שתף קטע נבחר

האם תאומת מנגלה מתה לאחר ניסוי שנערך בה ללא ידיעתה?

לידי ynet הגיע נוסח של מכתב תלונה שכתבו בני משפחתה של חולה, הטוענים כי מבלי שידעו על כך עברה ניסוי בבית החולים קפלן ברחובות. בין היתר טוענת המשפחה שלמרות סירובה של האם להשתתף בניסוי בשל טראומת העבר, ביצע בית החולים את הבדיקה שלאחריה התפתח חום גבוה שהביא לבסוף למותה. בני המשפחה קיבלו הסברים שונים ומגוונים על נסיבות מותה. בית החולים: "הוקמה ועדת בדיקה. אם יתברר שהיו חוקרים שמעלו באמון, הדבר יטופל"

האם בית החולים "קפלן" ברחובות ערך ניסויים ללא הסכמה שהביאו למותה של חולה? ממכתב שנשלח לנציב הקבילות של משרד הבריאות עולה, שבינואר 2004 הגיעה לבית החולים קשישה בת 84, שלא חשה בטוב. במהלך האשפוז, נתבקשה בתה, שישבה בחדרה, לעזוב את המקום. מאוחר יותר הבינה הבת ששני רופאים נכנסו לחדר ונטלו שתן דרך בטנה של האם לצורך ניסוי. כמה ימים לאחר מכן היא נפטרה. בני המשפחה טוענים כי ההסברים שקיבלו אודות הגורם למותה היו שונים ומגוונים - דימום מסיבי בריאות, התקף לב שעברה שבועיים לפני מותה, וצינור ניקוי שפגע בעורק.

 

עיתון "הארץ" דיווח אתמול (יום ד') כי משרד הבריאות וקופת חולים כללית בודקים חשד, לפיו שישה חולים מתו בשנת 2004 בעקבות השתתפותם בניסוי בלתי חוקי שנערך בבית החולים. בניסוי השתתפו 61 חולים בני 70 עד 90.

 

ממסמכי בית החולים, שהגיעו לבני המשפחה, עולה שהוסבר לקשישה בשלוש שפות על הבדיקה והסיבוכים האפשריים. אך בני המשפחה טוענים שלפני הבדיקה סירבה המנוחה בתוקף לבצע בגופה ניסויים, מפני שבזמן השואה הייתה אחת מ"תאומי מנגלה". רק שבוע לאחר הבדיקה התברר לבני המשפחה שהאם השתתפה בניסוי בבית החולים, שנועד להשוות בין שתי דרכים ללקיחת דגימות שתן. 

 

לבני המשפחה, שפנו למשרד הבריאות במכתב תלונה באמצעות עו"ד מירב בבא (נהרי), שאלות רבות להנהלת בית החולים. "מדוע הוצאה הבת, אשר הרופאים ידעו שהיא אחות במקצועה, מהחדר לפני ביצוע הבדיקה? מדוע לא הוסבר לאם בנוכחות בתה את הצורך בהשתתפות במחקר, לרבות הסיכונים?". בנוסף הודגש במכתב שהאם הפצירה בילדיה שלא יבוצעו בה ניסויים במהלך שהותה בבית החולים.

 

רק אחרי המוות המשפחה גילתה: אמא השתתפה בניסוי

 

בימים שלאחר הניסוי החלה האם לסבול מחום ולחץ הדם שלה ירד. "בתחילה לא ידעו ממה נובע החום", נכתב במכתב התלונה למשרד הבריאות, "מאוחר יותר הסתבר שהתפתח זיהום מהזריקה של הוצאת שתן ומזה נבע החום. הבת שקילחה את אמה הבחינה בדלקת במקום בו נלקח השתן".

 

במכתב ציינו בני המשפחה כי המנוחה תפקדה בצורה טובה קודם למותה. "היא הייתה זו שטיפלה בבעלה, ובתסקיר של המוסד לביטוח לאומי, נרשם כי היות והיא מסוגלת לטפל בבעלה אין לאשר לה עזרה. לאחר מותה הידרדר מצבו של בעלה ומספר חודשים לאחר מכן הוא נפטר". 

 

עורכת הדין בבא-נהרי, סיפרה "בהתחלה בני המשפחה חשבו שזו טעות בבדיקה. כל שבעת הילדים שלה התרוצצו בבית החולים, חיפשו כל טיפול אפשרי והציעו אפילו לשלם מכיסם עבור תרופות מיוחדות. אחד מסגני המנהל של בית החולים אמר לבני המשפחה שמדובר בניסוי שבית החולים קיבל עליו אישור של משרד הבריאות ושמדובר בניסוי תקין". לדברי עורכת הדין עד לשיחה זו לא היה כלל לבני המשפחה מושג שהטיפול שניתן לאימם היה במסגרת ניסוי רפואי.

 

"רק במהלך השבעה נפל לבני המשפחה האסימון שמדובר היה בניסוי לא תקין. ביקשתי ממשרד הבריאות להקים ועדת בדיקה שהייתה אמורה למסור לנו את הממצאים בקשר למותה. מסיבה לא ברורה הוועדה הזו בוטלה והוקמה ועדת בקרה ואיכות שמסקנותיה חסויות וסודיות", סיפרה עורכת הדין בבא-נהרי. "חשוב לנו לדעת מה באמת קרה שם ושהמקרה לא יחזור על עצמו. ועדת הבדיקה לא מדווחת לנו כלום".

 

מבית החולים נמסר בתגובה: "הנהלת בית החולים טרם קיבלה את תוצאות דו"ח ועדת הבדיקה של משרד הבריאות. לכשיתקבלו התוצאות הן יילמדו וייושמו. המחקרים שנערכים בבית החולים קפלן קיבלו אישור של ועדת הלסינקי ונערכים על פי התקנות. אם יתברר שהיו חוקרים שמעלו באמון ופעלו שלא על פי כללי האתיקה, הדבר יטופל בהתאם להמלצות הוועדה.

 

"באשר לטענת המשפחה שלא שותפו בתהליך ההסכמה לטיפול – אין חובה לשתף את המשפחה בתהליך, כאשר מדובר בחולה צלולה. יחד עם זאת, כאשר חולה מבקש לאפשר לבן משפחה להשתתף בשיחה, יש לאפשר לו לעשות כן. בבית החולים מטפל צוות מסור בחולים קשישים הסובלים ממחלות קשות וסופניות טיפול איכותי. אם יש משפחות שנפגעו, אנו מביעים את צערנו ומתנצלים בפניהן".


פורסם לראשונה 14/06/2006 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
(אילוסטרציה)
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים