שתף קטע נבחר

מתקני השעשועים מסוכנים? איש לא עומד לדין

בדיון בוועדת חינוך של הכנסת בנושא בטיחות מתקני שעשועים עלה כי לא ננקטים אמצעים משפטיים נגד בעלי מגרשים או ראשי רשויות שלא עמדו בדרישות התקן למתקנים. מהנתונים מתברר כי 170 ילדים מאושפזים מדי שנה מנפילות במתקנים. ח"כ מלכיאור: "זו הפקרות קשה"

יותר מ-170 ילדים מאושפזים מדי שנה כתוצאה מנפילות בגני שעשועים. כך התברר בדיון של ועדת החינוך של הכנסת שנערך היום (ב') בנושא בטיחות מתקני משחקים ושעשועים לילדים.

 

ילדים רבים נוספים סובלים מפגיעות, אך אינם מאושפזים. מנהל המרכז לחקר טראומה ורפואה דחופה, ד"ר קובי פלג, העריך כי היחס בין פניות לחדר מיון לבין אשפוז בנושא זה עומד על כ-1:10, כלומר אשפוז אחד על כל 10 פניות לחדר המיון.  

 

בישראל יש כ-50 אלף גני שעשועים ומשחקים, ובדיון עלו נתונים קשים בנוגע למצבם. משרד התמ"ת בודק מיוזמתו כמאה מתקנים בשנה, ו-100% מהמתקנים הללו נמצאו לא תקינים בשנה האחרונה. גם הרשויות מזמינות בדיקות של משרד התמ"ת, ו-89% מהמתקנים בבדיקות אלה נמצאו לא תקינים.

 

בנוסף, מכון התקנים מבצע בדיקות משלו. מבדיקת בטיחות מתקני שעשועים של המכון לשנת 2005 עלה כי מתוך 1,233 בדיקות של מתקנים חדשים, נמצאו ב-199 מתקנים (16.2%) ליקויים שחייבו תיקון ובדיקה חוזרת. הליקויים השכיחים שנמצאו: העדר מחסום יציאה לכביש או גדר לאורך קטע המתקן הגובל עם הכביש; קצוות חדים העלולים לגרום לפציעה חמורה של המשתמשים; אי-התאמה לדרישות התקן של מרווחים במתקנים, שנועדו למנוע סכנות הילכדות איברים או לבוש של הילדים.


מתקן שעשועים (ארכיון: תומריקו)

 

ב-2,998 מתקנים פעילים (89%) נמצאו ליקויים שחייבו תיקון ובדיקה חוזרת במהלך בדיקות שגרתיות. הליקויים השכיחים שנמצאו: בלאי של משטחים בולמי הלם; שברים שיצרו פינות חדות; ברגים ומסמרים בולטים שמהווים סכנה לפציעת הילדים המשחקים במתקן; התרופפות של אמצעי הידוק; חלקי מבנה חסרים - שלבים בסולמות, מושבים בנדנדות וכו'.

 

"לא מספיק לבדוק"

 

לפי נתוני מכון המחקר והמידע של הכנסת, בשנת 2005 עמד התקציב לבדיקות ההתאמה של מתקני שעשועים לתקנים רשמיים על 700 אלף שקלים, מתוכם 10% (70 אלף שקלים) הופנו לבדיקות יזומות של מגרשי משחקים. בשנת 2006 צפוי התקציב שיופנה לבדיקות יזומות של מגרשי משחקים לעלות ולעמוד על כ-125,000 שקלים, תקציב שיאפשר בדיקה של 200 מגרשים.

 

לדברי הממונה על התקינה במשרד התמ"ת, מר גרישה דייטש, "האתגר הראשי העומד היום בפני אכיפה יעילה של התקן אינו במספר הבדיקות הנערכות, אלא ביצירת מודעות מלאה בקרב בעלי מגרשי המשחקים (בעיקר הרשויות המקומיות) לאחריות החוקית המוטלת עליהם".

 

לדבריו, "כיום חוק התקנים מטיל על הרשויות המקומיות (ועל בעלי המגרשים האחרים) חובה לעמוד בדרישות התחזוקה של תקנים רשמיים. כלומר, אי-עמידה בדרישות התחזוקה שבתקן בעניין מתקני שעשועים מהווה עבירה על החוק. עם זאת, עד כה לא ננקטו צעדים משפטיים נגד בעלי מגרשים או ראשי רשויות מקומיות אשר נמצא כי לא עמדו בדרישות התקן המחייבות".

 

"הפקרות קשה"

 

אביטל אפל, נציגת ארגון בטרם לבטיחות ילדים, אמרה כי "בגני משחקים רבים ישנם ליקויי בטיחות המסכנים את שלום הילדים. חלק גדול מהרשויות המקומיות אינן פועלות על פי תקן ולא עורכות בדיקה בשטחן של המתקנים. עם הזמן הן לא מתחזקות כמו שצריך מתקנים ונוצרים ליקויים חמורים. לאורך השנים ירד משמעותית מספר הבדיקות האקראיות של משרד התמ"ת. דבר חמור - לא מוגשים כתבי אישום עבור רשויות שלא מתקנות ליקויים לאחר שיודעו על כך".

 

הרב מיכאל מלכיאור (עבודה-מימד) אמר כי "זה מצב של הפקרות קשה ביותר. הפער בין החוקים והאכיפה ומצב המתקנים פשוט קטסטרופלי". מלכיאור הוסיף כי בכוונתו לדרוש מהיועץ המשפטי לממשלה להחמיר בקנסות ובענישה. זאת מכיוון שלא הוגשו עד היום כתבי אישום נגד ראשי ערים שלא מבצעים את התיקונים הבטיחותיים הנדרשים בגנים ציבוריים.

 

ח"כ אורית נוקד (עבודה), יוזמת הדיון, אמרה כי "היעדר אכיפת החוק בנוגע לבטיחות מתקני שעשועים מסכן את חיי ילדינו".

 

בעקבות הדיון הגיש, יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, הצעת חוק המחייבת מינוי מפקח ארצי לבטיחות המתקנים בגני הילדים ובגני השעשועים. לפי הצעת החוק, ימונה מפקח ארצי לפיקוח על בטיחות גני השעשועים, ואליו יהיו כפופים ממוני הבטיחות ברשויות המקומיות. הממונים ברשויות יבצעו את הנחיות המפקח ויהיו מחויבים להגיש לו דו"ח בטיחות תקופתי. בהצעה נקבע כי העובר על החוק - דינו שנת מאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
(ארכיון)
צילום: תומריקו
צילום: גיל יוחנן
מלכיאור. "הפקרות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים