שתף קטע נבחר

הקנים החדשים של שחפיות הים

איזורי הקינון של שחפיות הים בישראל הצטמצמו באופן משמעותי בשנים האחרונות. מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע נחלץ לעזרתן והקים איי קינון מלאכותיים באגמון החולה ובמעגן מיכאל

עונת הקינון בעיצומה ואלפי ציפורים מקייצות ברחבי הארץ. אם גם אתם מרגישים צורך עז להימלט מגלי החום, אתם לא היחידים. גם שחפיות הים מחפשות מפלט מהחום הכבד ומעדיפות לבנות את קן החלומות שלהן בסמוך למקווי מים. "אם המים גבוהים מספיק, הדבר יקשה על הטורפים להגיע וסיכויהן של השחפיות לשרוד את עונן הקינון עולים באופן משמעותי",  אומר דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. "זו התקופה בה יש גוזלים רבים בקנים והם חשופים לסכנות רבות בזמן שהוריהם מחפשים עבורם מזון".

 

בשנים האחרונות גילו חוקרי החברה להגנת הטבע כי עקב התייבשות גבוהה של איזורים ביצתיים בצפון הארץ ולאורך מישור החוף, איזורי הקינון של שחפיות הים קטנו בצורה משמעותית. כתוצאה מכך, מעדיפות שחפיות הים לקנן במאגרי מים מלאכותיים ובבריכות דגים. "במקרים רבים הקנים נבנים על גבי איים או על רפסודות ודוברות הנמצאות במקווי מים, אך מדובר במקומות לא בטוחים מספיק, מאחר ומפלס המים אינו יציב דיו כדי לספק להן הגנה מפני טורפים. ידוע לנו כי חלקן נוטות לקנן במקומות מסויימים גם על האדמה, דבר שעלול לחשוף אותן ואת הגוזלים שלהן לטורפים", מוסיף אלון.

 


שחפיות הים בעיצומה של ארוחה משפחתית בבריכות המלח בעתלית. (צילום: יוסי אשבול)

 

שחפיות הים ניזונות מדגיגים קטנים והבוגרים בלהקה אחראים על הציד. איזורי הציד המועדפים על שחפיות הים הם בעיקר בים וגם בבריכות הדגים. השחפיות צדות תוך כדי שהן עפות מעל המים, מרפרפות במהירות, צוללות למים וצדות את הדגים בדייקנות מרשימה. הן לא דואות באוויר ורק לעיתים רחוקות שוחות במים כמו השחפים. את המזון מביאות שחפיות הים לגוזלים הרעבים הממתינים בקן. בזמן שההורים יוצאים לצוד מזון, ישנם בוגרים המסתובבים באופן קבוע במושבת הקינון ודואגים לשמור על הגוזלים.

 

"זו גם הסיבה שמושבות השחפיות קולניות מאוד. זהו חלק בלתי נפרד מהרגשת הביטחון שהן נוסכות לעצמן ונועד ליצור את האשליה כי מסביב לקנים ישנן שחפיות רבות. הרעש העצום נועד להבהיר לטורפים כי לא ישתלם להם לבצע את זממם, מאחר והם יותקפו על ידי פרטים רבים,

לא תמיד זה פועל בצורה מושלמת, אך זה עוזר להרחיק טורפים מסויימים", אומר אלון. "כשהן מקייצות, תחומי הקינון הם בעיקר באיזור החופים, אך ישנן גם מספר מושבות במאגרי מים בעמקים, איזור עמק ואגמון החולה".

 

לאור הצמצום באיזורי הקינון של שחפיות הים, מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע התגייס לעזרת השחפיות ומקים עבורן איי קינון והטלה מלאכותיים באגמון החולה ובמקומות נוספים. לאחרנה נבנה אי מלאכותי בלב בריכות הדגים של מעגן מיכאל על ידי יוסי אשבל ועוזי פז בסיוע קרן "פורד".

 

"שחפיות הים נוטות לבנות את הקנים על הקרקע בתוך גומה קטנה. לעיתים הקן נבנה מבוץ על תלולית וישנן שחפיות שגם נוהגות לעטר את הקן בצדפים או אבנים קטנות כדי לקרר מעט את סביבת המגורים שלהן", מסכם דן. "זו התקופה לראות את הקנים ממרחק בטוח וליהנות ממראה הגוזלים הקטנים בחברת הוריהם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי אשבול
שחפיות הים מעטרות את הקן עם צדפות ואבנים קטנות
צילום: יוסי אשבול
ומומחיות בציד דגים בים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים