שתף קטע נבחר

 

יום הולדת 25 שנים למחשב האישי

אמרתם למחשב שלכם מזל טוב? בשבת ימלאו 25 שנים למחשב ה-PC 5150 של IBM, שעשה היסטוריה. מיליארד המחשבים שנמכרו מאז שינו לחלוטין את החברה והכלכלה, אך תהילתו של ה-PC כבר מאחוריו

המחשב האישי באמצעותו אתם קוראים את הכתבה הזו כבר לא ילד. ביום שבת נציין 25 שנים להמצאה ששינתה את העולם. ב-12 באוגוסט, 1981, הציגה חברת "מכונות עסקיות בינלאומיות" (הידועה יותר בשם IBM) את ה-PC 5150, שתואר כ"מחשב הקטן והזול ביותר – לעסקים, בתי ספר ובתים".

 

ה-IBM PC 5150 לא היה באמת המחשב האישי הראשון. ה"מיקרו מחשבים", שיועדו לשימוש ביתי, שווקו שנים רבות לפניו על ידי חברות כמו אפל, רדיו-שק וקומודור (ראו הרחבה במסגרת), אך מחשבים אלה היו לרוב צעצועים של חובבי טכנולוגיה ולא כלי עבודה ושעשועים להמונים.

 

ה-IBM PC 5150 זכה לתואר "המחשב האישי" בהא הידיעה, הכניס את המחשבים לבתים, הגדיר את הסטנדרט לתעשייה שקמה בעקבותיו, והניח את התשתית למיליארד המחשבים שבדרך.

 

IBM והתואמים פרצו

 

משתמשי המחשב כיום יכולים לרכוש מחשב טוב במחיר של כ-800 דולרים. רוכשי ה-IBM PC 5150 שילמו מחיר התחלתי של 1,565 דולרים, עבורו קיבלו מעבד 8088 של אינטל במהירות 4.77 מגה הרץ, מסך מונוכרום ירקרק בגודל 11.5 אינץ', 16 קילו בייט של RAM, יציאות פרלליות וטוריות, מקלדת וכונן תקליטונים 5.35 אינץ' (שאיחסן עד 360 קילו בייט של נתונים).

 

הפי סי של IBM היה חזק יותר מרוב המחשבים האישיים שהיו בשוק באותה עת, אך לא כוח המיחשוב הוא שהפך אותו למהפכני.

 

IBM לא חסכה מאמצים שיווקיים רבים בשיווק ה-IBM PC 5150, למרות שלא ציפתה כי יניב רווחים גדולים במיוחד. במודעות הפרסום למחשב כיכבה דמותו של צ'ארלי צ'פלין כדי להדגים שהמחשב מיועד לכל אחד, אך מומחים צפו חיים קצרים למחשב האישי של IBM.

 

צרכנים רבים העדיפו לרכוש ב-1981 מחשבים חינניים וזולים ממנו, כמו ה-Sinclair ZX-81 שיצא לשוק ב-1981 ופעל עם זיכרון של 1 קילו בייט ומעבד Z-80A במהירות 1 מגה הרץ בלבד. ביצועים אלה לא נחשבו חלשים באותם ימים.

 


IBM PC 5150. מחשב אישי בהא הידיעה

 

החידוש היה בסטנדרטים

 

החידוש הגדול שהביא ה-IBM PC 5150 היה בסטנדרטים האחידים לתוכנה ולחומרה ששולבו בו. בכך ש-IBM שיווקה את המחשב האישי כפלטפורמה פתוחה, אשר כל חברה יכולה לפתח עבורה חומרה ותוכנה, היא הבטיחה את ההצלחה העצומה אך גם טמנה את זרעי הפורענות עבורה. החדשנות של IBM הולידה מתחרות רבות, שכפו עליה להמציא עצמה מחדש כדי להתחרות בהן.

 

המחשב האישי של IBM צויד במערכת ההפעלה פי סי דוס 1.0 של מיקרוסופט, חברה קטנה באותה עת. מיקרוסופט לא מכרה את המערכת ל-IBM, אלא סיפקה לה רישיונות שימוש בתוכנה. הטעות של IBM, שלא דאגה להבטיח כי מיקרוסופט תפיץ לה את ה-DOS בבלעדיות היא אחד ממעשי האיוולת הגדולים בהיסטוריה של המיחשוב, והעלתה לשלטון את ברית וינטל בין מיקרוסופט לאינטל, על חשבון IBM שנדחקה לצד. אך העולם הרוויח מהטפשות

העסקית של IBM.

 

תואמי ה-PC נולדים

 

מיקרוסופט סיפקה רישיונות שימוש בדוס גם ליצרני מחשב שמכרו מחשבים מתחרים לאלה של IBM והציעו ביצועים טובים יותר ומחירים נמוכים יותר, שהאיצו את הכניסה של המחשב האישי לבתים רבים. המונח "תואם IBM" נולד ומיקרוסופט החלה את דרכה לפסגת שוק התוכנה.

 

תואמי IBM הניעו את תעשיית התוכנה. עד אז, ריבוי סטנדרטים למערכות הפעלה וחומרה ייקר מאוד את תהליך הפיתוח והשיווק של תוכנה וחומרה להמונים והיה למעשה בלתי משתלם. עם הופעת תואמי IBM, שוק התוכנה גדל במהירות. שוק החומרה גדל אף הוא לאחר שפותחו סטנדרטים לכרטיסי קול ולמודמים.

