שתף קטע נבחר

המלך עבדאללה: "יש לשאוף לפתרון דו-צדדי"

ראש הממשלה אולמרט והמלך הירדני דנו ברבת עמון בתוכנית הנסיגה הישראלית ובדרכים לפתור את הסכסוך באזור. עבדאללה: "אנו מחוייבים לסייע לפלסטינים ולישראלים להשיג שלום". אולמרט: "הבטחתי למלך שישראל תנקוט צעדים כדי לשפר את המצב ההומניטרי ברשות"

"הבטחתי להוד מעלתו שישראל תאפשר העברה דרכה של כל סיוע ירדני לפלסטינים", כך אמר היום ראש הממשלה אהוד אולמרט, בתום פגישתו עם המלך עבדאללה ברבת עמון. זהו ביקורו הראשון של ראש ממשלה ישראלי בארמון מאז ירש עבדאללה את אביו, המלך חוסיין המנוח. תחילה נועדו אולמרט והמלך ביחידות, ולאחר מכן סעדו יחד ארוחת צהריים ממלכתית בהשתתפות אישים בכירים בירדן.

 

הפגישה בין השניים עסקה בנושאים כלכליים המשותפים לשתי המדינות ואף שוחחו על חיסולו של זרקאווי עליו נודה מוקדם יותר. אולמרט והמלך גם העלו את היוזמה להקים שדה תעופה בעקבה וסיכמו על הקמת צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, שיקדם את הנושא.

 

"הכי חשוב זה שדיברנו על תהליך השלום והדרכים לקדם את העניין הישראלי-פלסטיני", אמר המלך הירדני לעיתונאים בתום הפגישה. "דיברנו גם על דרכים לקידום היחסים בין ירדן לישראל והדגשנו את עמדת ממשלתנו לפיה פתרון דו-צדדי הוא זה שיש לשאוף אליו, באמצעות משא ומתן מדיני ועל פי עקרון מפת הדרכים. ירדן הביעה את התחייבותה לסייע לפלסטינים ולישראלים להשיג את השלום שאנו חפצים בו. הסכם כזה יעזור להשגת יציבות ובטחון במזרח התיכון בין מדינות ערב לישראל".

 

המלך הוסיף כי במהלך הפגישה שיתף את ראש ממשלת ישראל "בדאגתנו נוכח המצב הכלכלי וההומניטרי באזורים הפלסטיניים. הבענו את רצונה של ירדן בעבודה משותפת על מנת להבטיח סיוע נחוץ עבור העם הפלסטיני. שמחתי לשמוע על התחייבותו של אולמרט להיפגש עם נשיא הרשות, אבו מאזן. אני מצפה לשותפות חזקה בתהליך השלום, יחד איתך", סיים בפנייה אל ראש הממשלה. 


המלך עבדאללה ואולמרט לאחר הפגישה היום (צילום: רויטרס)

 

"הבטחתי שננקוט צעדים כדי לשפר את המצב ההומניטרי ברשות"

 

גם אולמרט דיבר על הנכונות ההדדית שהועלתה במהלך הפגישה לעבוד במשותף להשגת יציבות באזור. "דיברנו על הדרכים לפתח את הקשרים ההדדיים בין שתי המדינות והסכמנו לעבוד יחד בעתיד ולהישאר בקשר הדוק, במטרה לקדם את האינטרסים המשותפים שלנו", אמר. "בנוסף הסכמנו לתאם צעדים כפי שעשינו בעבר. הקשרים בין ישראל ובין ירדן חיוניים ובעלי חשיבות אסטרטגית. אני מאוד מעודד משיתוף הפעולה בין שתי המדינות לאורך הגבול המשותף שלנו, במטרה להילחם בטרור ובגורמים שמאיימים על האזור שלנו. ירדן ממלאה תפקיד מכריע בשמירה על היציבות באזור".

