שתף קטע נבחר

האם גם החיות יכולות להשתגע?

האם לבעלי-החיים יש נפש, והאם הם יכולים לצאת מדעתם? חוקרים הצליחו כבר לשגע בעלי חיים רבים, אך התקשו לסייע להם לחזור למוטב. מה ניתן ללמוד מניסויים כאלו על השיגעון האנושי?

האם יתכן שלקופים, שארית בשרנו, יש גם נפש, ואם כך הדבר, האם הן יכולים ללקות במחלת נפש? כמי שכתב בעבר לא מעט עמודים על נפשות בלתי קיימות הרי ברורה דעתי, ובכל זאת מתברר שחיות משתגעות בדיוק כמו בני האדם. את זאת גילו בין היתר ז'ול מסרמן וקורטיס פכטל (Masserman, J. & Pechtel, C), שנמנו על חלוצי הניסויים בחיות לשם בדיקת התנהגותן, ובעיקר התמחו בניסויי שיגעון אצל הקופים. לטענתם, אין לכנות זאת שיגעון אלא "התנהגות אי הסתגלותית", וכי גם אצל בני אדם קיימת נימה שלה, וזו הולכת ומתעצמת בעטיים של סיבוכי העולם שבו אנו חיים.

 

אחד מניסוייהם המוכרים בדק התפתחות של שיגעון אצל קופי עכביש (Atelinae). מכיוון שלא ברור אם קופים מושפעים מן הגירויים הטראומטיים הנגרמים על ידי מלחמות קיום, או אולי אף מכישלונות ומאכזבות, הומצאה שיטה מיוחדת במינה כדי להוציאם מדעתם. עיקרי השיטה היו לנתק את הקופים מסביבתם ולגרום להם לקונפליקט מתמשך. החוקרים סבורים היו כי על ידי שימוש בשיטה זו, אפשר יהא אולי להבין גם את הסיבות המביאות אדם לכדי שיגעון.

 

בתחילת הניסוי הושמו זוג קופים בתוך כלוב שלא מאפשר התבוננות החוצה. לחיצה על כפתור מצד החוקר הכניסה לתוך הכלוב את תיבת המזון, ולחיצה נוספת הוציאה אותה. לחיצה על כפתור נוסף הזחילה נחש גומי ירק שאורכו 35 ס"מ אל תוך תיבת המזון של הקופים. תחילה ניסו עכבישים ענקיים ושאר יצורים מבחילים, אך אלה לא הותירו רושם רב, אולם די היה במבט אחד בנחש כדי להוציא את הקופים מדעתם לחלוטין. הופעותיו החוזרות של הנחש במשך חודש ימים גרמו ליצורים האומללים מחלת רוח של ממש.

 

הקופים לקו בקוצר נשימה, הפרעות בעיכול ובהיסטריה. הם היו צונחים מעל הענפים בבת אחת, רועדים ללא סיבה ברורה, וגם נוגעו בתסביך הרדיפה. לרוב היו יושבים שפופים שעות רבות בפינה, שקועים בהרהורים אין פשר ובמצב של חוסר תנועה מוחלט. אדישותם נעשתה קיצונית כל כך עד שאפילו להבת אש לא הרתיעה אותם, ודבר לא זכה עוד לתגובה מצדם. אפילו סירבו לאכול בננות עם תותי שדה מסוכרים שהיה מזונם החביב.

 

החוקרים גילו כי ההתנהגות המטורפת של קופים המתבטאת בפחדים, תסביכים ושנאות דומה מאד להתנהגותם של מטורפי המין האנושי, ולדעתם מדובר גם באותו גורם לשיגעון. לטענתם, אדם יוצא מדעתו שעה שהוא נקלע לתוך מצב היוצר התנגשויות פנימיות, שאין בכוחו לפותרן. הקופים חפצו עד מאד במזון, אך בעת ובעונה אחת, סירבו בכל תוקף לגשת אל תיבת המזון בגלל הימצאות הנחש. הם היו חסרי אונים לפתור את הקונפליקט הזה, ולכן החלו מראים סימני "התנהגות אי הסתגלותית". דבר דומה, כך אמרו, קורה לאדם שאינו מסוגל לוותר על שאיפה שבלתי ניתנת להגשמה. את התיאוריה שלהם סיכמו בפשטות באומרם כי כל התנהגות נובעת מצרכים גופניים שוטפים, ואם האמצעים הרגילים לסיפוקם של אותם הצרכים עולים בתוהו, הרי יש להחליפם באמצעים אחרים, ואם חילוף זה בלתי אפשרי אזי הופך הוא לקונפליקט חשוך פיתרון, או אז עלול היצור להשתגע.

 

כפי שוודאי ידוע, הבעיה העיקרית בפניה עומדת רפואת הנפש היא החזרת המטורף אל עולם השפיות. חולים הנמנים על המין האנושי מקבלים אך ורק טיפול בדוק שנמצא ראוי לשימוש. אולם קופים מקבלים את כל הטיפולים הידועים, החל מריפוי באמצעות מתן חיבה וכלה בזריקות האמת, הלם חשמלי והיפנוזה. מיד לאחר שהשתגעו, ניתנה לקופי העכביש אפשרות לנוח בסביבה בלתי טראומטית וכמובן ללא נחשים, אולם חלפה תקופה ארוכה בת כמעט שנה, שהיתה גדושה בטיפולי יחיד ובטיפולים קבוצתיים, עד שניכרו סימנים של שיפור כלשהו. לעומת זאת, ניתוח מוח שבוצע בקופים ריפא את טירופם, אך פגע ביכולת תבונתם ומשום מה הגביר פי כמה את תשוקתם.

 

אני סבור שניסויים אלה מיותרים אם תכליתם למצוא את הגורמים המביאים אדם לכדי שיגעון. המכונה האנושית היא שדה חקירה סבוך ורב פנים, ויש הבדל עצום בין קופים המתגוררים בכלובים פשוטים, לבין בני אדם החיים בעולם מסובך. אי אפשר לקוות שניסויים דומים יתנו בידנו מפתח בסיסי להבנת בעיות ההתנהגות בכללן אצל האדם, אך אולי יסייעו בדרך חקירת יעילותן של שיטות ריפוי שונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יכולים לצאת מדעתם? קוף בפעולה
צילום: דלית שחם
מומלצים