שתף קטע נבחר

בריטניה: כוח גרעיני נגד ההתחממות הגלובלית

בעקבות ארצות-הברית, פרסמה ממשלת בריטניה הצהרה לפיה כורים גרעיניים מהדור החדש יספקו אנרגיה זולה וידידותית לסביבה, מבלי לסכן את הציבור. ארגוני איכות סביבה מתנגדים לתוכנית וטוענים: מדובר בסכנה ממשית לחיי האזרחים

בריטניה העניקה לתעשיית האנרגיה הגרעינית רוח גבית חזקה, לאחר שפרסמה הצהרה רשמית לפיה תוכל שיטת ייצור זו לספק אנרגיה נקייה ובטוחה, שתמנע את תופעת ההתחממות הגלובלית. ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, המצדד ביוזמה, אמר בראיון לרשת הטלוויזיה BBC כי השימוש באנרגיה אטומית הוא התשובה הטובה ביותר הקיימת כיום לתופעת ההתחממות בכדור-הארץ.

 

השינויים באקלים כדור-הארץ, כתוצאה מפליטת מזהמים שונים ובראשם ממפעלים לייצור חשמל מדלקים פוסילים (בעיקר פחם) ותחבורה, הפך את השאלה האקולוגית לאחד מהנושאים המרכזיים של סדר היום של המדינות העשירות בעולם.

 

אך למרות הנזקים הסביבתיים הכבדים שגורם השימוש בדלקים מתכלים פחמניים, מה שהשפיע על הצהרתה של בריטניה היה דווקא מחירם המאמיר של דלקים אלה. במדינות שונות, ובראשן ארצות-הברית ובריטניה, מחפשים בשנים האחרונות חלופות אחרות לשימוש בדלקים, שמחיריהם מושפעים מהמשברים במזרח-התיכון וגחמותיהם של מנהיגים ומדינות ברחבי העולם.

 

כעת, יוצאת בריטניה בהצהרה לפיה אחת החלופות היעילות ביותר לדלקים המתכלים היא שימוש באנרגיה אטומית - שנחשבת לשיטה זולה יחסית ולטענת המדענים הממלכתיים במדינה - גם ידידותית לסביבה ובטיחותית.

 

אסון צ'רנוביל והביקורת העולמית

 

לטענת בריטניה, שעתידה לקדם את ההצעה בקרב מדינות מתועשות אחרות, הכורים הגרעיניים מהדור החדש נחשבים לבטוחים לגמרי, והם אינם מהווים סכנה לציבור. בכורים אלה מותקנים מנגנוני בקרה קפדניים המונעים דליפה של חומרים מזהמים לסביבה, ובכלל זה חומרים רדיואקטיביים, וכן הם עומדים בקריטריונים בטיחותיים מחייבים המצמצמים כמעט לחלוטין את הסיכוי לתקלות ותאונות שונות.

 

השימוש באנרגיה האטומית זוכה לביקורות תכופות מצד גורמים שונים, ובראשם ארגונים אזרחיים הטוענים כי כורים גרעיניים מהווים סכנה של ממש לציבור. לטענתם, במקרה של אסון, כפי שקרה כבר בעבר, עשויה להיפלט כמות גבוהה של חומרים רדיואקטיביים לאוויר ולהשפיע על האוכלוסייה. השפעתם של חומרים אלו עצומה, והיא מתמשכת על פני שנים רבות.

 

בשנת 1986 נחרד העולם לאחר שכור גרעיני להפקת אנרגיה התפוצץ בצ'רנוביל שבאוקראינה, וגרם להרס ומוות של אזרחים רבים. כתוצאה מהפיצוץ, נפלט ענן נשורת רדיואקטיבית ענק, שהתפזר בשמי האיזור ומאוחר יותר נע לכיוון מערב וצפון. רמות קרינה חריגות נרשמו אפילו בצרפת ובאיטליה. כ-300 אלף תושבים פונו מבתיהם, וכ-70 ערים וכפרים התרוקנו לחלוטין, ורק מקצתם שבו ואוכלסו חלקית לאחר מכן.

 

בהתפשטות הענן הרדיואקטיבי באיזור נפגעה (במידה רבה או מעטה) בריאותם של רבבות אנשים, ומעריכים כי המספר הכולל של קורבנות ממחלות הקשורות בקרינה יעמוד בסופו של דבר על כ-4,000. אין אומדנים מוסמכים לגבי מספר התינוקות שנולדו עם מומים גנטיים כתוצאה ישירה של התאונה. השפעותיה של הקרינה המסוכנת שנפלטה לאוויר ופגעה בתושבי האזור ניכרות גם היום ורבים שנחשפו לה נאלצים לעבור טיפולים קשים, לאחר שאובחנו כסובלים ממחלות קרינה שונות, ובראשן גידולים סרטניים.

 

גם ארצות-הברית בעד האנרגיה האטומית

 

חלופות נוספות לדלק הפחמימני, הכולל את הנפט והפחם, הם שימוש באנרגיית השמש להפקת חשמל, וכן ביו-דלקים - חומרי דלק המופקים מחומר אורגני, בדרך כלל פסולת ושאריות של שמנים המשמשים בתעשייה. שיטות אלה נחשבות אמנם ליעילות בהפקה של כמות מצומצמת של חשמל, אולם עדיין אין מספיק מודעות לשימוש במקורות אנרגיה מסוג זה, ומחיר המעבר לשיטה זו יקר ולא כדאי מבחינה כלכלית.

 

לפי הערכת המדענים, טמפרטורת כדור-הארץ תעלה בכ-2 מעלות צלזיוס במאה הקרובה, בעיקר בשל פליטת גזי חממה וחומרים מזהמים, ממפעלים לייצור חשמל וכלי רכב. אמנת קיוטו, שמסדירה את כמות גזי החממה שיכולות המדינות לפלוט, הפכה ללא-רלוונטית לאחר שנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, משך את ידיו מהאמנה והודיע כי ארה"ב לא תמלא אחר הוראותיה.

 

משרד האנרגיה האמריקני פרסם לאחרונה תשקיף לפיו ב-24 השנים הקרובות כ-20% מכלל צריכת האנרגיה תסופק על-ידי כורים גרעיניים. לשם כך ייבנו בשנים הקרובות מספר מפעלי אנרגיה חדשים במדינות שונות בארצות-הברית, ותקודם תוכנית להגברת המודעות ועידוד הקמתם של מפעלים נוספים לייצור אנרגיה אטומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
טוני בלייר. מצדד בשימוש באנרגיה אטומית
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
מדענים בודקים ליבה של כור אטומי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מתקן גרעיני ביפן
צילום: רויטרס
מומלצים