האם ה"פרוייקטור" של גדר ההפרדה יסיים את תפקידו?
מנהל גדר ההפרדה עשוי לסיים את תפקידו בעקבות ביקורת שהעביר נשיא בית המשפט העליון, בדיון שנערך בשבוע שעבר. שר הביטחון שלא אהב את הביקורת הורה לבדוק את הנושא
האם בכיר במשרד הביטחון ישלם את מחיר הביקורת של נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק? בימים אלו נערך בירור בנושא, אי הצגת התמונה המלאה בנוגע לבחירת השיקולים לקביעת תוואי גדר ההפרדה, על-ידי משרד הביטחון. על רקע הביקורת הורה שר הביטחון, עמיר פרץ, למנכ"ל משרדו לבחון את התצהירים שהוגשו לבג"ץ. אחת ההערכות היא שראש מנהל הגדר, אלוף משנה (במיל.) דני תירזה, שנחשב ל"פרוייקטור", עשוי לסיים את תפקידו.
בעקבות הדיווח בערוץ 2 נמסר מלשכתו של שר הביטחון כי "עם סיום הבדיקה יוצגו הממצאים ויוסקו המסקנות הנדרשות".
בשבוע שעבר קבע השופט ברק, כי לא הוצגה בפניו התמונה המלאה בנוגע לשיקולים לקביעת תוואי הגדר. זאת בעקבות עתירה של תושבי הכפר נבי אליאס, עיירת עזון והמוקד להגנת הפרט. השופטים פסקו כי כי יפורק תוואי הגדר בקטע שעובר בצידו המזרחי של הכפר הערבי צופין, שנועד להגן על ההתנחלות צופים שבשומרון.
אורכו של קטע תוואי הגדר שבג"ץ הורה לפרק הוא כחמישה קילומטרים. בהחלטתם כתבו השופטים כי קטע זה תופס קרקעות בשטח כולל של למעלה מאלף דונם, מהן כ-650 דונם בבעלות פרטית של תושבים פלסטינים. בפסק הדין כתב הנשיא אהרון ברק, בביקורת על הפרקליטות, כי "בעתירה שלפנינו התגלתה תופעה חמורה. לא הוצגה בפני בית המשפט העליון בעתירה הראשונה התמונה בשלמותה. בית המשפט דחה את העתירה על בסיס מידע שרק בחלקו היה מבוסס".
השופטים נענו לבקשת המדינה לדחות את פירוק קטע הגדר בשישה חודשים עד להקמת התוואי החלופי, אך הדגישו כי לא מדובר במתן גושפנקא חוקית לתוואי החדש. בנוסף, חוייבה המדינה בהוצאות המשפט בסך 50 אלף שקלים.