שתף קטע נבחר

מונה צוות שימליץ בכמה להגדיל תקציב הביטחון

בדיון שקיים אולמרט עם פרץ והירשזון סוכם על הקמת צוות משותף של האוצר ומערכת הביטחון שיגיש לראש הממשלה בסוף השבוע דו"ח שיאמוד את הוצאות הלחימה של צה"ל בלבנון. עשרות הפגינו בשעת ישיבת הממשלה השבועית

כמה תעלה לנו המלחמה בלבנון? זו השאלה שעמדה הבוקר (יום א') במוקד פגישתם של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שר האוצר, אברהם הירשזון, ושר הביטחון, עמיר פרץ, שהתכנסו לדיון לפני ישיבת הממשלה.

 

מערכת הביטחון ביקשה תוספת תקציב של 30 מיליארד שקלים בשלוש השנים הבאות כדי לכסות את הוצאות המלחמה ולהיערך למערכה נוספת. האוצר התנגד לבקשה וטען שמדובר ב"סכומים דמיוניים". תקציב מערכת הביטחון השנתי עומד על כ-40 מיליארד שקלים.

 

בדיון סוכם כי צוות משותף של האוצר ומערכת הביטחון יגיש לראש הממשלה בסוף השבוע דו"ח שיאמוד את הוצאות הלחימה של צה"ל בלבנון, על מנת להחזיר סכום זה לתקציב. נוסף, סוכם שעוד השבוע יוחלט מה יהיה בסיס תקציב הביטחון. צוות משותף של המועצה לביטחון לאומי, משרד הביטחון ומשרד האוצר יגבש המלצות תקציביות לשנת 2007 במטרה לשפר את היערכות הצבא ומוכנותו לאתגרים העתידיים.

 

בפתח ישיבת הממשלה הודיע אולמרט שנושא חקירת כשלי המלחמה לא ידון בישיבה הזו. הלילה דן ראש הממשלה בשאלה כיצד ייבדקו כשלי המלחמה בלבנון - אולם לא פורסמה החלטתו. הוא כינס את אנשי לשכתו ויועציו להכריע בשאלה אם להקים ועדת חקירה ממלכתית, לאחר שבאחרונה ביקש סיוע מהיועץ המשפטי לממשלה, בהצגת החלופות השונות לחקירה. על-פי הערכת גורמים מדיניים נושא ועדת החקירה הממלכתית לא יעלה היום להכרעה בישיבת הממשלה. ההתייעצויות בנושא בלשכת ראש הממשלה נמשכות.

 

בשלב זה טרם הוחלט על המתכונת בה תיערך הבדיקה. השרים זאב בוים וגדעון עזרא מתנגדים להקמת ועדת חקירה ממלכתית בשל הסרבול ואורך הזמן הנדרש.

 

סגן ראש הממשלה ושר התמ"ת, אלי ישי, אמר בפתח ישיבת הממשלה: "לא משנה איזו בדיקה תיערך, העיקר שתהיה יסודית ומהירה כדי להיערך לאפשרות של מלחמה נוספת. זו צריכה להיות ועדה עם סמכויות ושיניים".

 

עשרות הפגינו מול לשכת ראש הממשלה בירושלים בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת מחדלי המלחמה בלבנון. "אולמרט, אל תטייח אותנו", קראו המפגינים, "אל תמרח אותנו ואל תשב נינוח בישיבת הממשלה. אנחנו תובעים ועדת חקירה בראשות שופט מוסמך ולא שום ועדה אחרת".

  

הקרב על התקציב: יהיה קיצוץ רוחבי?

גם ללא תוספת התקציב באוצר טוענים כי יש צורך בקיצוץ רוחבי בתקציבי משרדי הממשלה על מנת לעמודת בהוצאות הלחימה. חברי הכנסת של העבודה בוועדת הכספים מתנגדים לדרישה לקצץ וטוענים כי יש בתקציב רזרבות של מיליארדים שיכולות לשמש מטרה זו.

 

אות ראשון לציפייה של מערכת הביטחון לתקציבים ניתן לראות בהנחייתו של שר הביטחון מסוף השבוע שעבר. פרץ הורה לצה"ל ולמערכת הביטחון לקדם פיתוח של מערכת שתוכל להתמודד עם הרקטות, בעקבות הירי המוגבר של חיזבאללה במלחמה בצפון.

  

בזרוע היבשה בוחנים כבר מספר שנים את נושא יירוט הרקטות. שני פרוייקטים העוסקים בכך הוקפאו בשנים האחרונות וכעת כאמור צפויים להתחדש: "פרוייקט נאוטילוס" - נשק הלייזר, שפיתוחו החל בשנות ה-90' והוכחה יכולתו ליירט קטיושות. במשך עשר שנים השקיעו ארה"ב וישראל 400 מיליון דולרים בפיתוח הפרוייקט. הלייזר עבד, אבל האבטיפוס היה מתקן נייח ומגושם, והתעורר צורך בפיתוח לייזר קטן ונייד.

 

מיוני 2000, אז החלו ניסויים ביירוט קטיושות, יירט תותח הלייזר 28 רקטות וגם פגזי 152 מ"מ. במקביל החלו ניסויים גם ביירוט טילי קרקע-קרקע טקטיים במדבריות ניו-מקסיקו, אולם החלטת ארה"ב להמתין לדור הבא של נשק הלייזר ולגנוז את הפרוייקט עצרה את תהליך הפיתוח. הפרוייקט השני הוא "פרוייקט ברק" - טילים מתוצרת ישראל המסוגלים ליירט טילים, ומצויים כבר היום בשירות חיל הים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אהוד אולמרט
צילום: איי פי
צילום: אלי אלגרט
עמיר פרץ
צילום: אלי אלגרט
מומלצים