שתף קטע נבחר

בכירים בביטוח לאומי ורשות המס סחרו במידע

המשטרה עצרה 18 חשודים, בהם חוקרים פרטיים, עובדי רשות המסים, בזק והביטוח הלאומי, בחשד כי סחרו במידע חסוי - בתמורה לסכומי כסף שהעבירו למתווך ביניהם. חוקרים פרטיים: "כך היה בעבר וכך יהיה גם בעתיד, המשטרה לא גילתה את אמריקה במעצרים הללו"

רעידת אדמה ברשות המסים והביטוח הלאומי: רכז בכיר במשרד פקיד שומה דן, ופקידת גבייה בביטוח הלאומי נעצרו בחשד שבתיווך עסקן - בעל חברה לשירותי חקירה ומידע עסקי - העבירו לחוקרים פרטיים פרטים אודות אזרחים.

 

אתמול (יום ג') עצרה המשטרה 14 חשודים, ביניהם עובדי המדינה ומספר חוקרים פרטיים. היום נעצרו עוד שלושה חוקרים פרטיים ועובד במחלקת העסקים של בזק, שעל פי החשד נהג להעביר פלטי שיחות אליהן היה נגיש. בחיפוש במשרדי החוקרים נמצאו פרטים של מאות אזרחים. 

 

כבר בחודש אפריל השנה הגישו אנשי רשות המיסים תלונה במפלג הונאה של משטרת מחוז תל אביב נגד רכז בכיר במשרד פקיד שומה דן במס הכנסה, על כניסה למאגרי מידע למטרות שאינן קשורות לעבודתו. 

 

בעקבות אותה תלונה נפתחה חקירה סמויה בסיוע יחידת ברק והיחידה המרכזית של משטרת מחוז תל אביב. במהלך החקירה הצליחו החוקרים להתחקות אחר עקבותיו של בעל חברת החקירות, תושב תל אביב בן 46, העסקן שתיווך בין עובד פקיד השומה ועובדת המשרד לביטוח לאומי בתל אביב, לבין חוקרים במשרדי חקירות הנותנים שירותים משפטיים. חלק מהעצורים הם אנשי משטרת מחוז תל אביב לשעבר, וחלקם - חוקרים פרטיים שהחלו בעבודתם רק לאחרונה.

 

בעזרת האזנות סתר ומעקב אחר תנועת הפקסים במשרדו של אותו חוקר, חשפו החוקרים כמות מידע אדירה שהעבירו אליו החשודים, וממנו עבר המידע לכל המרבה במחיר. מהחקירה עולה כי תמורת עשרות שקלים יכולו החוקרים לקבל מידע אודות הימצאותו של אדם בארץ או בחו"ל, ותמורת אלפי שקלים קיבלו מידע על יכולות כספיות של מושא החקירה.

 

אתמול הפכה החקירה הסמויה לגלויה. חוקרי המשטרה פשטו על בתיהם ומשרדיהם של אנשי רשות המיסים ומשרדי החקירות ושם נמצאו אלפי מסמכים המכילים פרטים אישיים של מאות אזרחים. פרטים אלו אמורים להיות שמורים במאגרי המידע הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי, דבר המעיד על כך שבמשך חודשים ארוכים הוצאו הפרטים אישיים מהרשויות השונות.

 

שולפים פרטים אודות כל אדם

שיטת הביצוע הייתה די פשוטה: כשהחוקרים הפרטיים קיבלו מגוף כלשהו בקשה לחקור אודות אדם מסויים, הם פנו לאותו עסקן במקום לעקוב אחריו ולהשיג את הפרטים בעצמם, כנהוג. העסקן, בעל משרד חקירות משל עצמו, היה גובה מהם סכומים של מאות עד אלפי שקלים על כל מושא חקירה, ונהג להעביר את הפנייה לאנשי רשות המיסים והביטוח הלאומי. אלה יכולים לשלוף פרטים אודות כל אדם תוך דקות ספורות, כשהם נעזרים במחשבים של רשות המיסים.

 

חוקרי מפלג ההונאה הדגישו את חומרת העבירות ואמרו כי "אזרחי המדינה שמים את מבטחם במוסדות הציבור, מס הכנסה, הביטוח הלאומי וההוצאה לפועל, אשר אמונים על הציבור שחושף בפניהם את כל המידע האינטימי ביותר. החשודים ביצעו פלישה וחדרו לפרטיות האזרחים זאת תמורת סכומי עתק המתגלגלים בידי המעורבים".

 

חוקרים פרטיים אמרו הבוקר ל-ynet כי לא מדובר בדבר חדש. במשך שנים נעזרים החוקרים הפרטיים, שהם בדרך כלל יוצאי משטרה, צבא ואף אנשי רשות המיסים לשעבר, בדרכים פשוטות של פנייה לעובדי ממשלה שהנתונים מתגלגלים בין ידיהם. תמורת הסכום הנכון הם גם מעבירים אותו לכל דורש. לדבריהם, פעם בכמה שנים עוצרים מספר עובדים שהעבירו את המידע וכעבור מספר חודשים, כשהעניין נרגע, חוזרים החוקרים לאותה שיטת פעולה. "כך היה בעבר וכך יהיה גם בעתיד, המשטרה לא גילתה את אמריקה במעצרים הללו", מסרו.

 

עו"ד גיל דחוח, פרקליטו של אחד החשודים אמר: "הלקוח היה משוכנע כי החומר שהוא מקבל מושג בדרכים חוקיות, והוא קיבל אותו דרך משרד חקירות מסודר. לא היתה לו כל סיבה לחשוב שהדבר הושג תוך עבירה על החוק".

 

שיטות פעולה של חוקרים פרטיים

בשנה שעברה נחשפה פרשת הסוס הטרויאני, במסגרתה נעצרו שורה של חוקרים פרטיים, מהמובילים בישראל, בחשד כי שתלו תוכנה היוצרת "סוס טרויאני" במחשבי משרדי פרסום ויחצ"נות וכן במחשבי חברות מסחריות גדולות. המטרה: לדלות מהם מידע - שאותו מכרו למתחרים. 11 חוקרים נעצרו בפרשה, כולם שייכים למשרדי החקירות מודיעין אזרחי, קרוכמל חקירות מיוחדות ופילוסוף בללי. יחד עמם נעצרו מנהלים בכירים בחברות החשודות כי השתמשו במידע שהושג באמצעות הריגול, ובהן "יס", "פלאפון", "סלקום", אמדוקס ויבואן הרכב "מאיר".

 

פרשה דומה בהיקף נמוך יותר נחשפה אף היא בשנה שעברה, כששופטת בית משפט השלום בבאר שבע, אסנת לאופר אלון, נאלצה לפרוש מתפקידה לאחר שהשיגה באמצעות החוקר הפרטי אמיר אברמסון, את פלט השיחות של בן זוגה אילן בורידה, המכהן כמפקד בית הכלא נפחא, על מנת לבדוק אם הוא בוגד בה עם קצינה משרות בתי הסוהר. זאת לאחר שהמעקבים הרגילים לא הניבו דבר.

 

השופטת לאופר מסרה לאברמסון את מספר הטלפון הנייד של בורידה, וזה פנה אל רן נחשון והזמין אצלו באופן דחוף עבור לאופר את פרטי השיחות היוצאות של בורידה. לאחר מספר ימים הועבר פלט השיחות תמורת 5,000 שקל.

 

מהחקירה עלה כי אייל זיסקינד, מוקדן בחברת פלאפון, נכנס שלא כדין אל כרטיסו האישי של בורידה במחשב חברת פלאפון, והפיק את פלט השיחות. כך עשה זיסקינד פעמים רבות לבקשת אותו "מתווך", רן נחשון. נחשון העביר כמה מאות שקלים למוקדן בפלאפון תמורת המידע, וגרף לעצמו סכומים גדולים בהרבה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החשודים בהארכת מעצר
צילום: ירון ברנר
מס הכנסה. סחר במידע
ביטוח לאומי. תעריף לכל בקשה
מומלצים