שתף קטע נבחר

המבקר: 10 אחוז מעובדיי חוקרים את המלחמה

בצל הוויכוחים החריפים עם לשכת ראש הממשלה, פירט לינדנשטראוס בכנסת את האופן בו חוקר משרדו את תפקוד הרשויות והטיפול בעורף. את החקירה החל עוד בטרם שככו הקרבות, ודגש מיוחד הוא שם על מיגון היישובים בקו העימות והטיפול בחומרים מסוכנים. גם מערך המודיעין והמשטרה "על הכוונת". ומה עם פרשות אולמרט?

מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, התייצב הבוקר (יום ד') בוועדה לביקורת המדינה כנסת, כדי למסור כיצד יחקור את תפקוד הרשויות בזמן מלחמת לבנון השנייה. את הבדיקה החל המבקר לבצע עוד במהלך המלחמה, כשבעיקר הוא מתמקד בנושא הטיפול בעורף. אולם גם חקירותיו האישיות של אולמרט נזכרו בדבריו, כשהצהיר: "אני לא מוציא מכלל אפשרות שאם נגיע למצב שנצטרך לשאול כל גורם שאלה - נפנה לכל גורם במדינת ישראל כדי לקבל את ההסברים הדרושים".    

 

מי עוקר את שיני המבקר? ד"ר קרין ברזילי-נהון מזהירה  

 

במסגרת חקירת המלחמה, מתכוון המבקר להגיע ל-35 רשויות מקומיות, 24 מהן נבדקו עד כה. גם משרדי הממשלה הרלוונטיים, המשטרה ומערך כיבוי האש נמצאים "על הכוונת", ואפילו הדרג הצבאי ובכלל זה המלאי במחסנים ומערך המודיעין, "כמו שעשינו בדו"חות קודמים". לינדנשטראוס סיפר לח"כים על עבודת הנמלים, שמעסיקה כעת בין 40 ל-50 מעובדי משרדו - 10 אחוזים מכלל העובדים, הבאים מכלל חטיבות המשרד. הנושאים הנבדקים, במילותיו שלו: "תפקוד הרשות המקומית באופן כללי, מוקדי החירום שהיו ברשויות, פינוי תושבים, אספקת צרכים חיוניים, נושאי הרווחה והטיפול בנזקקים, השירות הפסיכולוגי שניתן, נושאי הנדסה ותשתית, הסברה והעברת מידע ופעילות התנדבותית".

 

בנקודה האחרונה אמר לינדנשטראוס: "אני מוכרח לציין לחיוב רב את עבודת המתנדבים שנתקלו בה בכל מקום והראויים

 לכל תודה מהציבור הרחב ומכולנו על מה שהם עשו. אני רוצה לומר שגילויים של התנדבות למופת היו בזמן המלחמה". עוד על הפרק: נושא המקלוט ומערך מל"ח (משק לשעת חירום) ופס"ח (פינוי סעד חללים), הקשר עם רשויות שלטוניות אחרות, נושא כיבוי האש, הטיפול בחומרים מסוכנים (אותו הדגיש המבקר במיוחד והציג שאלות הקשורות בו) ומיגון התושבים בקו העימות. "אנחנו עוסקים גם בנושא העורף וגם כמובן בנושאים אחרים, שאנו סבורים שאנו חייבים - לפי חוק יסוד: מבקר המדינה - לטפל בהם".

 

לטענת המבקר, "הביקורת של מדינת ישראל -  אם היא לא אפקטיבית, היא אינה ראויה. אני מנסה לעשות כל דבר כדי שהדו"חות יהיו אפקטיביים ושימומשו, ואם הם לא ימומשו - צריך לדאוג לכך. לא עזבנו חלקה שלא דנו בה. האפקטיביות היא הגורם המרכזי". אשר לתחומי הביקורת, אמר: "לא היינו זקוקים לאיזו הסמכה לטפל בעורף. לגבי נושאים אחרים - מוסד המבקר הוא מוסד עצמאי, ואף אחד אחר לא יכול לתחום לו את התחום. בצורה ברורה: מבקר המדינה בודק גם את העורף אך לא רק אותו. אני חושב שהציבור רוצה גוף נייטרלי כזה, אנחנו בודקים גם את העבר, נראה מה מתפתח מדו"חות קודמים ונצפה גם את העתיד - ננסה למנוע את הבעיות שהיו צריכות להימנע". 


צילום: גיל יוחנן

 

לאחרונה התעמת המבקר בגלוי, דרך הודעות ותגובות לתקשורת, עם ראש הממשלה, שאמר - עת הכריז על הקמת ועדות הבדיקה - כי יבקש ממנו לנהל את החקירה האזרחית, קרי: את טיפול הרשויות בעורף. לינדנשטראוס הדגיש בתגובה כי אין הוא כפוף לממשלה ופועל באופן בלתי תלוי ממנה. הוא הביע פליאה על כי התבשר בטלוויזיה

שראש הממשלה מפציר בו לנהל חקירה, וציין שלמעשה הוא התפרץ לדלת פתוחה - שכן ממילא החקירה כבר מתנהלת, והחלה עוד במהלך הלחימה. בלשכתו של אולמרט הגיבו בהזכירם את חוק יסוד המבקר, לפיו רשאית גם הממשלה לבקש את חוות דעתו של מוסד מבקר המדינה בנושא מסוים.

 

בהתייחסו לסוגייה זו, אמר המבקר לח"כים: "הכנסת היא ביתי ומבצרי. אני נבחרתי על-ידה וחב לה את החובות שהחוק מחייב אותי. זו הכתובת שאני מעביר אליה את הממצאים שלי". לגבי סעיף 21 בחוק היסוד, שמכוחו ביקשה לשכת רה"מ לפעול, "זהו סעיף בעייתי מאוד שכמעט ולא הופעל אף פעם. הוא שנוי במחלוקת גם אצל המשפטנים וגם אצל מבקרים קודמים. אנחנו מכירים את הסעיף היטב והוא כמעט ולא הופעל".

 

וזו הייתה רק הסנונית הראשונה בעימות בין שתי הלשכות: בהמשך, עם פרסום המלצתו של המבקר לקיים חקירה פלילית נגד אולמרט בפרשת המינויים הפוליטיים, מתחו מקורבי רה"מ וכן יו"ר ועדת החוקה ביקורת קשה על התנהלותו, כשברקע מרחפת כל העת פרשת הבית ברחוב כרמיה 8 - שגם אותה חוקר מוסד מבקר המדינה.

 

ח"כ עתניאל שנלר מקדימה רומז לפנקסנות ונקמנות מצד המבקר: "ערב נאום ראש הממשלה הוגש הדו"ח על הרשות לעסקים קטנים. למחרת ביקש אולמרט להטיל עליו לבדוק את המלחמה, ואז - יומיים אחר כך - שינה המבקר את נוסח הדו"ח והמליץ על חקירה פלילית. אני לא אומר שום דבר, אבל התזמון דורש הסבר, משום שהאווירה הציבורית קשה. דרושה הבהרה שתיצור תחושה שהכל נקי ושהביקורת היא ללא שום שיקול זר".


פורסם לראשונה 06/09/2006 08:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
את מי שנמצא לנכון: המבקר בכנסת
צילום: גיל יוחנן
צילום: אלי אלגרט
עיתוי חשוד: שנלר
צילום: אלי אלגרט
צילום: ניב קלדרון
ברכות למתנדבים: מצוקה במקלט
צילום: ניב קלדרון
מומלצים