שתף קטע נבחר

התקדמות בגיבוש הכוח הרב-לאומי ללבנון

בתום ישיבה בת 3 שעות במטה האו"ם בניו יורק התחייבו כמה מדינות כי ישלחו חיילים לכוח הראשוני שיתפרס בלבנון, וימנה 3,500 חיילים. בין המדינות שיקחו חלק במשימה: איטליה, בלגיה ובנגלדש. גרמניה, אם תסייע, תעשה זאת באמצעות כוח סיור ימי ולא בשטח עצמו. נקבע לוח זמנים לפיו פריסת הכוחות תושלם עד ה-4 בנובמבר

האו"ם קיבל התחייבויות מכמה מדינות שהסכימו לקחת חלק בכוח הרב לאומי שיתפרס בדרום לבנון. כך מסר סגן מזכ"ל האו"ם, מאלוך בראון, בתום ישיבה שנערכה הלילה (יום ו') בין נציגים של כ-40 מדינות.

 

על פי החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, כוח ראשוני המונה 3,500 חיילים אמור להגיע לאזור בתוך 15 יום מאישור הפסקת האש, אולם בראון סירב לפרט את הרכבו של הכוח שגובש. עם זאת, גורמים באו"ם מסרו כי ממשלת בנגלדש הסכימה לשלוח כוח גדול של עד 2,000 חיילים למשימה וגם איטליה, ספרד ובלגיה הודיעו כי יסכימו לקחת חלק בכוח. השלוש מהוות גורם חשוב משום שהן יכולות לשלוח חיילים לאזור במהירות יחסית. מדינות נוספות שעל פי הדיווחים ישלחו חיילים ללבנון הן מצרים, מרוקו, פולין, ניו זילנד, טורקיה, יוון, סין ופורטוגל.

 

במקביל, התחייבה בריטניה לשלוח ללבנון כוח סיוע אווירי ואילו קפריסין הודיעה כי תסכים לשמש כבסיס העורף של הכוחות  בשטח. ארצות הברית תספק לכוח האו"ם סיוע לוגיסטי, ואף תשגר מומחים למטה האו"ם.

 

"זה יהיה כוח חזק ומצויד ובעל סמכות לפעול בצורה הרצויה במקומות החיוניים. מטרת הכוח לסייע לממשלת לבנון לשמור על ביטחון גבולותיה. יוניפי"ל יפעל להשגת רגיעה באזור בזמן שייעשה מאמץ למצוא פיתרון פוליטי בטווח הארוך לבעיות. הדרך לפיתרון הבעיה באזור היא מדינית ולא צבאית", אמר בראון בתום הישיבה.  

 

 

צרפת, שמיהרה להציג את מועמדותה לעמוד בראש כוח רב-לאומי, הביעה אתמול (יום ה') היסוס בנוגע להיקף הכוחות שתשלח ללבנון. נשיא צרפת, ז'אק שיראק, הודיע שישגר רק 400 חיילים לדרום לבנון וקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודיעה שלא תשלח חיילים כלל. עם זאת, גרמניה הציעה סיוע אחר בצורת כוח ימי עצמאי שיסייר לאורך חופי לבנון במטרה למנוע הברחה של כלי נשק לחיזבאללה.

 

למרות הקשיים שהתעוררו גובש אתמול לוח זמנים מדויק ליישומה של הפסקת האש באזור, בסיומה יוצבו בדרום לבנון כ-13 אלף חיילי הכוח הרב לאומי. על פי ההחלטה, בתוך 15 יום מאישור הפסקת אש יתפרסו בדרום לבנון 3,500 חיילים, ועד ה-2 בספטמבר יגיעו לאזור שלושה גדודים של חיל הרגלים הכוללים 850 חיילים כל אחד. אליהם יצורפו גדוד סיור בן 600 חיילים, כוח של משטרה צבאית ואנשי המפקדה שתנהל את הכוחות בשטח. ב-5 באוקטובר יגיעו חמישה גדודים נוספים, בינהם גם נציגי רפואה, ועד ה-4 בנובמבר צפויה להסתיים הפרישה של הכוח המלא, על פי החלטת האו"ם. 

 

בניסיון להציל את המצב שוחחה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, עם שר החוץ הצרפתי, פיליפ דוסט-בלאזי. דובר במחלקת המדינה אמר שהוא מצפה שאחרי הפגישה במטה האו"ם יהיה ברור יותר מה כל מדינה מוכנה לתרום למען המאמץ של הקהילה הבינלאומית.

 

חיילי המילואים חוזרים הביתה

 

במקביל לבניית הכוח הרב-לאומי ולפריסת צבא לבנון, מתחיל צה"ל לדלל את כוחותיו. יותר משליש מהשטח שבו היו כוחות צה"ל בדרום לבנון נמסר לאנשי יוניפי"ל ביממה האחרונה. בימים הקרובים צפויים כוחות צבא דרום לבנון שעדיין נמצאים מצפון לליטני לתפוס חלק משטחים אלה.

  

חיילי המילואים של צה"ל כבר יצאו מתוך השטח, ורובם ערכו אתמול שיחות סיכום והשתחררו. רק מעטים נותרו בגבול, ערוכים למקרה של אירוע בלתי צפוי. בתוך לבנון עדיין נמצאים כוחות סדירים רבים מחטיבות הצנחנים, נח"ל גולני וכוחות שריון. כל הכוחות נמצאים מרחק ק"מ ספורים מהגבול. בצה"ל מעריכים כי בשבוע הבא יצא אחרון החיילים הישראליים משטח לבנון.

  

גם אתמול נרשם יום שקט בדרום לבנון. לעת עתה, נמשך הסגר הימי על המדינה, כשספינות טילים של חיל הים מפטרלות באזור ומונעות תנועה של כלי שייט חשודים. קצין בכיר בחיל הים אמר ל- ynet: "ציוד של סיוע הומניטרי מועבר הלאה ללבנון, לאחר בדיקה של צה"ל. הסגר הימי ממלא תפקיד מרכזי בלחץ על ממשלת לבנון, ונוכחנו לראות כי הוא אפקטיבי ותורם למהלך הכולל".


פורסם לראשונה 17/08/2006 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
כוחות צבא לבנון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מתקבלים באורז ובאהדה
צילום: איי פי
מומלצים