שתף קטע נבחר

אמנות מגויסת

אמנים יוצאים נגד המלחמה בלבנון בתערוכה וירטואלית שיזם כתב העת לאמנות "מארב", הנתמך על ידי המדינה. "זו חובתנו האזרחית והמוסרית", הם אומרים ומדגישים: זה נעשה מתוך אהבת מולדת ופטריוטיזם אמיתי

באתר הבית של כתב העת לאמנות "מארב" מופיעה בימים אלה עצומה המשולבת בתערוכת אמנות וירטואלית היוצאת נגד המלחמה בלבנון וקוראת להפסקת אש מיידית. מאחורי העצומה עומדים עורכי כתב העת, היוצא לאור מזה כשנתיים בתמיכת מנהל תרבות, אמנות לעם והמרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית בחולון, וחתומים עליה עשרות אמנים פלסטיים, אמני וידאו ארט, מאיירים, מעצבים גרפיים ובמאים בהם קבוצת סלמנקה, דרור בורשטיין, רועי רוזן, דוד ריב, סיגלית לנדאו, יורם קופרמינץ, רן סלוין, יוחאי אברהמי, עודד עזר, מירי סגל וסיגלית בנאי.

 

החתומים על העצומה רואים בהתנגדות לפעולות צה"ל בלבנון ובעזה ולממשלה, האחראית לפעולות אלה, "חובה אזרחית ומוסרית". בעצומה, שמגנה גם את הפגזות החיזבאללה על ישובי הצפון, נכתב בין היתר: "אנחנו מתנגדים למלחמה, להפצצות הנוראיות של הצבא הישראלי בלבנון ולירי הרקטות של החיזבאללה על צפון ישראל. הסכסוך בינינו לבין שכנינו מתקיים כבר למעלה ממאה שנה ולכן השאלה מי התחיל בסבב האלימות הנוכחי אינה רלוונטית. אנו מאמינים שסכסוכים פותרים בדיבורים, במשא ומתן ובפשרות ולא על ידי עוד אלימות, עוד הפגזות וחיסולים, עוד רצועות ביטחון וכיבוש, עוד שטחים שייהרגו בהם עוד לוחמים ואזרחים מכל הצדדים. בתור אזרחי ישראל אנו אחרים למעשיה של הממשלה שלנו. חובתנו לעשות כל מה שביכולתנו כדי להפסיק את הפשעים שהמדינה מבצעת בשמנו. פעולות הצבא הישראלי בלבנון – כתישה של רובעי מגורים שלמים; הריסת גשרים, מחלפים וכבישים; השמדת תשתיות חשמל, מים ותקשורת; ובעיקר הריגת מאות ופציעת אלפי אזרחים לא מעורבים – הן תגובה לא מוסרית ופושעת. האינטרס של אזרחי ישראל ושל רבים מתושבי לבנון הוא לחסל את החיזבאללה, לפרק אותו מנשקו ולהפסיק את הירי ואת האיומים על צפון מדינת ישראל. במעשינו היהירים והאכזריים, אנו מביאים לתוצאה ההפוכה".

 

חותמי העצומה מביעים סולידריות עם העם הלבנוני ועם הפלסטינים ובה בעת עם התושבים בערי וישובי קו העימות בצפון הארץ. "חייהם של שכנינו הלבנונים בצפון והפלסטינים בדרום נרמסים. אחינו ואחיותינו, תושבי הצפון, הפכו במסווה של דאגה לחייהם לבני ערובה של מדיניותה הכושלת של ממשלתנו", הם כותבים ומוסיפים: "אנו אוהבים את הארץ. בחרנו לחיות בה: לחיות במזרח התיכון. רצוננו הוא לתרום לו, להיות חלק ממנו וליהנות מפירותיו אבל חומות השנאה, ההפצצות והפעולות הצבאיות הכוחניות מובילות אותנו חזרה לבין חומות הגטו.

כך לא נוכל לחיות באזור בשלום עוד שנים רבות. מתוך אהבת ישראל, אהבת לבנון ואהבת המזרח התיכון כולו, מתוך פטריוטיזם אמיתי, מתוך אהבת מולדת ומתוך אהבת אדם ואהבת שלום אנו קוראים להקפאת כל הפעולות הצבאיות ולהפסקת אש מיידית, לשחרור האסירים והשבויים הלבנונים, הפלסטינים והישראליים ולמשא ומתן עם כל גורם שמוכן לכך ובכלל זה ממשלות לבנון וסוריה, החמאס ואם אפשר גם החיזבאללה". החתומים על העצומה מאמינים כי כל מעשה הוא נדבך בדרך למהפך ומסכמים אותה במילים: "כדי שלא יהיה זה עוד מסמך מלא שמות וחתימות אנו חותמים אותו ביצירות ויזואליות שונות של גרפיקה, צילום, קומיקס, ציור ווידאו ומגייסים את היצירתיות והכישרון שלנו לטובת ההתנגדות למלחמה". וכך מלווה את המסמך, הכתוב בעברית, ערבית ואנגלית, גלריה ובה מוצגות עשרות עבודות מתחלפות, פרי יצירתם של האמנים החתומים על העצומה.

 

גלית אילת, עורכת "מארב" ומנהלת המרכז לאמנות דיגיטלית בחולון, אומרת היום: "חשוב שמקום שמייצר תרבות יביע את דעותיו החברתיות בצורה ברורה. 'מארב' עשה את זה מאז ומעולם דרך האמנות מתוך תפישה שמרכזי יצירה, אקדמיות וגם פלטפורמות מגזיניות לא יכולים להתקיים ללא אג'נדה. לקחנו על עצמנו להציע לאמנים פלטפורמה שקוראת להפסקת אש וחשיבה מחודשת והזמנו אותם להצטרף לתערוכה וירטואלית. אני חושבת שלא מספיק מוסדות אמנות בארץ לוקחים את האחריות הנדרשת ליצור אג'נדה חברתית או פוליטית כשלכל אחד מהם יש את סיבותיו שלו. כפעילה בתחום התרבות אני מאמינה שאמן חייב להיות אחראי למה שהוא מייצר לא רק אחריות מקצועית שקשורה למחקר, אלא גם אחריות אזרחית. העצומה הזו נולדה ממניעים פטריוטיים לחלוטין ואנשים הצטרפו אליה כי הם רוצים להישמע. דרך העצומה אנו מביעים הזדהות עם אמנים שאנחנו מכירים בלבנון ובשטחים הכבושים".

 

כתב העת "מארב" נתמך על ידי המדינה. לא היו חששות שפרסום העצומה יפגע בכם?

 

"זה נכון שאנחנו נתמכים על ידי המדינה. אנחנו אזרחי המדינה ואנחנו משלמי מיסים ולכן כאזרחים טובים ופטריוטים, פרסום העצומה חשוב לנו מאוד. אנחנו אוהבים את המקום הזה ורוצים לראות אותו טוב יותר כחלק במזרח התיכון. עד היום לא היתה שום התערבות מערכתית בתכנים של 'מארב' ואני מקווה שזה ימשיך כך. זו היתה החלטה מערכתית ומבחינתי מנהל תרבות, המרכז לאמנות דיגיטלית ואמנות לעם אינם קשורים בזה. אני לא יודעת אם התכנים של 'מארב' עומדים בקנה אחד עם עמדות הממסד ובכל זאת עד היום הדמוקרטיה הישראלית הוכיחה את עצמה".

 

ממנהל תרבות נמסר בתגובה: "ככלל נמנע מנהל תרבות מלערב שיקולים פוליטיים במתן תמיכות למוסדות תרבות ואמנות, יחד עם זאת הנושא ייבחן לקראת מתן התמיכות לשנת התקציב הבאה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלאכי סדום טובעים בבוץ. סיגלית לנדאו
עבודה של מיכאל קסוס גדליוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים