שתף קטע נבחר

שש שנות מאסר לגרגורי לרנר על הונאה

לרנר בעל העבר הפלילי, שטען בפני שני אנשי עסקים כי הוא בעליה של חברת גז והוציא מהם במרמה מליוני שקלים, ישלם לשניים פיצוי כספי. עונש המאסר - גם על בריחתו לפרגוואי השנה

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (א') שש שנות מאסר על העבריין גרגורי לרנר, אשר הודה והורשע בהונאת שני אנשי עסקים בסכום של למעלה ממיליון דולר. גזר דין זה תקף גם לעבירת הבריחה שביצע לרנר לאחר שנמלט מישראל לפרגוואי בחודש מרץ השנה. בנוסף, הוא נדרש לשלם פיצוי כספי למתלוננים ובמידה ולא יעשה כך יספוג שנת מאסר נוספת.

 

לרנר הורשע בחודש פברואר השנה על פי הודאתו בעברות של מרמה, זיוף, שימוש במסמך מזוייף והלבנת הון. על פי הודאתו הוא הונה שני אנשי עסקים בסכום של למעלה ממיליון דולר, כאשר טען בפניהם כי הוא הבעלים של מספר חברות בארץ ובחו"ל, העוסקות בשיווק וייבוא של מוצרי נפט וגז לישראל. הוא הציג מצג שווא של חוזים כוזבים ואף זייף מסמכים המעידים כי הוא אכן הבעלים. השניים, שהיו מעוניינים להשקיע בחברות, העבירו לו את הכסף ומן הסתם גילו כי לרנר, בעל עבר פלילי בתחום ההונאה והמרמה, כלל אינו מחזיק בבעלותו של חברות נפט וגז.

 

בפועל, לא השקיע לרנר את הכספים שקיבל משני אנשי העסקים שנתנובו את אמונם, אלא נטל אותם לעצמו והשתמש בהם לצרכיו האישיים. הוא פעל במגוון דרכים כדי להתחמק מהחזרת הכסף והציג בפניהם מצגי שווא.

 

בחודש מרץ השנה נעצר לרנר בפרגוואי והוסגר לישראל, לאחר שנמלט מהארץ. יחד עמו נעצר בפרגוואי והגיע לארץ גם שותפו, החשוד שהיה איש הכספים שלו, שעבר גם הוא לחקירה. לרנר נעצר בחשד שהחזיק דרכון מזויף, באמצעותו יצא את גבולות ישראל. גורמים במשטרה העריכו כי לרנר ביקש להימלט בעקבות ההליך המשפטי שהתננהל נגדו על עבירות מרמה, זיוף, שימוש במסמך מזויף והלבנת הון.

 

בעקבות אותו נסיון בריחה בוטל הסדר טיעון אשר אליו הגיעו הצדדים במשפטו של לרנר. עורך הדין שייצג אותו, שלמה ניסים, אף התפטר מהתיק בעקבות הימלטותו.

 

בשלב הטיעונים במשפטו של לרנר הוגשו לבית המשפט שתי חוות דעת פסיכיאטריות אודותיו - האחת פרטית והשנייה מטעם המדינה. השופט, צבי גורפינקל, החליט כי הוא אינו מקבל את חוות הדעת הפרטית שטענה כי לרנר סובל ממחלת נפש והפרעה מוחית. עוד הוא קבע כי מעשיו של לרנר נעשו בדקדוק רב ותוך תכנון קפדני, המצביעים על כך כי הוא מודע למעשיו.


לרנר בבית המשפט, היום (צילום: אלי אלגרט)

 

"מצד אחד ניצב אדם שאין ספק כי חצה כל גבול, הן את גבולות החוק, הן את גבולות המדינה שלא כחוק והן את גבולות הטעם הטוב", כתב השופט בגזר הדין. "על חציית גבול הטעם הטוב אין בית המשפט מעניש כי אם החברה, בשעה שייצא הנאשם לחופשי, אך על התנהגות המבטאת רמיסת החוק אמון בית המשפט".

 

התובע, דדי כהן, אמר היום לאחר גזר הדין: "בית המשפט קבע כי מקומם של עבריינים מסוגו של לרנר הוא מאחורי סורג ובריח. זהו סמן חשוב במלחמה עיקשת בעבירות הלבנת ההון והמרמה". בנוסף לעונש הנוכחי, תבקש הפרקליטות בזמן הקרוב מוועדת השחרורים לגזור על לרנר 27 חודשי מאסר נוספים, בשל עונש מאסר על תנאי שעומד נגדו.

 

אל הדיון בבית המשפט הגיעו היום גם כעשרה אנשים אשר לדבריהם לרנר הונה אותם במהלך השנה האחרונה, במסגרת פרשה שנחשפה ב-ynet ונחקרת כיום. לרנר חשוד כי הם הפקידו בידיו את כל הונם - בין אלפי שקלים למאות אלפי דולרים - בידיעה שישקיע עבורם את הכסף בחברות נפט. טרם הוגש כתב אישום בפרשה זו.

 


לרנר עם הסגרתו לישראל מפרגוואי בחודש מרץ (צילום: ירון ברנר)

 

לרנר (54) עלה ארצה עם משפחתו ב-1990. במאי 1997 הוא נעצר בנמל התעופה בן-גוריון בדרכו לחו"ל בחשד למעורבות בפשע המאורגן והואשם בסדרת עבירות חמורות ביותר, בהן הזמנת מעשי רצח וניסיונות לרצח.

 

בחקירתו שמר לרנר על זכות השתיקה, והפרשה עוררה סערה בקרב קהילת העולים, שראתה בו קורבן של הממסד הישראלי. לבסוף הוא הורשע על-פי הודאתו בעבירות של הונאה ושוחד. בין היתר הודה לרנר בהונאת ענק של שלושה בנקים

 רוסיים בעשרות מיליוני דולרים ובניסיון לשחד פוליטיקאים בכירים – בהם שמעון פרס – במסגרת מאמציו להקים בנק בישראל. הוא נשלח לשש שנות מאסר ונידון לקנס של חמישה מיליון שקלים.

 

חודש לפני שנעצר בנוגע לפרשת ההונאה האחרונה, פשטו אנשי מס הכנסה על משרדיו של לרנר והוא נדרש לשלם למס הכנסה 174 מיליון שקלים. לטענת המוכסים, החוב היה משנת 1995, שנתיים לפני שנכנס לכלא, ועמד במקור על 67.5 מיליון שקלים. בתגובה לדרישת מס הכנסה אמר אז לרנר: "נשארתי בלי כלום. מה יש להם כבר לעקל?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
גרגורי לרנר
צילום: אלי אלגרט
מומלצים