שתף קטע נבחר

הכירו את Nova 5000: הנייד הישראלי הראשון

בעוד ענקיות כמו אינטל ו־AMD מתקוטטות על פיתוח המחשב הנייד הזול לילדי העולם השלישי - חברה קטנה מראש העין מציגה מחשב נייד כחול־לבן, שכבר כובש בהדרגה בתי ספר במערב. ‭Nova 5000‬ (בקרוב גם בעברית) מציע מסך מגע עם זיהוי כתב יד

תעשיית ההיי טק הישראלית נחשבת מצליחה לא רק בעיני האימהות הפולניות ששולחות את ילדיהן ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטה. שילוב של הון אנושי מצוין, דחף אדיר להצלחה ויצירתיות בלתי נדלית, שמו את ההיי טק הישראלי על המפה העולמית. אבל אסור לשכוח את המרכיב הסודי שחסר בחלקים אחרים של העולם: חוצפה.

 

החוצפה הישראלית הטבעית היא זו שדוחפת חברה כמו ”פורייה‭,”‬ העוסקת בתחום מערכות לימוד למעבדות בבתי ספר, להתחרות במגרש של מיליארדי דולרים מול ענקיות כמו אינטל, AMD וגוגל. מצוידת במחשב נייד חדשני, כחול־לבן בכל רמ"ח שבביו, מתכוונת החברה להגיע כמעט לכל תלמיד בבתי ספר בארה"ב, ואחרי זה, אם אפשר, גם בשאר העולם. 

 

השוק הבא

עיניו של דוב דרוקר, המנכ"ל, נוצצות כאשר הוא מחזיק את ה-‭,Nova 5000‬ המחשב הנייד הישראלי הראשון. דרוקר: "בעוד פרוייקטים דומים אחרים בעולם מדברים על התחלת מכירות בעוד שנה או שנתיים, אנחנו כבר חותמים חוזים ומוכרים, עם מוצר ביד‭."‬

 

תחום המחשבים למערכת החינוך הוא נושא השיחה הלוהט ביותר ליד הברזיות הנחשבות בעמק הסיליקון. חברות הענק הבינו, כי השוק הבא שלהן נמצא לא במערב העשיר והרווי אלא דווקא במזרח אסיה, באפריקה ובחלקים של דרום

 אמריקה. במקום לנסות למכור מחשבים במחירים גבוהים מדי לאוכלוסיות המקומיות (ולרוב - החלשות) באזורים הללו, מצאו החברות פתרון אחר: להיכנס לשותפות במכירת מחשבים בסיסיים מאוד למערכת החינוך במחיר מוזל במיוחד. בכך הן מקוות לקבל דריסת רגל בשווקים החדשים ובדרך לנקות את המצפון עם עזרה לילדים עניים.

 

הפרויקט הראשון שמשך את תשומת הלב העולמית הוא המחשב הנייד ב־100 דולר (היום כבר ‭(140‬ שמציעה קבוצת חוקרים מהמכון הטכנולוגי של מסצ׳וסטס ‭.(MIT)‬

 

התוכנית היא למכור את המחשב המוזל במיליוני יחידות ברחבי העולם, ובשל יתרון הגודל - להגיע לעלויות נמוכות. בפרויקט הזה מסייעות חברות כמו גוגל ו־‭.AMD‬ אינטל לא נשארה חייבת, והכריזה גם היא על מחשב מוזל. מה שהשאיר את הסיבוב האחרון למיקרוסופט, שמציעה טלפון נייד חכם, שיוכל להתחבר למחשב ומקלדת.

 

אבל הבעיה של כל החברות הללו היא, שעדיין מדובר במוצרים שהם אב־טיפוס במקרה הטוב, או עדיין על שולחן השרטוטים במקרה אחר. ה‭Nova-‬ שפיתחה ”פורייה” מציע כבר היום מסך גדול יחסית של 7 אינץ׳, אפשרות להפעלה מיידית, זיהוי כתב יד, ואפשרות לחיבור רכיבים נוספים, כמו מקלדת או מכשירי מדידה מדעיים הנמצאים בשימוש בבתי ספר. בחברה מבטיחים כי בחודש הבא ישיקו את המחשב גם בארץ, בתמיכה עברית מלאה.

 

מחשב לכל חיישן

”פורייה מערכות” הגיעה אל המוצר לאחר שנים ארוכות במערכת החינוך. דרוקר הצטרף לחברה בשנת 96׳, כשעסקה בעיקר בתחום פיתוח מערכות צבאיות. את הידע שנצבר החליטו להעביר לתחום חדש: פיתוח מערכות לימוד ממוחשבות למעבדות בבתי ספר.

 

החברה עברה לפתח ולשווק חיישנים ומערכות מדידה למערכות פיזיקה בבתי ספר שיחליפו את ערכות המדידה הסטנדרטיות. חסל סדר הנייר המילימטרי, הסרגלים והעיפרון: היום יכולים התלמידים למדוד טמפרטורות או חומציות של

 תמיסה על ידי חיישנים מדויקים המחוברים למחשב ומציגים את התוצאות באופן מיידי. סביב מערכות החיישנים פיתחו בחברה ערכות לימוד שלמות, שכללו גם שיעורים בווידאו, המדגימים לתלמיד את מהלך הניסוי ומלווים בקריינות ובהסברים.

 

דרוקר: "עלות של מעבדה לפיזיקה לבית ספר, שכוללת את כל ערכות המדידה הרגילות, היא בסביבות 150 אלף דולר. החיישנים שלנו עולים בין 600 ל־1000 דולר ומחליפים כמה ערכות מדידה ביחד, כך שבית הספר יכול לחסוך כסף רב‭."‬

 

משרד בארה"ב 

לאחר מכירות מוצלחות במדינות כמו סינגפור וספרד פתחה החברה גם משרד בארה"ב. בשנה שעברה מכרה מערכות ב־22 מיליון שקלים ואת שנת 2006 היא מקווה לסיים עם מכירות של 35 מיליון שקלים.

 

ההצלחה במכירות החיישנים הביאה עימה צרות של עשירים. החיישנים של ”פורייה” דורשים מחשבים כדי לפעול, מה שהתברר כעסק לא זול עבור בתי

 הספר בארה"ב. "בחלק מהמקרים מדובר בבעיה פוליטית. הצטיידות של בית ספר במחשבים דורשת לעיתים הטלת מס על ההורים בחלק מהמדינות, וזה עורר המון התנגדות‭,"‬ מספר דרוקר.

 

הבעיה של מחשוב מערכות החינוך ברחבי העולם היא לא חדשה. האפשרות הראשונה למחשב את התלמידים היא לצייד כל אחד מהם במחשב נייד. העלות הראשונית של המחשבים הללו יקרה, ובנוסף — העלות השוטפת שלהם נמדדת באלפי דולרים במשך חייהם. בעיה אחרת היא זמן הפעולה של המחשבים הללו. לא צריך לדמיין מה קורה כאשר מורה מעוניין להתחיל בשיעור אבל צריך לחכות ש־30 תלמידים יפעילו את מחשביהם וימתינו בסבלנות עד שחלונות תופיע.

 

חלק מהמדינות בארה"ב מצאו פתרון אחר: מחשבי כף יד. המחשבים הללו זולים יותר, עמידים יותר, אך מנגד - מציעים מסך קטן ואפשרות חיבור מוגבלת לרכיבים חיצוניים.  

 

400 דולרים 

ב”פורייה” החליטו ללכת על פתרון ביניים: מחשב נייד שכולל מסך בלבד, ללא מקלדת, בדומה למחשבי הלוח (טבלט) שקיימים היום בשוק. "המחשב כולל אפשרויות לחיבור החיישנים שלנו‭,"‬ מסביר דרוקר, "אבל גם חיישנים של חברות אחרות, דרך חיבורים סטנדרטיים‭."‬

 

מערכת ההפעלה שנבחרה למחשב היא חלונות ‭,CE‬ שעלותה דולרים בודדים, ומשאירה את מחיר המחשב בגבולות הסביר: 400 דולרים. ההפעלה על גבי חלונות הופכת את פיתוח התוכנות עבור המחשב לפשוט, ואפשר להריץ עליו גם מעבדי תמלילים, דפדפן אינטרנט וסתם תוכנות.  

 

הקרב על הנייד 

”פורייה” לא היו הראשונים לחשוב על מחשב מיוחד למערכת החינוך. בינואר 2005 החליט גורו הטכנולוגיה, ניקולס נגרופונטה, למצוא פיתרון לבעיית מיחשוב מערכות החינוך בעולם השלישי. הוא חשף את החזון שלו: מחשב נייד שיעלה 100 דולרים בלבד.

 

נשמע דמיוני? נגרופונטה, שמנהל את מעבדת המדיה של אוניברסיטת MIT היוקרתית בבוסטון, היה מצויד בקשרים רבים, בשם שפותח דלתות ובעיקר בחזון טכנולוגי מרחיק לכת. כך שמהר מאוד הוצג אב הטיפוס של המחשב בכנס של האו"ם, ואף זכה לברכתו של המזכ"ל, קופי אנאן. עם יחסי ציבור כאלו, מיהרו לקפוץ על העגלה חברת המעבדים ‭,AMD‬ וגם גוגל, שנרתמה לפרויקט עם תרומת מזומנים גדולה.

 

הרעיון של נגרופונטה, הוא לייצר את המחשבים בכמות של מיליונים כך שתוזיל את העלות שלו. השימוש בטכנולוגיות חדשניות והרעיון להפוך את המחשב לספר אלקטרוני כדי לחסוך את עלות ספרי הלימוד - הפכו אותו לרעיון כלכלי של ממש. מאז הציג נגרופונטה דגמים עובדים של המחשב, אך הייצור מתוכנן רק לתחילת ‭.2007‬  

 

רעיון מטורף מדי מכדי שיצליח 

למרות שאין איש בתעשיית המחשבים העולמית שחולק על נחיצות פיתוח החינוך בעולם השלישי - רבים רואים במחשב החדש רעיון מטורף מדי מכדי שיצליח. בינתיים מנסים בפרוייקט להציג הצלחות, כמו הסכם למכירת מיליון מחשבים לניגריה, אך מצד שני, ממשלת הודו ויתרה על רכישת המחשב.

 

מאחורי הקלעים של ההחלטות הללו לא מתקיים דיון על תכונותיו של המחשב אלא מתנהלת מערכה פוליטית לחלוטין. למשל, אחד המבקרים הגדולים של הפרויקט הוא ביל גייטס, יו"ר מיקרוסופט, שמודאג מאוד מאפשרות הופעתם בעולם של מיליוני מחשבים זעירים שלא מפעי לים את מערכת ההפעלה חלונות.

 

חברה אחרת שראתה את עצמה נפגעת מן הפרויקט היא אינטל, והיא החליטה לדחוף פרויקט משלה. מנכ"ל החברה, פול אוטליני, הציג מחשב נייד שיעלה 400 דולרים ומיועד גם הוא למערכת החינוך. אך המחשב של אינטל מגלה טפח ומסתיר טפחיים. אינטל עדיין לא הודיעה על אלו רכיבים הוא יתבסס, ורבים מתקשים להאמין שהחברה תתחרה בלקוחותיה, יצרני המחשבים הניידים, שקונים ממנה מעבדים.  

 

כחול לבן 

מהקרב הזה, מאמינים ב“פורייה‭,“‬ יכול לצאת עבורם רק טוב. "אין ספק שהמודעות לצורך במחשבים הללו עלתה משמעותית‭,"‬ אומר דרוקר. החברה מאמינה כי עם הזמן תוכל להוזיל את מחיר המחשב ולהתחרות בצורה טובה יותר עם הפרוייקטים המקבילים. כרגע מתבצע הייצור בישראל, אך עם הגדלת המכירות יעבור למזרח - כך בשלב מסוים ניתן יהיה גם להגיע למחיר של 250 דולרים.

 

בינתיים רשמה לעצמה החברה זכייה במכרז בארה"ב בשווי של 4 מיליון דולרים לאספקת מחשבים למערכת החינוך של וירג'יניה המערבית. את הנושא בארה"ב מקדמת שותפות עם חברת הענק דל, שמציעה את המחשב כחלק מהפתרונות שלה למערכת החינוך. דרוקר: "הקשר עם דל נוצר בצורה מיוחדת.

 

בעקבות הפרסומים בארה"ב על השקת ה‭Nova-‬ הגיע אלינו בחור בשם טום גרין, שהיה בעברו אחראי על חטיבת מוצרי החינוך של יבמ העולמית. למרות שכבר פרש לגמלאות הוא "נדלק" על המוצר, והתחיל לעזור לנו לשווק אותו. עם הקשרים שלו הדרך לדל הייתה קצרה‭." ‬התחרות הקשה וסכנת החיקויים מהמזרח יכולות להקשות על החברה. "אנחנו משלבים במוצר כל מיני הגנות נגד העתקה‭,"‬ מסביר דרוקר, "זאת בנוסף לשני פטנטים רשומים על חלק מהפונקציות של המחשב. יש לנו גם מערכת שלמה של שיתופי פעולה בלעדיים עם חברות תוכנה, כך שיהיה קשה מאוד לתת פיתרון כולל, שדומה לפתרון שלנו."  

 

OLPC

המחיר: 135 דולרים

 

מערכת הפעלה: לינוקס (חופשית)

היזמים: מעבדת המדיה של ‭,AMD ,MIT‬ גוגל, ‭,eBay‬ נורטל, רד האט וחברות נוספות

השקה צפויה: סוף 2006

כמות מתוכננת: 15 מיליון יחידות כבר בשנה הראשונה

השורה התחתונה: פרוייקט בינלאומי יומרני, שמעורר ספקות רבים.

 

EduWise

המחיר: 400 דולרים

 

המפרט: עדיין לא ידוע

מערכת הפעלה: חלונות או לינוקס היזמים: אינטל

השקה צפויה: תחילת 2007

כמות מתוכננת: 300 אלף, בפרוייקט ראשון במקסיקו

השורה התחתונה: אינטל רצינית, אך עדיין לא הציגה מוצר עובד  

 

FonePlus 

המחיר: לא ידוע

 

המפרט: טלפון סלולרי שמתחבר לטלוויזיה ומקלדת

מערכת ההפעלה: חלונות CE

היזם: מיקרוסופט

השקה צפויה: לא ידוע

כמות מתוכננת: לא ידוע

השורה התחתונה: פרוייקט מחקר של מיקרוסופט שעדין לא יצא מהמעבדות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים