והאחווה בינינו עברו מבחנים בימים טובים ורעים והתחזקו במהלך הזמן. הן מהוות את הבסיס האיתן לשיתוף הפעולה שמתקיים היום בין הרפובליקה הטורקית למדינת ישראל. יחסינו הדו-צדדיים הולכים ומתפתחים בשנים האחרונות בכל התחומים. עם זאת, אנחנו יודעים שבעבודה משותפת נוכל להעמיק עוד את שיתוף הפעולה בינינו על בסיס התועלת והאינטרסים ההדדיים".

 

ראש הממשלה סזר אמר כי הוא מאמין ששיתוף הפעולה ביין ישראל לטורקיה כשתי הדמוקרטיות באזור, יתרום גם לכינון השלום, היציבות והרווחה במזרח התיכון.

 

נתניהו: "בעניין טורקיה אין אצלנו אופוזיציה וקואליצה"

 

שמעון פרס, השר לפיתוח הנגב והגליל, הזכיר את הקשר של טורקיה להיסטוריה של מדינת ישראל ולמנהיגיה: "זו ההזדמנות לספר ששני אישים - דוד בן גוריון ויצחק בן צבי - קיבלו חינוך אקדמי בטורקיה, למדו את השפה והתרשמו מהמאורעות ההיסטוריים בארצך (פונה אל הנשיא). הם שהו בארצך בתקופה המכרעת, כאשר אתא-טורק חולל מהפכה שתוצאותיה מורגשות עד היום הזה. מבחינות רבות לא היה מנהיג שהגיע רחוק כל כך, הוא ידע כי אם טורקיה תהיה מבודדת היא לא תוכל להשפיע על העולם. כל מה שעשה אתא-טורק הוביל את טורקיה למה שהיא היום".

 

"בתקופתך, אדוני הנשיא, נמשכה מסורת של יחסים טובים בין העם הטורקי לעם היהודי. בתקופתך כנשיא בית המשפט של החוקה דאגת לשמור על זכויות האזרחי בצורה בלתי מתפשרת והצעת לכולנו לקדם את היחסים בין המדינות (טורקיה וישראל) כך שלא יתרכזו רק בנושא הצבאי אלא גם בנושא האזרחי.

 

"במשך שנים העמים שלנו נמצאים במקום מיוחד במינו - לא במועדון הסכסוכים אלא בשיתוף פעולה. הממשלה הטורקית רוצה לשמש בתפקיד במסגרת המשא ומתן לשלום. התיירים הישראלים מעדיפים את טורקיה על פני כל ארץ אחרת. אני מאמין שיש להם טעם טוב. אנחנו מתפללים שהתיירות תנצח".

 

בנימין נתניהו, ראש האופוזיציה: "בעניין טורקיה אין אצלנו אופוזיציה וקואליצה, כולנו בעד הידוק היחסים בין ישראל לטורקיה.

 טורקיה היא זו שקיבלה את יהודי ספרד, טורקיה לא נתנה את ידה מעולם - וגם לא עכשיו, במיוחד לא עכשיו - לניסיון הסתה אנטישמית ואנטי ישראלית. היא איננה נסחפת להשחתה של רגשי הדת ועל כן יש פה קשר מיוחד במינו שהוא קודם כל שיתוף פעולה בעניין האינטרסים של שתי המדינות.

 

"שתי המדינות החזקות במזרח התיכון מבחינה כלכלית הן ישראל וטורקיה וזה לא מקרי. אנחנו מסוגלים לקיים משטרים דמוקרטיים נאורים. המודל הזה עובד כשרוצים ופועלים...לישראל צריך להיות עניין לחזק את טורקיה. טורקיה היא מדינה מאוד חשובה בכך שהיא מציבה את האלטרנטיבה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נשיא טורקיה בכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים