שתף קטע נבחר
 

פסטיבל עכו כמטאפורה לחברה הישראלית

"הצלחת הפסטיבל תסמן שהחברה הישראלית מתאוששת מטראומת המלחמה", אמר ראש עיריית עכו וקרא לתושבי המרכז להביע הזדהות ולפקוד את האירוע בהמוניהם. קבלו פסטיבל גדול יותר, ארוך יותר ומושקע מתמיד

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר הוא אבן בוחן לחברה הישראלית, כך לפחות מאמינים בעיריית עכו. במסיבת עיתונאים שנערכה אתמול (ג') לקראת פתיחת הפסטיבל ב-8 באוקטובר, אמר ראש העיר, שמעון לנקרי: "אחרי המכות והאבידות בנפש וברכוש שספגו העיר ותושביה במהלך המלחמה, הצלחת הפסטיבל היא אתגר גדול שתוצאותיו יעידו אם עם ישראל אכן התאושש מהטראומה או לא".

 

ראש העיר קרא לתושבי ישראל לפקוד את הפסטיבל בהמוניהם כאות הזדהות עם תושבי עכו ובכך לסמן לעולם כי ישראל חוזרת לעצמה. לנקרי הוסיף ואמר: "זו הזדמנות מצוינת שניתנת לתושבי העיר לגמול לכל אלה שכיבדו אותנו במהלך המלחמה ואספו אותנו לתוכם באירוע תיאטרלי משובח".

 


מתוך "ראבאק" מאת ובבימויה של יעל ביאגון ציטרון

 

ראש מנהל תרבות, מיכה ינון, ציין כי במשרד התרבות רואים בפסטיבל עכו את ספינת הדגל של היצירה המקורית הישראלית. "פסטיבל עכו יזכה לבולטות גם על רקע מתקפת הפסטיבלים שמחכה לנו בחול המועד סוכות, זאת בגלל הצורך לדחות אירועים שנולד בעקבות המלחמה", אמר ינון והוסיף: "במשרד סימנו את עכו כמרכז לפעילת תיאטרונית מקורית ואנחנו בהחלט מתכוונים להפנות לכך משאבים ולתגבר את העיר ביוזמות הפקתיות".

 

למרות שתקציב הפסטיבל נשאר על כנו ונאמד ב-3.4 מיליון שקל, גדל השנה מספר ההפקות המשתתפות באירוע. מול תשע ההפקות שהשתתפו בתחרות הרשמית של הפסטיבל בשנה שעברה, יתמודדו השנה על הפרסים 12 הצגות נבחרות מתוך 150 הצעות שהוגשו לוועדה האמנותית. "מעבר לחיפוש אחר המיטב, המקורי ויוצא הדופן, אפשר לראות בבחירות של הוועדה האמנותית מיפוי והנכחה של קשת קולות שמציגה חתך עומק מגוון החל בעיסוק בשפה אמנותית, בדיקתה ושכלולה, דרך דילמות וחשבון נפש במישור החברתי והפוליטי ועד בדיקת מיתוסים ישראליים ויהודים וניהול דיאלוג עם העבר הפרטי והקולקטיבי", אמרה המנהלת האמנותית דניאלה מיכאלי.

 

לצדה של מיכאלי כיהנו השנה בוועדה האמנותית איש התיאטרון והרדיו יובל מסקין, שיזכה השנה גם בפרס יקיר הפסטיבל; הבמאית והשחקנית חנה אורטמן; התפאורנית נילי בן נחשון; התאורנית חני ורדי והבמאי העכואי מוניר בכרי. פרס ההצגה שיוענק ע"ש אנדריאה ברונפמן גדל ויעמוד על 45 אלף שקל. מלגת יצירה מטעם קרן תרבות אמריקה-ישראל ליוצר מבטיח 25 אלף שקל. פרסים נוספים שיוענקו הם פרס למפיק ההצגה הטובה בסכום 3500 שקל ושתי מלגות לשחקנים מצטיינים מטעם סדנאות הבמה.

 


מתוך "Velcro", קומדיה ליצנית

 

תלמיד חכם ומוכר זעתר

הצגות התחרות עוסקות בנושאים מגוונים, מיהדות, עבר ושורשים דרך שאלות פוליטיות וחברתיות בוערות. בחלק מההצגות הדגש הוא על טקסט ונרטיב ובאחרות נקודת המוצא היא שפה תיאטרלית ויזואלית. בתחרות ישתתפו ההפקות הבאות: "אונאת דברים", מחזה תלמודי מאת אביגיל גרץ בבימוי ליחי בקרמן, המעמת תלמיד חכם עם איסור בגרימת צער והונאה ומתמקד בקשר בין אח ואחות; "לשם ייחוד" מאת נתנאל ליפשיץ, אנסמבל "כהרף עין" ובשמת חזן שגם ביימה. הקבוצה, המורכבת משחקניות ושחקנים דתיים, עוסקת בתכנים שנגזרים מתוך עולמם; "ארזת לבד" - תיאטרון שירה חזותי המבוסס על שיריה של אורית גידלי שיצר התאורן ובוגר בית הספר לתיאטרון חזותי יאיר ורדי בשיתוף עם הילה ורדי; "דודה פרידה", מופע רב תחומי של היוצרת נעמי יואלי בשיתוף עם הדס קלדרון, דפנה אריאל וגליה יואלי. ההפקה, המוקדשת לזכרה של אמנית הווידאו שירי גופר שנהרגה לפני כשבועיים בתאונת דרכים, עוסקת במיתוס הציוני מול החיים הפרטיים, בקולקטיב וביחיד.

 

הפקות נוספות: "פרויקט ג'בליה" מאת אלדר גלאור ובבימוי שלומי ליברמן, מבוסס על זכרונות אישיים ועדויות מהאינתיפאדה הראשונה. ההפקה, המלווה במוזיקה מקורית מאת עמיר לב, מתמודדת עם זכרון, שכחה ואשמה; "ראבאק!" מאת ובבימויה של יעל ביאגון ציטרון מציגה תיאטרון לא מילולי בסגנון ימי הביניים שעובר בתחנות שונות של נער לאחר פגישתו עם המוות; "הרעלת זעתר" - קומדיה שחורה מאת עלא חליחל, בבימויו של עאמר חליחל ובהפקת תיאטרון "אל לאז" שייסד מאזן גטאס ז"ל. המחזה מתמודד עם הקונפליקט הערבי ישראלי דרך עיניו של מוכר זעתר ונע בין הצורך לשמור על חוט השדרה והזהות לבין השתלבות במדינה ובחברה הישראלית; "חתונה צוענית" מאת ובבימוי פיראס רובי ואיהאב בחוס - הפקה מטורפת ואבסורדית על חתונה שמתבטלת בגלל מיני אינטרסנטים שבוחשים בקלחת.

 

כמו כן יוצגו ההפקות "טטריס" מאת נעה דר ונטי שמיע עפר מלווה במוזיקה מקורית מאת אורי פרוסט. ההפקה הבינתחומית מקיימת אובייקט ארכיטקטוני ייחודי דרכו מגיח הקהל אל התרחשות תנועתית; "Love Box" מאת משה מלכא היא אגדה מודרנית ללא מילים שנולדה כפרויקט בהתהוות של סמינר הקיבוצים. בהפקה, הדוברת את שפת הזיצ של משה מלכא, משתתפים תלמידי הסמינר; "מלתעות" מאת אריאל אפרים אשבל הוא ערב בשתי מערכות הפוכות סגנונית המלווה במוזיקה מקורית מאת מאיה דוניץ. שני חלקי היצירה בודקים את התלות בסיפור ואת האפשרות לשחרור מתוכן, מסר ומוסר; "סיפורו של איש בודד" מאת ובבימויו של עופר עמרם ובליווי מוזיקה מקורית מאת יובל מסנר היא הצגה לשלושה שחקנים וחמש דמויות. ההצגה עוסקת במפעילים ומופעלים וביכולת או אי היכולת לשלוט במציאות.

