שתף קטע נבחר

 

צחי הנגבי: האונס בבסיס - לא בעיה של צה"ל

"זה יכול לקרות גם בקיבוץ, אין קשר למדים", הסביר יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ששמע ממפקד ופרקליט חיל-האוויר על מצעד הנחקרים בפרשה. את ההצגה גנבה שלי יחימוביץ', שתהתה לאן נעלמו הגברים - ומתן וילנאי ייחס לה "צדקנות מחורבנת"

פרשת האונס בבסיס חיל-האוויר הגיעה היום (ג') לכנסת. פרקליט החיל, סגן-אלוף שרון אפק, סיפר לחברי ועדת חוץ וביטחון, כי עד כה נחקרו 153 חיילים ומפקדים - 62 מהם בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה. 52 מהנחקרים חיילים בחובה, חמישה נגדים בקבע וחמישה חיילים משוחררים. המשטרה חקרה שני אזרחים. שבעים מהנחקרים נחקרו באזהרה, כולל מפקד הבסיס, והחשד העיקרי הוא שידעו ולא מנעו. עם זאת, מצ"ח לא מצאה ראיות לגבי המפקדים.

 

עד כה 18 חיילים הודו בביצוע העברה, 20 חיילים לא הודו, אך עדיין נמשכת החקירה בעניינם. מבין שני נגדים שנחקרו -

אחד הודה והושעה, השני לא הודה ובכל זאת הושעה מצה"ל. מפקד חיל האוויר, האלוף אליעזר שקדי, אמר כי "מאז גילויה, מטופלת הפרשה בליווי צמוד של המפקדים בצורה עניינית ומקצועית מבלי להסתיר דבר, מתוך התמודדות חזיתית וישירה עם העובדות. לא ייחסכו מאמצים לחקור את המקרה עד תומו, לטפל במעורבים בצורה נחושה ולהפיק לקחים נדרשים, כדי למנוע הישנות מקרים מעין אלה בעתיד". ואולם, את הח"כים, מתברר, העסיקה בעיקר הפוליטיקה.  

 

במוימנות השמורה רק להם, הצליחו חברי-הכנסת להפוך דיון רציני על פרשת האונס לזירת התגוששות פוליטית בתוך מפלגת העבודה. הכל החל כאשר ח"כ שלי יחימוביץ' נטשה את הדיון בהשתתפות מפקד החיל, ושוחחה עם העיתונאים שהמתינו לה בחוץ. היא טענה שאינה שבעת רצון מהעובדה כי צה"ל חוקר את עצמו, כאשר הילדה וחלק מהאנסים הם אזרחים.

 

יחימוביץ' אף קבלה על העובדה שרבים מחברי-הכנסת הגברים, חברי ועדת חוץ וביטחון, לא טרחו כלל להגיע לדיון, והביעה תקווה כי מדובר ב"יד הגורל" ולא בהחלטה מחושבת. יחימוביץ' לא הסתפקה והוציאה מתיקה רשימה של ח"כים שלא באו, בהם ציינה את אביגדור ליברמן, אפי איתם, מתן וילנאי, סילבן שלום, בני אלון ועתניאל שנלר.

 

ח"כ מתן וילנאי, ששהה באותה עת בדיון בוועדת חוקה שדנה בחוק המעצרים, שמע על הביקורת שהטיחה בו חברתו לסיעה - ומיהר להגיע לעיתונאים כדי להשמיע את ביקורתו שלו עליה. לדבריו, מדובר בח"כית חסרת ניסיון "שסובלת מצדקנות מחורבנת". וילנאי היה כה נסער, עד שחיקה את יחימוביץ' ואת הבעות פניה באופן מלגלג.

 

"זו צדקנות פופוליסטית של ח"כית מתחילה. יש נושאים לא פחות חשובים שנדונו היום, כמו חוק העינויים, ובחרתי להקדיש לו את זמני כי הוא לא פחות חשוב. מוטב שיחימוביץ' תמשיך ותעסוק בעבודתה, ולא תבלוש אחר עבודת אחרים", אמר וילנאי, במה שהפך סיבוב נוסף בהתגוששות בתוך מפלגת העבודה.

 

יו"ר הוועדה, צחי הנגבי, הגן על עמיתיו הגברים ואמר: "יחימוביץ' היא חברת-כנסת חדשה ולכן לא הייתה מודעת לכך שבוועדה

היום הייתה השתתפות שעולה בהיקפה על דיונים בוועדות הכנסת האחרות - 12 ח"כים השתתפו לאורך הישיבה, ורובם היו גברים". לעצם העניין, הבהיר: "חיל האוויר וצה"ל בכלל מודעים לחובה שלהם להתמודד באומץ עם בעיה ערכית חסרת תקדים שאירעה. אבל אסור להציג זאת כבעיה של צה"ל, כי זה יכול היה להתרחש בבית-ספר או בקיבוץ או בשכונה בעיר. האירוע לא נולד בגלל שהם לובשי מדים. בארץ יש הרגשה שכולם רצים לספר לחבר'ה, אבל במקרה הזה היה קשר שתיקה - אף אחד לא רץ לספר לחבר'ה, כי ידע שיש פגם ערכי בהתנהגותו. לשמחתי, אף קצין או טייס לא היו מעורבים בפרשה".  

 

יוזמת הדיון, ח"כ זהבה גלאון, סיכמה: "קיבלנו הסברים כנים ומקיפים, אך עדיין לא קיבלנו הסבר לעובדה שכל-כך הרבה אנשים היו מעורבים ואף אחד לא שבר את קשר השתיקה. האם לא מדובר במחדל פיקודי של המפקד והקצינים, שלא יודעים מה קורה בבסיסם? לצערי, בשלב זה לא מדברים על כתבי אישום, ואני חוששת שמכל הפרשה הזו יינקטו רק צעדים משמעתיים ולא פליליים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
לא נסתיר דבר: שקדי
צילום: אלי אלגרט
צילום: גבי מנשה
לאן נעלמו הגברים: יחימוביץ'
צילום: גבי מנשה
צילום: מיכאל קרמר
צדקנות מחורבנת: וילנאי
צילום: מיכאל קרמר
צילום: אלי אלגרט
זה יכול להיות בקיבוץ: הנגבי
צילום: אלי אלגרט
צילום: סלבה גרינברג
קשר השתיקה: גלאון
צילום: סלבה גרינברג
מומלצים