 

בנוגע ליחסי ישראל והרשות הפלסטינית אמר אולמרט: "הבטחתי למלך שישראל תנקוט צעדים כדי לשפר את המצב ההומניטרי ברשות. בנוסף, הבטחתי להוד מעלתו שישראל תאפשר העברה של כל סיוע ירדני דרכה לפלסטינים. הירדנים גם מסייעים בהקמת הכוח הנשיאותי (המיוחד) של הפלסטינים". אולמרט סיים בפנייה אל המלך ואמר: "בכוונתי לשמור על קשר קרוב איתך. אני מודה לך ומייחל להמשיך בקשרים איתך, לטובת המדינות שלנו ולטובת כל האזור".

 

את ההצהרות בתום הפגישה מסרו השניים בנפרד, לאחר שהירדנים דרשו שלא תתקיים מסיבת עיתונאים משותפת, נוסח זו שהייתה עם הנשיא מובארק בשארם א-שייח'. הצד הישראלי היה זה שהתעקש על היבט תקשורתי כלשהו לביקור ולכן הוחלט על פשרה.


צילום: רויטרס

 

בעיתונות הירדנית דווח לפני הפגישה בהרחבה על התנגדותו של המלך לצעדים חד-צדדיים בגדה המערבית, בשטחים שהיו בעבר בשליטתה של ירדן. ההסתייגות הזאת הובעה גם באיגרת ששיגר עבדאללה לנשיא בוש, ובהתבטאויות פומביות שלו מהשבוע האחרון. בבית המלוכה ההאשמי חוששים כי כל צעד שכזה, בצירוף השלמת הגדר ואולי גם סיפוח שטחים, יבעיר את השטח וגרום אי-שקט גם בקרב הרוב הפלסטיני אצלם.

 

"ממלא מקום השגריר: יש בארמון שביעות רצון מחיסול זרקאווי"

 

ממלא מקום שגריר ישראל בירדן, דני נבו, הסביר ל-ynet בתום הפגישה כי דבריו של המלך עבדאללה בדבר הצורך במשא ומתן מדיני, נובעים מהחשש הירדני נוכח זרם פליטים שינהר לירדן: "ירדן רואה עצמה כנפגעת העיקרית מהסכם חד-צדדי שעלול להוביל מבחינתה לתוצאות לא רצויות כמו הגירה או חוסר יציבות. זהו חשש קבוע בקרב הירדנים. אולמרט סיבר את אוזנו של המלך והבטיח לו שיהיו תיאומים מוקדמים בין שני הצדדים. הסכם חד-צדדי הוא פתרון אחרון אחרי שימוצו כל הנסיונות להגיע להידברות. כל עוד הסדר כלשהו יהיה על דעת שני הצדדים, ירדן תתמוך בו בכל מאודה. כך היה בתקופת אהוד ברק וכך גם היום".

 

נבו סיפר כי בארמון המלוכה הביעו הקלה ואפילו גילויי שביעות רצון, נוכח הידיעות על ההתנקשות בזרקאווי, שעות ספורות לפני הפגישה. "זרקאווי הוא הנאשם הישיר בפיגועים בבתי המלון בירדן ב-9 בנובמבר אשתקד. מעבר לכך זה (החיסול שלו) גם מסר

 ירדני על כך שאפשר להגיע גם אל טרוריסטים שמבצעים פיגועי חבלה בירדן, אפילו אם הם עצמם במקום רחוק ותחת מחסה וערפל בעיראק. כפי ששמעתי, הגיעו אל זרקאווי בשיתוף פעולה של ירדן. זהו בהחלט מסר חזק מאד - גם לעם הירדני. בארמון המלוכה יש שביעות רצון שהפושע בא על עונשו".

 

בשעה שהמלך עבדאללה ואולמרט נפגשו בארבע עיניים, קיימו ראשי האיגודים המקצועיים בירדן עצרת מחוץ לארמון, כמחאה על ביקור ראש הממשלה הישראלי. ראשי האיגודים מחו נגד תהליך השלום והנורמליזציה בין ישראל וירדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עבדאללה לא אוהב את התוכנית
צילום: רויטרס
מומלצים