שתף קטע נבחר

העונש של חזן: מאסר על תנאי ועבודות שירות

חבר הכנסת לשעבר, יחיאל חזן, הורשע בהצבעה כפולה במקום ענבל גבריאלי. העונש: ארבעה חודשי עבודות שירות וחודשיים מאסר על תנאי. טרם הוחלט אם להגיש כתב אישום בפרשת לוח ההצבעה, שחזן תועד כשהוא מוציא אותו ממחסן הכנסת. חזן בתגובה: "השופט נתן ביטוי לכל מעשיי הציבוריים", והאשים: "התקשורת שתתה את דמי". התנועה לאיכות השלטון: "המסר הוא רחמנות כלפי אנשי ציבור שחטאו"

שופט בית המשפט השלום בירושלים, השופט חיים לי-רן, גזר הבוקר (ב') על חבר הכנסת לשעבר, יחיאל חזן, ארבעה חודשי מאסר שירוצו כעבודות שירות וחודשיים מאסר על תנאי, בעקבות פרשת "ההצבעות הכפולות".

 

בשיקולי העונש ציין השופט חיים לי-רן כי לנאשם אין עבר פלילי, וכן לעובדה "שהוא ויתר על חסינותו ואת משפטו ניהל בעניינות רבה כשסנגורו התרכז בעיקר וחסך זמן רב בהסכמתו להגשתם של מסמכים... וכן שוויתר על עדים שנוכחותם לא היתה הכרחית".

 

השופט אף שיבח את חבר הכנסת לשעבר וכתב: "במשפט עלה פועלו הרב של הנאשם למען יחידים רבים מבני הציבור ולמען ציבורים שלמים. אלה קשרו לראשו כתרים של שבח, תודה ותפארה על סיוע שהגיש להם הן מתוקף תפקידו כחבר כנסת והן לפני כן. הנאשם פעל במרץ כדי לסייע לזולתו ולהטות כתף ככל שהיה, ועשה זאת בצנעה, כיאה למעשי חסד".

 

בנוסף לכל אלו ציין השופט לי-רן כי העיסוק הפומבי בפרשה היה בחינת עונש בפני עצמו כלפי חזן: "משום מעמדו, עמד הנאשם בשל פרשה זאת במרכזה של התעניינות ציבורית ותקשורתית רבה והדבר הסב, לדבריו, סבל רב לו ולמשפחתו, ובעיקר לבנו ולבתו.

 

"כבר לפני הרשעתו, חרב עליו עולמו הציבורי והפוליטי של הנאשם", כתב. "הוא לא נבחר להיות מועמד מפלגתו לכנסת ואיבד את מקומו כחבר כנסת עם שחדלה הכנסת ה-16 מלכהן. יש להניח כי לפרשה נושא כתב האישום היה משקל לא מבוטל בדרך להרחקתו מרשימת המועמדים של סיעתו לכנסת. הציבור הקיא משורות נבחריו את הנאשם בהיותו סבור שאינו ראוי לשמש עוד כשלוחו. בכך מילא הציבור את התפקיד שהמשטר הדמוקרטי הועיד לו. זהו משפט הציבור במשטר הדמוקרטי".


חזן יוצא מבית המשפט (צילום: חיים צח)

 

בצד דברי ההלל לחזן והאמפתיה נוכח הסבל שנגרם לו, הזכיר השופט כי מדובר בפגיעה בטוהר המדינות של הכנסת: "בית המחוקקים על נבחריו הוא חלון הראווה של המשטר הדמוקרטי. הציבור שומע ורואה את הקולות ומצפה הוא כי נבחריו יהיו נקיי כפיים וברי לבב, וכי ינהגו בעת כהונתם ביושר ובהגינות בכלל, ובפרט בשעה שהם ממלאים את עיקר תפקידם - לחוקק חוקים על דרך של הצבעה.

 

"מעשה ההצבעה בכנסת הוא מנישמת אפו של הליך החקיקה...פגיעה במעשה ההצבעה על ידי הטיית תוצאותיה במירמה, היא פגיעה בציפור נפשו של בית המחוקקים והפרה ממשית של אמון הציבור בו. על בית המשפט לעשות ככל שבידו לשמור על טוהרו של אחד מסמלי השלטון במדינה".

 

חזן (לשעבר חבר כנסת בליכוד) הגיב בסיפוק על גזר הדין, וציין: "לגבי העירעור, אני אשקול את העניינים בעצתו של עורך דיני". "בית המשפט נתן לראשונה ביטוי לכל מעשיי הציבוריים", אמר חזן אשר הוסיף כי "התקשורת שתתה את דמי". עורך דינו, אשר חן הוסיף כי "בית המשפט נתן ביטוי לפעילות שנעשתה על-ידי חזן. פעילות שנועדה לעזור לאנשים".

 

מהתנועה לאיכות השלטון נמסר כי "ארבעה חודשי שירות למי שהצביע כפליים וביקש לזייף הצבעה מהווה חצי מחיר בכל הנוגע לעונש הראוי, מדובר בענישה קלה שהמסר הנגזר עליה הוא רחמנות כלפי אנשי ציבור שחטאו לחובת הנאמנות שלהם לציבור".

  

בכתב האישום נגד חזן נטען נגדו כי בחודש מרס 2003, במהלך הצבעה על תקציב המדינה, הצביע בשמו ובשמה של חברת הכנסת ענבל גבריאלי. האישום נגדו כלל עבירות של מירמה, זיוף בכוונה לקבל דבר במירמה בנסיבות מחמירות והפרת אמונים. יחד עם חזן נמצא אשם בהטיית ההצבעה גם חבר הכנסת מיכאל גורלובסקי. כאשר נידון עניינם בוועדת הכנסת, הוחלט שלא להסיר את חסינותו של גורלובסקי בעוד חסינותו של חזן הוסרה, בדרך להעמדתו לדין.

 

המשטרה המליצה בעבר לפרקליטות להגיש נגד חזן כתב אישום נוסף בפרשת גניבת מערכת ההצבעה ממחסן הכנסת, אולם נראה כי הפרקליטות המתינה לפסק הדין על מנת להכריע בסוגייה האם להגיש או לא להגיש כתב אישום בעניין זה. כעת נראה כי לאור עונשו הקל של חזן יוגש כתב אישום גם בפרשה זו. כזכור, בעקבות חשיפת הפרשה בגלי צה"ל טען תחילה חזן בנוכחות העיתונאים כי לא לקח דבר אך לאחר מכן התרצה - ואף החזיר את הציוד.


פורסם לראשונה 19/06/2006 00:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם עורך דינו. "שתו את דמי"
צילום: חיים צח
מומלצים