שתף קטע נבחר

52 אחוזים מהציבור: צה"ל לא הצליח

סקר "גלובס-סמית" המתפרסם הערב חושף מהפך בעמדות הציבור ביחס למנהלי המערכה הצבאית והמדינית. 58 אחוזים סבורים שישראל השיגה רק חלק קטן מיעדיה, אם בכלל. רק 3% חושבים שישראל השיגה את רוב או את כל מטרותיה. לו הבחירות היו מתקיימות היום, קדימה והעבודה היו מתרסקות

עם שוך הקרבות, צפה ועולה ביקורת ציבורית נוקבת על תפקודם של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, על תפקודו של שר הביטחון, עמיר פרץ, וגם על הישגיו של צה"ל. סקר "גלובס-סמית" שבוצע על ידי רפי סמית אתמול ומתפרסם הערב (יום ב') מגלה שרוב הציבור (52%) חושב שהצבא לא הצליח, לעומת 44% שסבורים שכן. 58% מהציבור סבורים שישראל השיגה רק חלק קטן או שכלל לא השיגה את מטרותיה (לעומת רק 16% שחשבו כך לפני 11 יום).

 

רק 3% חושבים שישראל השיגה את רוב או את כל מטרותיה. לעומת יותר משליש שחשבו כך לפני כשבוע. אהוד אולמרט וגם עמיר פרץ משלמים מחיר כבד בתמיכה הציבורית. הסקר מגלה שלו הבחירות לכנסת היו נערכות היום, קדימה והעבודה היו מתרסקות. על-פי הסקר, לו הבחירות היו מתקיימות כיום, קדימה היתה מקבלת פחות מ-20 מנדטים (לעומת 29 שקיבלה בבחירות) ומפלגת העבודה היתה מקבלת כ-12 מנדטים בלבד (לעומת 19 מנדטים בבחירות). 60 אחוזים ממצביעי שתי המפלגות לא יצביעו עבורן, ורובם עוברים להיות קול צף.

 

התמונה שמצטיירת מהסקר שונה מהותית מזו שליוותה אותנו במהלך החודש של המלחמה בצפון, כאשר הציבור הביע תמיכה בממשלה ובצבא - עמדות שניתן לכנותן "פטריוטיות". כמחצית מהציבור סבורים שהפסקת האש תחזיק מעבר לחודש ימים, כאשר 35% חושבים שתחזיק מעמד רק שבוע ("פסימיים" או "ריאליים").

 

רק 6% חושבים שההסכם שהתקבל באו"ם טוב ומשיג את רוב מטרות ישראל. 66% חושבים שההסכם לא טוב, מהם - כרבע בלבד חושבים שזה ההסכם הטוב ביותר שניתן לקבל בהתחשב במצב הקיים. 38% חושבים שזה הסכם לא טוב, אבל אין ברירה אלא לקבלו.  

  

כאמור, הסקר חושף מהפך בעמדות הציבור כלפי אולמרט, פרץ ודן חלוץ בהשוואה לסקרים שבוצעו במהלך החודש האחרון. בסקר הנוכחי - 62% העניקו ציון לא טוב לאופן שבו ראש הממשלה ניהל את המלחמה, 65% נתנו ציון לא טוב לאופן שבו עמיר פרץ מילא את תפקידו כשר הביטחון (הפוך לגמרי לממצאים שהתקבלו לפני 11 ימים, אז 62% מהציבור סברו שהוא מנהל טוב את המערכה). הרמטכ"ל דן חלוץ מקבל הערכות לא טובות על תפקודו - רק 49% נתנו ציון טוב ו-44% ציון לא טוב - הערכה נמוכה לרמטכ"ל מכהן.

  

הציבור מטיח ביקורת גם בתקשורת. 60% סבורים אמנם שהביקורת שהושמעה בתקשורת מוצדקת, אך 76% חושבים שהעיתוי ("זמן מלחמה") לא נכון ואחוז דומה חושב שהתקשורת מסרה יותר מדי פרטים על הפעילות המבצעית של צה"ל.

 

לסיכום: בנקודת זמן זו, הציבור מתוסכל מהתוצאות, לא מרוצה מהמנהיגות הפוליטית, לא מרוצה מביצועי צה"ל והעומד בראשו, פסימי לגבי הפסקת האש, חושב שלא השגנו את המטרות, מטיח ביקורת על המידע המבצעי הרב מדי שפורסם בתקשורת וגם על העיתוי שבו התקשורת פרסמה את ביקורתה (לא על תוכנה). התוצאה הפוליטית - אובדן תמיכה גדול של שתי המפלגות הגדולות. 

 

בסקר רואיינו 500 איש/ה כמדגם מייצג של האוכלוסיה הבוגרת בישראל (טעות הדגימה - 4.5%). הממצאים הושוו לממצאי סקר "גלובס-סמית" שבוצע לפני כשבועיים, ב-2 באוגוסט 2006, בשאלות הזהות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. אי שביעות רצון
צילום: גיל יוחנן
צילום: ניב קלדרון
עמיר פרץ
צילום: ניב קלדרון
מומלצים