שתף קטע נבחר

זה מה שחוו הערבים שברחו מחיפה לבית לחם

בזמן המלחמה נמלטו כמה משפחות ערביות מחיפה לערים פלסטיניות, אך נתקלו שם ביחס משפיל ואלים והעדיפו לחזור לקטיושות. בתי המלון והמסעדות הפקיעו מחירים והתושבים הציקו לנשים ולבנות. הרשות הפלסטינית פתחה בחקירה רשמית בנושא

מספר משפחות ערביות אימצו את המלצתו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, שקרא להן באחד מנאומיו האחרונים לפני הפסקת האש, לעזוב את העיר שמא ייפגעו מהרקטות, ועזבו לערים הפלסטיניות כמו בית לחם, רמאללה וגם למזרח ירושלים. ואולם, רובן החליטו עד מהרה לחזור לחיפה ולהסתכן בפגיעה מהרקטות מאשר להישאר בבית לחם וברמאללה, וזאת בשל היחס הגרוע אותו קיבלו במלונות, במסעדות ובחנויות ובשל ההטרדות מהן סבלו נשותיהן ובנותיהן מצד התושבים המקומיים.

 

ראני עבאסי, נשוי ואב לשלוש בנות, החליט לנסוע עם משפחתו לבית לחם וזאת מחשש שייפגעו מהרקטות בחיפה. לעבאסי נלוו כעשר משפחות נוספות מחיפה וכולן נסעו יחדיו להשתכן בבתי המלון של בית לחם, שם החל הסבל האמיתי של "הפליטים. "חיכיתי שלושה ימים עד שקיבלתי את החדרים. אז התברר שהמזגנים שם לא עובדים, וכפי שנאמר לי זה בגלל שמחיר החשמל גבוה מאוד. החלטנו שזה לא נורא משום שאנחנו מרגישים בין אחינו בגדה והיינו נכונים לשאת בחום הכבד. הרגשנו בטוחים וידענו שביקורנו בבית לחם מסייע גם מהבחינה הכלכלית. אולם היחס שקיבלנו היה מביש ונוראי", סיפר לאתר האינטרנט של העיתון הערבי-ישראלי "א-סינארה".

 

עבאסי סיפר כי כשהחליטו ללכת ולאכול ארוחת בוקר במסעדה של בית המלון, כפי שסוכם עם בית המלון, התברר שאין אוכל, משום שהטבח אינו עובד. "החלטנו שזה לא נורא ויצאנו לאחת המסעדות בעיר כדי לאכול. אחר כך הסתובבנו קצת בעיר, אולם היחס שבו נתקלנו מצד התושבים המקומיים היה נורא. הצעירים שהסתובבו ברחובות התחילו להטריד את הנשים והבנות שלנו והשתמשו בביטויים מזעזעים שהדעת אינה סובלת. אחרי סיבוב קצר בעיר חזרתי עם בני משפחתי וחבריי למלון וישבנו בו בחום הנוראי בחדרים וסבלנו. אם היינו נשארים במקלטים של חיפה, מצבנו היה טוב יותר", סיפר.

 

בקבוקי מים ב-10 שקלים במקום ב-4

 

רבים מערביי חיפה שעברו באופן זמני למזרח ירושלים, רמאללה ובית לחם, סיפרו שבכך לא נגמרו הצרות וכי הסוחרים המקומיים ניצלו באופן גס את המצב והפקיעו מחירים. כך למשל בקבוק מים שמחירו כארבע שקלים נמכר ל"תיירים" מחיפה בכעשרה שקלים ואף יותר. "הם אמרו לנו: 'אתם יותר גרועים מהיהודים', שמענו ביטויים של שמחה על כך שברחנו מביתנו והיו אף כאלה שמדי פעם ניסו לתקוף אותנו. חשנו בגועל והחלטנו לשוב לחיפה", סיפר אחד מתושבי חיפה שהדגיש שהוא היה אחד מהתורמים המתמידים למען תושבי הגדה המערבית ורצועת עזה.

 

לדבריו, אחרי אותו היום ובעקבות מסע ההשפלה אותו עבר בבית לחם, אין בכוונתו לתרום אפילו שקל אחד. "חשבנו שאנחנו עם אחד וכי מה שהכאיב להם באמת, הכאיב גם לנו. יצאנו להפגין למענם ותרמנו להם רבות משום שאמרנו שהם אחינו וזו חובתנו. אולם מה שמצאנו היה רק ניצול ויחס בלתי ראוי אלינו כבני עם אחד", סיפר. אותו תושב הוסיף כי היו לו ציפיות שהמשפחות מחיפה ומנצרת יתקבלו בחום וברגש רב בערי הגדה, אולם מה שקרה היה ההפך המוחלט, והיום הוא מדבר בצער על היומיים אותם בילה בבית לחם.

 

"בשעה שסיירתי ברמאללה הגיעו אלינו כמה צעירים ואמרו לנו: 'אתם אותו הדבר ואפילו גרועים מהיהודים'. ניסינו להבין מדוע הם מתנהגים אלינו בצורה כזאת, אולם הם תקפו אותנו ופרצה תגרה. אנחנו מצטערים מאוד על מה שקרה ולא יכולנו לצפות לקבלת פנים שכזאת שאינה הולמת את בני עמנו אותם כיבדנו והערכנו מאוד, אולם הם לא כיבדו אותנו בכלל, וראו בנו כמי שגרועים יותר מהיהודים. אנחנו מצרים מאוד על מה שקרה ועל כך שנסענו לשם וראינו את האמת הכואבת שהם אינם מכבדים אותנו שם", סיפר ראני עבאסי.

 

עבאסי הוסיף עוד כי המסעדות מפקיעות מחירים בפני הלקוחות שהגיעו משום שהם חשבו שמדובר ב"תיירים" זרים. "אפילו את הזרים הם מכבדים שם, אולם אנחנו, בני העם הזה, הרגשנו באותו המקום כמי שאין מכבדים אותו, ואני וחבריי שאלנו מדוע? האם אנחנו לא ראויים למידת כבוד בין בני אותו העם?".

 

בעקבות כל זאת, שבו עד מהרה עבאסי ורבים מחבריו אל חיק הקטיושות והאזעקות בחיפה. "מהיום, לעולם לא נתרום ולא נשתתף יותר בשום הפגנה למען הגדה המערבית", סיפר אחד מהם. העיתון דיווח שהרשות הפלסטינית פתחה בחקירה רשמית בנושא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי סיקולסקי
ברחו מהרקטות בחיפה
צילום: איתי סיקולסקי
צילום: רויטרס
הגיעו להתקפות ברמאללה
צילום: רויטרס
מומלצים