שתף קטע נבחר

סין לחצה, אך ארה"ב מנעה גינוי במועצת הביטחון

למרות לחץ אינטנסיבי שהופעל על המועצה לגנות את ישראל, הוחלט לבסוף לשחרר הצהרה בלבד המביעה זעזוע ודורשת לבצע חקירה בנושא. וגם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, חזר בו מההאשמות שהיה זה ירי מכוון

מועצת הבטחון לא מגנה את ישראל על הרג ארבעה חיילי או"ם: חברי מועצת הביטחון הסכימו אמש (יום ה') על נוסח הצהרה נשיאותית שלא מגנה את ישראל, אך מביעה זעזוע וצער מההפצצה הישראלית על תצפית יוניפי"ל באל-חיאם. ההחלטה קוראת לישראל לבצע חקירה מקיפה לבדיקת נסיבות האירוע  ולהציג את ממצאיה בפומבי.

 

ביום שלישי נהרגו ארבעה משקיפי או"ם לאחר שפצצה שהוטלה ממטוס פגעה בבסיס יוניפי"ל בעיירה אל-חיאם שבדרום לבנון. על פי הדיווח, הפצצה פגעה במבנה בבסיס וגרמה לקריסתו. 


מבנה האו"ם המופצץ (צילום: רויטרס)

 

לאחר מאמץ דיפלומטי שנמשך יום וחצי מצד המשלחת הישראלית באו"ם, ובתמיכה אמריקנית עיקשת, הושמט מהטקסט המקורי של ההצהרה הנוסח לפיו "מועצת הביטחון מגנה התקפות מכוונות נגד אנשי האו"ם". כמו כן נמחקה דרישתה של סין, שיזמה את המהלך, כי האו"ם יהיה מעורב בחקירת התקרית לצד ישראל.

 

ההצהרה מביעה "תדהמה וצער בגין הירי הישראלי על עמדת משקיפי האו"ם... ודאגה לביטחונם של אנשי האו"ם". כמו כו היא קוראת לישראל ולכל הצדדים המעורבים לנהוג בהתאם להתחייבויות ולחוק ההומניטרי הבינלאומי בהקשר של הגנה על אנשי או"ם".

 

לשביעות רצונה של ישראל, ההצהרה אינה קוראת להפסקת אש וההתייחסות היחידה למצב הנוכחי כוללת דאגה עמוקה נוכח הפגיעה והסבל הנגרם לאזרחים לבנונים וישראלים, הרס התשתיות והפליטים הרבים בלבנון.

 

סין הפעילה לחץ כבד על קבלת ההצהרה לאחר שמשקיף סיני היה בין הארבעה שנהרגו בתקרית. הנוסח המקורי הסיני התייחס ל"פגיעה ישראלית מכוונת" בעמדת האו"ם - נוסח שארה"ב התנגדה לו בתוקף. כשמאמציה של סין נתקלו בהתנגדות אמריקנית, החל שגריר סין באו"ם וונג גוואנגיה לאיים. הוא רמז כי דחייה של קבלת הצהרה על פי הנוסח הסיני המחמיר תהיה בעלת "השפעה שלילית" על הפעילות במועצת הביטחון בנושא איראן והגרעין.

 

השגריר הסיני המתוסכל הביע אכזבה מריכוך הנוסח המקורי של ההצהרה ואף פנה לתקשורת ואמר כי חוסר הנכונות של ממשלה אחת - בהתכוונו לארה"ב - "בהחלט ישפיע על שיתוף פעולה בנושאים אחרים".

 

הצהרה נשיאותית צריכה להתקבל פה אחד על-ידי 15 חברות מועצת הביטחון, חמש החברות הקבועות: ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין וכן עשר החברות המתחלפות כל שנתיים. ואכן, ארה"ב פעלה מאחורי הקלעים לבלום את הנוסח המקורי שהציעה סין. שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון בולטון, אף הבהיר כי אין כל ראיה שישראל ביצעה התקפה מכוונת על פקחי יוניפי"ל.

 

בין השאר נכתב בהצהרה כי מועצת הביטחון מביעה את צערה העמוק מהירי של כוחות הביטחון הישראלים לעבר נקודת תצפית של האו"ם. מועצת הביטחון שיגרה את תנחומיה העמוקים ביותר למשפחות הקורבנות וקראה לממשלת ישראל לבצע חקירה מקיפה של המקרה. כמו כן, נכתב כי מועצת הביטחון מביעה דאגה עמוקה מהנפגעים והסבל של אזרחי לבנון וישראל.

  

גם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, חזר בו מהאשמותיו הבוטות כלפי ישראל לפיהן ישראל פגעה במתכוון במשקיפי כוח יוניפי"ל. לאחר שיחה שניהל עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר אנאן במסיבת העיתונאים שהיתה ברומא: "אנחנו בהחלט מאמינים שזו היתה טעות".


פורסם לראשונה 27/07/2006 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תקיפת צה"ל בחיאם
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
התחרט. אנאן
צילום: רויטרס
מומלצים