שתף קטע נבחר

דובר הממשלה הפלסטינית: הארגונים אשמים במצב

במאמר ביקורתי ויוצא דופן מפנה דובר ממשלת חמאס אצבע מאשימה כלפי הארגונים הפלסטינים: "המציאות בעזה של היום היא של עליבות, עצב וכישלון. האנרכיה, ההרג לשווא, שוד הקרקעות, ביריונות הרחוב - האם לכל זה אחראי הכיבוש? בואו ונודה בטעויות שלנו"

חשבון נפש בחמאס. דובר הממשלה הפלסטינית, ד"ר רז'י חמד, מטיח ביקורת נדירה בארגונים הפלסטינים. זוהי הפעם הראשונה בה דמות בכירה הקשורה לחמאס מסיטה את האצבע המאשימה מהישראלים, צה"ל ו"הכיבוש", וקוראת לארגונים הצבאיים לדרוש מעצמם תשובות לשאלות הקשות.

 

"תרחמו על עזה", מבקש חמד, ולשם שינוי לא פונה אל ישראל, העולם המערבי או הערבי. "אחרי הנסיגה מהרצועה קיווינו לעתיד ורוד, וחשבנו שהנה, אנו קוצרים את פירות הקרבותינו. אבל אני שואל את עצמי היום – מדוע חזר הכיבוש לעזה? הכיבוש – יגידו כל החכמים והפרשנים - הוא האחראי. אני לא בא להגן על הכיבוש, אבל אני רוצה שנעצור ליד הטעויות שלנו, הטעויות שהתרגלנו תמיד לתלות באחר.

 

"האנרכיה, ההרג לשווא, שוד הקרקעות, ביריונות הרחוב, חוסר הסדר בתנועה - האם לכל זה אחראי הכיבוש? התרגלנו לתלות את חטאינו באחר ולדגול בתאורית הקונספירציה שהגבילה את מחשבתינו", הוא תוהה בקול.


פלסטינים בחממות בנצרים (צילום: איי.אף.פי)

 

כאשר הוציאה ישראל את כוחותיה מרצועת עזה לפני כשנה, במסגרת תוכנית ההתנתקות, היתה ציפייה בקרב תושבי הרשות כי כעת יגיעו השגשוג והפריחה, ויקיץ הקץ לעוני והקושי בחיים שברצועה. אלא שכעבור זמן לא רב המצב ברשות הפלסטינית הלך והידרדר והתקווה שהיתה לתושבים נגוזה.

 

מאות אלפי הדונמים של החממות בהתנחלויות, שהפלסטינים קיוו שיביאו להעסקתם של כ-4,000 עובדים והקמת פס ייצור שיניב מאות מיליוני דולרים, ירדו בסופו של דבר לטימיון, לאחר ששחיתות פשתה בחברה שניהלה את החממות. למרות ציפיות התושבים לנצל את הקרקעות החדשות, שטחי ההתנחלויות הפכו למעשה לאתרי אימונים עבור הארגונים הפלסטינים.

 

בעקבות נסיגת ישראל קיוו פלסטינים רבים שאת מקום הצבא הישראלי יתפסו כוחות חיוביים שיביאו סדר לרשות, אולם במקום זאת האנרכיה תפסה את החלל שנוצר וכיום כמעט שלא עובר יום מבלי מקרה רצח פלילי, או חיסול חשבונות בין חמולות ומאבקים בין הארגונים השונים ברצועה.

 

"מה הרווחנו משחרור עזה?"

בהתבטאויות שהיו שמורות עד כה לנשיא הרשות אבו מאזן ולאנשיו, מוסיף חמד: "לא הצלחנו לשמר את ההישג של שחרור עזה. יותר מ-500 בני אדם נהרגו ברצועה מאז הנסיגה, לעומת 3-4 ישראלים שנהרגו מהרקטות. המציאות בעזה של היום היא מציאות של עליבות, עצב וכישלון. כאשר מישהו טועה, אנו פוחדים לבקר אותו שמא יאמר שאנו נגד ההתנגדות.

 

"כאשר נעשים מאמצים לפתוח את מעבר רפיח כדי להקל על מצוקת האנשים, תמיד יהיה מי שילך וירה טיל על המעבר. כאשר מדברים על רגיעה, יהיה תמיד מי שירה טיל נוסף".

 

חמד פונה לאחיו, ולחברי הארגונים הפלסטיניים: "מה תועיל ההתנגדות אם הארץ מלאה באנרכיה, בשחיתות, בבריונות ובהרג של כנופיות. האם בניית המולדת אינה חלק מן ההתנגדות?".

 

דובר הממשלה הפלסטינית אינו מתעלם גם מ"האופנה" האחרונה ששבה לרצועה - חטיפת עיתונאים, לאחר שרק היום שוחררו שני עיתונאי "פוקס ניוז", שנחטפו לפני כשבועיים: "חטיפת העיתונאים הפכה לעסק מרוויח מתוך כוונה להשיג הישגים קצרים, ולא משנה עבור אלה שעומדים מאחורי זה האם העניין הפלסטיני יפסיד מכך או האם תיפגע תדמיתנו כתוצאה מכך. מה שמעניין הוא שארגון כלשהו יהנה ממעט תהילה תקשורתית וממיקוד המצלמות לעברו", הוא תוקף.

 

"בואו ונודה בטעויות, בואו נעשה חשבון נפש הוגן ונציב את האינטרס של עמנו בפנינו, ונאמר בכנות – פה צדקנו ושם טעינו. רק אז נראה שפניה של עזה ופני המולדת ישתנו", מסיים חמד את מאמרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חמד. התבטאות נדירה
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
חמושים בעזה. קרבות פנימיים
צילום: איי אף פי
חממות בנצרים. השחיתות מנעה רווח
צילום: איי אף פי
מומלצים