 

בשנות ה-80' אנשים לא עשירים הרשו לעצמם לקנות מחשב ותוכנה עם כח מיחשוב המקביל למחשבי מיינפריים (מחשבים מרכזיים המשרתים משתמשים רבים העובדים על מסופונים), ששווקו על ידי IBM בשנות ה-60' – הגדולים שבהם עלו תשעה מיליון דולרים והעסיקו צוות של 60 אנשים. עולם המיחשוב הפך מבוזר יותר – תהליך שהואץ אף יותר בעידן האינטרנט.

 

עידן המחשב האישי, שהחליף את עידן המיינפריים, הביא לשינוי התפישה החברתית של הטכנולוגיה. אם בעבר נתפשו המחשבים כמעודדים ריכוזיות של הידע והעוצמה הפוליטית בידי שלטונות ותאגידים בנוסח האח הגדול של ג'ורג' אורוול, הרי שעידן המחשב האישי שיפר את המאזן לטובת משתמשי הקצה.

 

אך המכירות הנאות של ה-PC הראשון לא הביאו לשינוי מהותי בשנות ה-80'. הקושי של משתמשי הקצה ללמוד את הטכנולוגיה החדשה הביאו לכך שמספר שנים חלפו בטרם היתרונות של המחשב האישי והשינוי שחולל הורגשו. טענות לגבי חוסר התועלת במחשבים, פגיעתם בחופש הפרט וביצירתיות החלו להיעלם בשנות ה-90'. כלכלנים החלו להציג נתונים המצביעים על התרומה הרבה של מחשבים לתפוקה בעבודה.

 

מעידן המחשב לעידן הרשת

 

ה-IBM פי סי פתח את השער לעידן המחשב האישי ולעידן האינטרנט שלאחריו. במשך שני העשורים הבאים גדלה תעשיית המחשבים בקצב מסחרר. השקת IBM PC 5150 פתחה את הדלת ליצרני המחשבים שהיום נמצאים ברוב הבתים כמו קומפאק, שפתחה את שעריה לעסקים ב-1982, דל שהוקמה ב-1984 וגייטוויי, שהופיעה בשוק שנה לאחר מכן. חברות אחרות הרוויחו מהמהפכה ש-IBM חוללה – מיקרוסופט, סאן, אורקל ואף AOL.

  

המחשבים חוברו זה לזה ברשת עולמית ויצרו שווקים חדשים – דרכים חדשות ומגוונות ליצירת קשרים בין בני אדם צצו, הדואר האלקטרוני ייעל את התקשורת ושווקים חדשים החלו לצמוח בסייברספייס.

 

האינטרנט תרם להאצה בתהליכים הכלכליים והחברתיים: המידע זורם ברשת בקצב מהיר, אך כך גם הווירוסים ובמקביל, התלות שלנו בטכנולוגיה הולכת וגוברת. התלות הזו עוררה את החרדה מפני אסון נורא, שהתבטא באופן סימבולי בחשש מפני קריסת המחשבים בראשית המילניום החדש. התופעה שכונתה באג 2000 התגלתה מאוחר יותר כבלון חם המלא בהיסטריה.

 

מחשבים אישיים, מכשירים ניידים, טלוויזיות ומוצרים נוספים יתחברו לאינטרנט ויתקשרו זה עם זה בדרכים מגוונות בשנים הקרובות. בלוגים מאפשרים לכל גולש להקים אתר אישי בקלות ולומר את דברו, וממשיכים לשנות את מאזן השליטה לטובת הצרכנים.

 

החומרה מאבדת מחשיבותה

 

אך בעולם הטכנולוגיה כל מהפכה נושאת בקרבה את הקוד הגנטי של המהפכה הבאה, שתביא לחורבנה. השיא של המחשב האישי כבר מאחורינו ואנו מתקדמים במהירות במעלה עידן הרשת. בעידן הפוסט PC, החומרה ("הברזלים") מאבדת מחשיבותה במהירות, והדגש בתחרות על ההובלה בעולם המיחשוב עברה לתחום התוכנה, ולאחרונה מתנהלת בעיקר באינטרנט.

 

בניגוד לעבר, IBM הבחינה מראש בתהליך, נפטרה מחטיבת המיחשוב האישי שלה, שנמכרה ללנובו הסינית בשנה שעברה, והיא ממצבת עצמה מחדש כחברת שירותים ותוכנה.

 

מי שנמצאת במצב יותר עדין היא מיקרוסופט, שצריכה לעמול קשה מאוד כדי לא לאבד את המעמד הדומיננטי בו זכתה בעידן המחשב האישי. בעידן הרשת המחשב האישי והתוכנה עבורו מאבדים מחשיבותם. הדגש עובר לתוכנה המופצת באמצעות אתרי אינטרנט, ובתחום זה מיקרוסופט מפגרת אחר המתחרות – גוגל ויאהו!. מייסד החברה, ביל גייטס, בחר ברוב חוכמתו את העיתוי המושלם להכריז על פרישה. בזיכרון הקולקטיבי הוא יזוהה עם השנים הטובות, ולא עם הנפילה הבלתי נמנעת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים