שתף קטע נבחר

הצד השלישי של המטבע

מה מקור השמות דולר, רובל וסטרלינג, מאיפה המונח Money, מה היתה משכורתו של חייל רומי ומה לא הבין ערפאת כשהתבונן במטבע של 10 אג'? את כל התשובות תמצאו בספר חדש מעיזבונו של המומחה למטבעות פרופ' יעקב משורר

רוצים לדעת מנין המושג Money (כסף באנגלית), כמה הרוויח חייל רומי לפני כאלפיים שנה, או מה היה קו העוני בימי המשנה? תחפשו את התשובות בספר חדש שיצא זה עתה לאור בנושא מטבעות וכסף, "הצד השלישי של המטבע" מעיזבונו של פרופ' יעקב משורר ז"ל, שהיה האוצר הראשי לארכיאולוגיה של מוזיאון ישראל ומומחה למטבעות.

 

משורר מספר כי מאחורי המושג Money עומדת יונו, אשת יופיטר (ראש האלים במיתולוגיה הרומית) שנקראה גם מונֶטָה. על פי המיתולוגיה היא הבטיחה לרומאים שאם לא יילחמו אלא רק מלחמות הכרח, לעולם לא יזדקקו לכסף ושמה הפך כינוי נרדף לו. על כל מטבעות הקיסרים מוויטליוס (69-15 לספירה) ועד קונסטנטינוס (337-280 לספירה) ניצבת מונטה עם קרן שפע ומאזניים ולרוב גם הכתובת "יושר וצדק".

 

מונטה היא מקורן של המילה האנגלית Money, של המילה הרוסית "מוטינה" ושל המילה הארמית שאומצה לעברית מוניטין. בעת העתיקה משמעו של הביטוי "יצאו לו מוניטין" היה נתקבלו מטבעותיו, כלומר התפרסם. כיום כמובין שיש למילה משמעות אחרת, בעיקר שם טוב.

 

הספר שיצא בהוצאת יד בן צבי בעריכת חנה עמית, עוסק בנושא המטבעות על היבטיו השונים, כמו שמות המטבעות, מאילו חומרים נעשו במהלך הדורות, שיבושים וטעויות בהטבעה, טעיות בזיהוי ולמה, זיופים, מחירי מוצרים בעולם העתיק, לאן נעלם הכסף הקטן ועוד. הספר נכתב בהרבה הומור והתייחסויות אקטואליות.

 

מה מקור הסימן $

 

ומה מקור השם דולר? מקור השם אינו אמריקני, אלא דווקא גרמני - "טאלר" (Thaler או Taler), על שם מטבעות שהוטבעו במכרות הכסף של עמק יואכימסטאל בבוהמיה (צ'כיה).

 

לגבי סימנו של הדולר ($) יש כמה הסברים, ייתכן לדברי משורר שהוא שילוב של האותיות US. הסבר אחר הוא שהסימן "הושאל" מהפסו הספרדי ומקורו בסמלו של בית המלוכה הספרדי המופיע על הפסו. הסימן דמוי ה-S מסמל את דגל המלוכה המתנופף, ושני העמודים מסמלים את עמודי הרקולס המיתולוגיים שהחזיקו את העולם משני צידיו של מצר גיברלטר.

 

ומה מקור השם הסטרלינג? ממילה סטאר (כוכב), כוכב שהיה טבוע על המטבעות הראשונים. ואילו לגבי הרובל הרוסי - מקור השם בביטוי "גוש מתכת" ברוסית.

 

עוד מספר שורר כי המטבע דינר, המופיע במקורותינו, הגיע לכ-3 גרם והיה המקביל של הדרכמה היוונית. במאה השלישית לספירה בטל מן העולם, אולם חזר לשימוש ואנו מכירים את המטבע בשימוש מדינות כמו עיראק, ירדן, אלג'יריה ואפגניסטן.

 

פרק אחר בספר עוסק בשכר של פעם ובמחירי מוצרים ושירותים. כך למשל מביא שורר תעודת פפירוס משנת 72 לספירה ובה פירוט משכורתו של חייל רומי - כ-50 דינר.

 

היום מרבים לדבר על קו העוני ובעיקר על מי שמתחתיו. משורר מביא את הגדרת המשנה לגבול העוני. "מי שיש לו מאתים זוז לא יטול לקט, שכחה ופאה ומעשר עני" (מסכת פאה ח, ח). 200 זוז הם 200 דינרי זהב. בראשית המאה השנייה לספירה עמד שכרו השנתי של פועל על סכום כזה. זהו גם הסכום שעל פי המסורת נכתב בכתובה והוא ניתן לאישה עם גירושיה.

 

פרק שלם מקדיש שורר לזיופי מטבעות, שהיו תמיד. רק לפני שבוע הודיע בנק ישראל על זיופים בכמויות גדולות של מטבעות 5 שקלים.

 

בפרק "בשירות הפוליטיקה" מספר משורר על התבליט של מטבע 10 אגורות שבשימוש גם כיום, שעליו העתק של פרוטה עתיקה שטבע מתיתיהו אנטיגונוס (המלך החשמונאי האחרון) בשנת 37 לספירה ובה מנורת המקדש. בשנת 1990 כינס יאסר ערפאת מסיבת עיתונאים וכשהוא מחזיק במטבע הישראלי הכריז כי "חשף את פניה האמתיים של ישראל ואת מזימות ההתפשטות שלה". ערפאת טען כי הרקע של המנורה היא מפת ההתפשטות של ישראל הכוללת את ירדן, לבנון, סוריה, עיראק וצפון סעודיה. בעולם, אגב, התייחסו אל "הגילוי" של ערפאת בזלזול. "איש לא הצליח לשכנע את ערפאת שמדובר במתווה מקרי של מטבע עתיק", כותב משורר בספרו.

 

הספר מלא בצילומים יפים של מטבעות עתיקים ופרופ' יעקב משורר שנפטר בשנת 2004 מספר גם כיצד התוודע לעולם המטבעות מילדות יחד עם אחיו התאום אשר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הספר "הצד השלישי של המטבע"
עטיפת הספר
באדיבות יד יצחק, בן צבי
יעקב משורר ז"ל
באדיבות יד יצחק, בן צבי
צילום: עומר הכהן
10 אג'. מה חשב ערפאת?
צילום: עומר הכהן
צילום: עטא עוויסאת
איך נוצר השם דולר?
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים