שתף קטע נבחר
 

בין חקירה לתחקיר

כדי להבטיח יוזמה ונטילת אחריות, יש להסתפק בתחקירי עומק מרמת האוגדה ומטה - אבל לא על חשבון החקירה הממלכתית המשפטית בפיקוד, בזרועות ובדרג המדיני

אין חולק על כך שמלחמת לבנון השנייה חייבת להיחקר. הדיון הציבורי המתנהל בימים אלה מתרכז בסוג החקירה, באופייה, במתכונתה, בעומק סמכותו של הגורם החוקר ובגבולות המסגרת שיוגדרו לו. אף שהדיון בוודאי איננו נקי מאינטרסים אישיים ופוליטיים ומרצונותיהם של הנוגעים בדבר לגלגל את החקירה לזולתם, יש להודות שלא כל הטיעונים הנשמעים בהקשר זה מופרכים.

 

אם אמנם ועדת חקירה ממלכתית בעלת סמכויות נרחבות תעקר את תהליכי החקירות והתחקירים בצה"ל ובכלל זה בפיקוד העורף ובקרב נושאי האחריות הממשלתיים המופקדים על הטיפול בעורף - מוטב לה שלא תקום. אם אמנם ועדת חקירה ממלכתית תגזור עלינו חודשים ארוכים של המתנה, ומפקדי שטח ואולי אף פקידי מדינה ונבחרי ציבור שיהיו מרוכזים רק במאמץ לגונן על עצמם ויעסיקו לצורך זה סוללות של עורכי דין - מוטב לה שלא תקום.

 

ואולם, אם נשכיל הפעם להקים ועדת חקירה ממלכתית, שטווח החקירה שלה יוגבל להתנהלות הדרג המדיני והמטה הכללי, ליחסי הגומלין ביניהם ואיכות תפקודם והחלטותיהם - כי אז נצא נשכרים. חקירה מוגבלת מסוג זה יכולה גם להיות מתוחמת בזמן, ובתוך שלושה עד ארבעה חודשים להציג מסקנותיה. את פעילותה של ועדת החקירה הממלכתית יש הכרח להשלים בסדרה שלמה של חקירות ותחקירים בכל דרגי הביצוע האופרטיביים בצה"ל ובגופי הביצוע האחרים בכל הקשור בטיפול בעורף. ניתן להבטיח שלא תהיה סתירה בין הסמכויות וגבולות הגזרה של הוועדות השונות, אבל הכרחי הדבר להפריד ביניהן.

 

ועדות חקירה של הצבא צריכות לבדוק את רמות הפיקוד והאוגדה, וסדרה של תחקירים להפקת לקחים יש להחיל מרמת החטיבה ומטה. את המפקדים האלה יש לשחרר לחלוטין מאימת מערכת המשפט ומן הצורך לגונן על עצמם ועל פקודותיהם בזמן המלחמה. יש להבין שלחקירה משפטית, המבקשת לבחון את שיקול הדעת של מפקדים בדרגי השדה, עשויות להיות השלכות הרסניות על צה"ל. תרבות התחקיר בצה"ל, שעל-פיה פורטים לפרטים את מכלול הנסיבות של האירוע הנחקר, את מערך התגובות והיוזמות ואת מכלול השיקולים וקבלת ההחלטות באותו אירוע, מבטיחה תהליך מיטבי של הפקת לקחים.

 

בתחקיר, להבדיל מחקירה, יכול המפקד להעמיד לדיון את שיקוליו מבלי לחשוש שהדבר יעמוד נגדו כראיות במשפט. בתחקיר יכולים המעורבים בדבר לומר את כל האמת בלא חשש, לחשוף ולהיחשף, בעוד שבחקירה יקפידו המעורבים לומר רק את מה שלא עלול להפלילם. תרבות זו, המקובלת אגב במשטרה, עדיין לא חדרה, כך יש לקוות, לצה"ל ולזרועות הביטחון האחרות.

 

כניסתו של המימד המשפטי והרחבת מעורבותם של משפטנים בעולם התחקירים של הצבא כבר גרמו נזק והם עשויים להזיק עוד יותר, אם לא ייקבעו ויובנו לעומק ההבחנות בין חקירה לתחקיר. כדי להבטיח את ערכי היוזמה ונטילת האחריות, כדי להבטיח לימוד והפקת לקחים, כדי לטייב את איכויות הפעולה של יחידות צה"ל למיניהן, כדי להימנע מתסמונת ה"ראש הקטן" - יש לקיים תחקירים, ולא חקירות, מרמת האוגדה ומטה. יחד עם זאת, נחוצות גם חקירות ברמת הפעילות של האוגדות והמסגרות המקבילות להן, וכן, אין מנוס גם מוועדת חקירה ממלכתית, משפטית, שתבדוק את תפקוד פיקוד הצפון, הזרועות והדרג המדיני שמעליהם.

 

ד"ר מוטי שלם, היסטוריון, חוקר ערכי הלחימה של צה"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שיקול דעת למפקד
צילום: איי אף פי
מומלצים