שתף קטע נבחר

המצוקה בקריית שמונה: 1,500 ביקשו להתפנות

במקלטים רבים בקריית שמונה גוברת המצוקה. באחד המקלטים שוהה משפחת פינקלשטיין - אב, אם וארבעה ילדים - שחיים בתוך ענן של סירחון לאחר שהביוב התקלקל וגם המזגן שבק חיים. לאחר אישור התוכנית להוציא אלפי תושבים ל"רענון", התקבלו במוקד העירוני בקריית שמונה בקשות רבות של תושבים להתפנות

ריח סירחון כבד עומד במקלט של משפחת פינקלשטיין בקריית שמונה, שבו מתגוררים האם סולי ודוד וארבעת הילדים בני 5, 11, 13 ו-14. הביוב מקולקל, השירותים מצחינים ועכשיו גם אין אוורור לאחר שהמזגן נפגע מרסיס והתקלקל. אבל למרות הכל, הם מתעקשים להישאר. בניגוד אליהם, 1,500 תושבים בעיר פנו מאז הבוקר למוקד העירוני וביקשו להתפנות.

 

זה קרה לאחר שהממשלה אישרה תוכנית להוציא כ-17 אלף תושבים ל"רענון", שיתבצע בשתי דרכים: 5,000 איש ישוכנו בבתי מלון מסביב לכנרת למשך ארבעה לילות, עוד 12 אלף איש יילקחו לטיול בן יומיים עד ארבעה ימים בפארקים הלאומיים וילונו באוהלים.

 

 

 

במקלט של משפחת פינקלשטיין יש רק מזרונים ושאריות מזון שהתקבלו מתרומות ובאמצעות רב ישיבת ההסדר בעיר, הרב קירשטיין. "דבר ראשון - אנחנו רוצים שיתקנו את הביוב פה", אומר דוד שעובד בעיריית קריית שמונה כבר 35 שנים. "אנחנו פוחדים שנקבל מחלות. אם יהיה נקי, לא אכפת לי להישאר פה ולא להתפנות".

 

הבת אודליה (14) מספרת:"כשבאים לחלק משחקים כולם מתנפלים וחוטפים אותם. חבל שלא מביאים למקלט הזה טלוויזיה או די.וי.די, חוברות של 'ראש 1' שאפשר לקרוא ולאסוף. כל היום אני רק משחקת פה עם החברה שלי מהמקלט ליד. על התרומות כולם רבים ללא חלוקה שווה". האם סולי מספרת שהיא בעצמה נפגעת חרדה. בני המשפחה חוששים לעלות לדירה כדי לכבס את בגדיהם והם מתקלחים במקלחת של המקלט ומשתמשים בשירותים, למרות הצחנה.

 

ילדי המשפחה המשועממים מתקוטטים מרוב שעמום ולחילופין יוצאים החוצה לחפש שאריות של רקטות ולשכשך רגליים במים שזורמים ברחוב מצינור שנפגע. בניגוד לתושבים אחרים בקריית שמונה שמעוניינים להתפנות - בני המשפחה מעדיפים להישאר, בעיקר בשל חוסר יכולת לכלכל את עצמם במקום חלופי.

 

ראש עיריית קריית שמונה, חיים ברביבאי, התייחס לנושא הפינוי לאזור הכנרת: "בינתיים לא נופלות שם שום רקטות. בצד המזרחי של הכנרת לא קרה שום דבר. מדובר על פינוי של כאלף תושבים בכל סבב ואני מעריך שזה ייתן פיתרון להורדת הלחץ".

 

ראש העירייה נמנע מלמתוח ביקורת על הממשלה שנזכרה רק לאחר כמעט חודש של מלחמה לארגן ולממן תוכנית לפינוי התושבים. "בכל מלחמות ישראל הממשלה לא יכולה לקחת על עצמה את הטיפול בכל הבעיות. מה שיפה הוא שדווקא העזרה באה מנדיבות ליבם של עוד אנשים".

 

בקריית שמונה נשארו על-פי ההערכות בעירייה 40 אחוז מתושבי העיר. השר בנימין בן אליעזר שביקר בקריית שמונה אמר: "אין תוכנית פינוי, אין תוכנית איוורור, יש תהליך של שאנשים רוצים ללכת. אני לא יכול לבוא בטענות לאזרח ולאזרחית שחטפו קטיושות". במהלך ביקור השר נפלו באזור קריית שמונה כ-10 רקטות שגרמו לשריפות.

 

ראש הממשלה אהוד אולמרט התייחס בדבריו במסיבת העיתונאים בצהריים גם לתוכנית הפינוי, עליה פורסם לראשונה ב-ynet. "אחת הדרכים להקל על האוכלוסיה זה להוציא אותה לכמה ימים להתרעננות. האוכלוסיה הזו מטבע הדברים צריכה קצת אוורור". לדבריו, "הכוונה היא שאנשים שיוצאים להתרעננות לא יוטלו על מזרונים באיזה בניין ציבורי ללא התנאים הראויים. כל זה מחייב פעולת התארגנות מאוד מסועפת, בהיקפים שמעולם לא נעשו בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנזקים בקריית שמונה
צילום: מיכאל קרמר
צילום: חגי אהרון
פגיעת קטיושה
צילום: חגי אהרון
מומלצים