שתף קטע נבחר

מטר מסוריה: מאגר מים גדול נבנה מול קוניטרה

אסד לא יאהב לשמוע את זה: בחודשים האחרונים החלה הקמתו של מאגר מים גדול ברמת הגולן, סמוך מאוד לגבול הסורי מול העיר ההרוסה קוניטרה. המטרה: לשפר את מערך ההשקייה ברמה ולהקטין את התלות בשאיבת מים מהכנרת

מה יאמרו בסוריה? מאגר מים גדול, שזכה לכינוי "מאגר קוניטרה", נבנה בחודשים האחרונים ברמת הגולן סמוך מאוד לגבול הסורי. מרבית העבודות אמורות להסתיים עד החורף, ובכך יצטרף המאגר ל-18 מאגרים נוספים הפועלים ברחבי רמת הגולן. המטרה: להקטין את התלות בשאיבה מהכנרת, ובעתיד - להפוך את רמת הגולן לירוקה יותר.

 

מטרים ספורים בלבד ממאגר קוניטרה נמצאת עמדת האו"ם הפולנית ולצידה גדר הגבול ושרידי העיר קוניטרה, שנהרסה כליל בקרבות מלחמת יום הכיפורים ב-1973. אנשי האו"ם מקפידים מדי יום לפקוד את אתר העבודות ועוקבים מקרוב אחר הפעילות. גם החיילים הסורים צופים מידי פעם לעבר הטרקטורים והמשאיות שפועלים סביב השעון להשלמת בניית המאגר.


האתר. מטרים מבתי קוניטרה (צילום: חגי אהרון)

 

בניית המאגר היא רק חלק ממספר פרויקטים שאפתנים ברמה, שמטרתם לשנות את פני משק המים בצפון. כיום מוזרמים מרמת הגולן לכנרת כ-250 מיליון קוב בשנה, המהווים כשליש מן המים המוזרמים לכנרת בסך הכל. ב-1978 הוקמה בקצרין האגודה השיתופית החקלאית "מי גולן" האחראית לבניית המאגר החדש. אורי דורמן, יושב ראש הנהלת "מי גולן", מדגיש: "פרויקט הקידוח ופרויקט המאגר בקונטריה מטרתם בפירוש תוספת של מים למדינת ישראל. אנחנו משקיעים גם בבניית מאגרים גם בקידוחים וגם באספקת מי קולחין. התוכנית הכוללת תושלם בסוף 2008 וחשוב להדגיש כי היא נעשית בתיאום מלא עם הגורמים השונים בממשלה".

 

55 אחוזים מהמים בגולן מגיעים למאגרים מהקו המזרחי של הרמה, דבר שעד הקמתם הביא לאובדן גדול של מים שבמקום להגיע ליישובים ולכנרת גלשו היישר למורדות הגולן בצד הסורי של הגבול. על פי נתונים הנמצאים היום בידי אנשי משק המים בגולן, נהנית סוריה מזרימתם של 210 מיליון קוב מים בשנה, רובם ככולם על חשבון הירדנים. מדינת ישראל נתקלת בבעיה רק באזור הירמוך ששם המים מגיעים גם לקו הסורי וגם לצד הישראלי של הגבול.

 

עבור אנשי "מי גולן", שהאגודה שלהם הוקמה שלא למטרות רווח, מדובר בשליחות ציונית, שתורמת רבות למשק המים הישראלי. צוקי דויטש, המנכ"ל: "מפעל בניית המאגרים שהתחלנו בו בשנות השמונים מגיע בשנים

 הללו לרגע משמעותי. מאז ראשית פעילותה של החברה זוכים 27 מבין 33 היישובים ברמת הגולן למים המשמשים אותם לחקלאות. מבחינתנו, יש שלוש סיבות להקמת המאגרים הללו: הראשונה קשורה באדמה החרסתית שאחרי ירידתם של 150 מילימטרים של גשם לא מאפשרת חלחול מים; הסיבה השנייה היא ריבוי הגשמים באזור והסיבה השלישית היא העובדה כי לצד המאגרים לא פועלת צמחיה, דבר שמאפשר הזרמת מים נוחה למאגרים".

 

בחברה מקווים כי כבר בשלוש השנים הקרובות ניתן יהיה לראות את רמת הגולן נצבעת ירוק, בשל התפשטות הצמחיה הניזונה מן המים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
העבודות בשטח
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
דורמן. מתואמים עם הממשלה
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
דויטש. זה רגע משמעותי
צילום: חגי אהרון
מומלצים