 


מתוך "זמן בהקפאה", תערוכתה של האמנית פרידה שטיינברגר ששכלה את בנה בלבנון

 

תמונות מההפגזות ומלבנון

במסגרת האירועים המיוחדים של הפסטיבל יתארחו השנה שתי ההפקות הזרות "אפים גדולים" של היוצרות הספרדיות סילביה ריבאס קאסטלבי וסירה אנדרו ראהולה ו"ארלקינו – דון ג'ובאני" של האקדמיה לאמנויות ואוניברסיטת ונציה. הפקת מקור ישראלית שתתארח בפסטיבל מחוץ לתחרות היא "Velcro" בבימויו של רונן סדיס ובהשתתפות יובל כהן ואמיתי מלוא. הקומדיה הליצנית מלווה במוזיקה מקורית מאת עודד ניר. השנה לראשונה תתארח בפסטיבל הצגה דרוזית של תיאטרון אלפרח. את ההצגה "סג'ן" (בית סוהר) כתב וביים פיראס סוויד והיא מלווה במוזיקה מקורית מאת אדהם דרוויש ובקטעי וידאו שצלם אמל אבו סאלח וערך אשרף עלי. ההצגה מתרחשת בתאו של אסיר עולם הממתין לניכוי שליש ממאסרו, מפגישה בין שני אסירים ועוסקת בסוגיית כבוד המשפחה.

 

דגש מיוחד יושם השנה על תערוכות ומיצבים שייערכו במתחמים השונים של קריית הפסטיבל בהם הפרויקט "מיוחד "הותר לפרסום" של חיים (יפים) ברבלט ואיתי מאוטנר. בפרויקט אשר מציג סדרת פורטרטים דוקומנטרית המתעדת בזמן אמת את התחושות, ההבעות והרגשות של תושבי עכו בזמן המלחמה ואחריה, תוך כדי ההפגזות וביניהן, משתתפים המעצב הגראפי משה מוגרבי והצלמים אייל לנדסמן, מיקי קרצמן וגלי תיבון. הצילומים, שהוגדלו והודפסו על כרזות ענק, ייתלו על בניין העירייה לצד משפטי מפתח שלוקטו מפי תושבי העיר.

 

האמנית פרידה שטיינברגר תציג את המיצב "זמן בהקפאה" ובו אובייקטים מפורצלן המייצגים נקודות בעברה של חברה בהתהוות שהוקפאו בתוך לולאת זמן. האובייקטים מאפשרים לגעת במה שהיה ואיננו – שביר, לבן, קר וספק קדוש. פרידה שטיינברגר, ששכלה את בנה איתי ב-12 באוגוסט בלבנון, תשלב בתערוכה תמונות שצילם הבן בשטח הלחימה.

 


מתוך "אפים גדולים", הפקה אורחת מספרד

 

לצד יום העיון השנתי ע"ש מבקרת התיאטרון ד"ר שוש אביגל, שיעסוק השנה ביצירה ופדגוגיה, בפרינג' בפריפריה ובתיאטרון רחוב בישראל, ייערך השנה לראשונה יום עיון לזכרו של הבמאי ואיש התיאטרון העכואי מאזן גטאס. יום העיון יעסוק בתיאטרון, קהילה ומחויבות פוליטית ובמהלכו ייערך רב שיח שעניינו מטרות, יעדים וחלומות הקשורים בעשיית התיאטרון בעכו. רב שיח נוסף יוקדש לתיאטרון כגשר באזורי קונפליקט. מושב זה, שייערך בתמיכת התכנית הבריטית ישראלית להכשרה באמנויות (BiArts), יארח את דויד גרנט ודייב דוגאן מאירלנד ואת הבמאים הישראלים ארנה עקאד ויגאל עזרתי. את המושב ינחה פרופסור שמעון לוי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  גדי דגון
מיכאלי. חתך עומק מגוון
צילום: גדי דגון
לנקרי. הפסטיבל כנייר לקמוס
לאתר ההטבות
מומלצים