שתף קטע נבחר

הפגנות בי-ם ובת"א: דורשים ועדת חקירה

עשרות מפגינים מהתנועה לאיכות השלטון הגיעו לרחבה שמול משרד ראש הממשלה מצויידים במשרוקיות. יו"ר התנועה, עו"ד אליעד שרגא: "אם לא תקום ועדת חקירה ממלכתית, נהפוך את המדינה הזו". בתל אביב התארגנו כ-20 מפגינים דרך האינטרנט במטרה לצעוד לבירה, ואחרים הקימו מאהל מול רכבת מרכז

עשרות ספורות של פעילים מהתנועה לאיכות השלטון, בהם כמה משפחות שכולות וכמה מילואימניקים, הפגינו הבוקר (יום א') ברחבה מול משרד ראש הממשלה בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית שתבדוק את כשלי המלחמה בלבנון. בשני מוקדים בתל אביב התאספו מפגינים נוספים בדרישה דומה. זה קרה ממש כאשר ראש הממשלה הכריז בפתח ישיבת הממשלה שלא ידון בנושא כעת.

 

המפגינים הקימו רעש רב באמצעות משרוקיות בהן שרקו בו זמנית. ייתכן כי אולמרט, שניהל באותה עת את ישיבת הממשלה, יכול היה לשמוע את רעש המשרוקיות אך נראה כי זה לא מה שיגרום לו להכריז כבר בישיבה הנוכחית על הקמת ועדת חקירה.


ההפגנה בירושלים (צילום: גיל יוחנן)

 

יושב ראש התנועה לאיכות השלטון, עורך הדין אליעד שרגא, אמר ל-ynet: "אם לא תקום ועדת חקירה ממלכתית, נהפוך את המדינה הזו, הגיע הזמן שהחבורה האטומה הזאת שמתכנסת עכשיו למעלה תבין שהמדינה הזאת שלנו ולא שלהם".

  

עו"ד שרגא דיבר כשעשרות מפגינים מצוידים במשרוקיות, שלטים ודגלי מדינת ישראל סביבו: "אני לא מאמין שחבורת האטומים שמתכנסת כרגע למעלה תמצא את העוז לקבל החלטה אמיצה לפתוח את המורסה ולבדוק את המחדל הנורא בעורף וגם בחזית. אני בטוח שהשרים האלה, ובראשם ראש הממשלה יבואו בקומבינה, שגם אם יחליטו על הקמת ועדת חקירת ממלכתית זו תהיה ועדה מצומצמת בעלת סמכויות מוגבלות שלא תהיה מסוגלת לקבל החלטות של ממש, שלא לדבר על כאלה הנוגעות לדרג המדיני.

 

"אנו שנים צועקים שהשחיתות משתקת את המדינה הזאת ועתה קיבלנו את הראייה שכל משרדי הממשלה משותקים כי אונת המוח שלהם משותקת. הם קרסו ולא תיפקדו במלחמה. לא עשו שום דבר למען העורף המופקר, לא משרד האוצר, לא משרד השיכון, לא משרד הפנים ולא משרד הביטחון. זה מחדל שעליו הם צריכים לשלם. ועדת חקירה ממלכתית צריכה לחקור אותו"

  

בין השלטים המונפים בהפגנה: "ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל - התפטרות שווה להצבת נורמה ערכית" וגם "לקחתם פיקוד, קחו אחריות", כתב חייל מילואים על שלט. בשלט אחר: "על חטאי ההנהגה, על חטא היוהרה, על חטא ההזנחה ועל חטא הבריחה תוקם עכשיו ועדת חקירה ממלכתית".

 

בשלב מסוים הבינו המפגינים כי אין בכוונת הממשלה לדון היום בנושא ועדת החקירה. "ברגע זה נודע לנו שהממשלה אינה מתכוונת לדון בתביעה להקמת ועדת חקירה ממלכתית. הם עושים טעות נוספת, הם מזלזלים שוב ברצון העם. אנחנו לא מעניינים אותם, הם מזלזלים בנו. זה יעלה להם במחיר, הם יבואו ויזחלו על ארבע", אמר אחד ממנהיגי מסע ההפגנה.

 

קומץ מפגינים גם בת"א

מחאה נוספת, מצומצמת יותר, נרשמה בתל אביב. כ-20 איש בלבד הגיעו לצעדת מחאה שארגנה קבוצה המכנה עצמה "צו 8 אזרחי". הם התכנסו בכיכר רבין בעיר החלו לצעוד לכיוון הקרייה. בפי הצועדים שתי דרישות: הקמת ועדת חקירה ממלכתית והתפטרותם של אולמרט פרץ וחלוץ.

 

את ההפגנה ארגן אילן רמות, תושב להבים בן 28, רק באמצעות טוקבקים באינטרנט. "הכל החל ביום שישי בערב כשישבנו בארוחה וסבי התלונן על מחדלי המלחמה. כשאמרתי שנמאס לי לשמוע והנושא מכעיס אותי, הוא אמר 'אתה אדם צעיר, קום ותהפוך שולחנות מעל משרד ראש הממשלה', וזה מה שאני עושה".

 

רמות דיבר על האחריות האישית שאזרחים צריכים לקחת על עצמם. "אין להשאיר את כל הנטל על המילואימניקים והמשפחות השכולות. ביום שלישי אנחנו מתכוונים לחבור אל המפגינים בירושלים".

 

הוא לא מיואש מהמספר הזעום של המפגינים שהתייצבו. "האמת שציפיתי אפילו לפחות אנשים. זו קבוצה פרטית של אנשים שהכירו דרך האינטרנט ואני בטוח שיצטרפו אלינו עוד אנשים במהלך הדרך". עובדיה עובדיה, אחד המשתתפים, נתן את ויקי קנפו כדוגמה לקולות מחאה בודדים שהתעצמו עם הזמן. "זה לא משנה אם נמצאים פה אדם אחד או מאה, בכל מספר אנחנו נצעד".


"מאמינים שיצטרפו עוד". המפגינים בת"א (צילום: ניב קלדרון)

 

דימיטרי רדיץ', תושב חיפה בן 32, הגיע להביע תמיכה במילואימניקים ולדרוש את התפטרות ראשי הממשל. "אלו אנשים שלא מתאימים לתפקידם. אני מרגיש שהממשל הפך לקרקס ולכן אני חושב שראשי הממשל צריכים ללכת הביתה. כמי שהיה במקלטים בחודש האחרון אני סבור שעל המחדל הזה מישהו חייב לשלם".

 

מזכ"ל תנועת "שלום עכשיו", יריב אופנהיימר, הגיע להפגנה ואחז בהודעה על ההתכנסות שפורסמה באתר "מנהיגות יהודית". הוא ביקש להסב את תשומת לב הנוכחים לעובדה שמדובר במחאת אנשי ימין.

 

הצעה: סרטים ירוקים לסמל את המאבק

במוקד אחר בתל אביב, מול תחנת רכבת מרכז, הוקם הבוקר אוהל מחאה של מילואימניקים הקוראים להתפטרות מיידית של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. הם מחתימים עוברים ושבים על עצומה בנושא.

 

לדברי זוהר פישר, ממארגני ההפגנה, "כ-60 תושבים חתמו עד כה ואני מאמין שזו רק ההתחלה. זו ההזדמנות של התל-אביבים לנפץ את ה'בועה' שדיברו עליה כל הזמן ולהיאבק למען המדינה. בתל אביב התרגלנו להצביע מהכורסא ולשלוח SMS, ואם נמשיך כך נגיע למצב שממשלה נבחרת ב-SMS וחבר כנסת נולד".

 

ריבה שור, תושבת תל אביב עיוורת ונכה בשתי רגליה, נמצאת משעות הבוקר במאהל למרות מוגבלויותיה. "רציתי לנסוע לירושלים אבל בעלי אמר לי שבמצבי הוא אוסר עליי לנסוע. אני שמחה שיש לי אפשרות להזדהות עם המילואימניקים כאן". יש לה גם רעיון כיצד לצוד את עיניי העוברים ושבים. "חסר סימן. כמו הסרטים הכתומים שנתלו על רכבי המתנגדים להתנתקות, כך יש להוציא סרטים ירוקים לסמל את המאבק".


פורסם לראשונה 27/08/2006 10:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אליעד שרגא ואחד הקצינים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים