שתף קטע נבחר

"לא ייתכן שלא נעשה בדק בית"

בכינוס מועצת העיתונות מתחו ביקורת על התנהלות התקשורת במלחמה והחליטו על הקמת ועדה שתקבע כללי אתיקה לימים שכאלה. אבל אולי הציבור פשוט מאשים את השליח? דיון

ישיבת מליאת מועצת העיתונות הראשונה לאחר מינויה של השופטת בדימוס, דליה דורנר, לנשיאת המועצה, עסקה בתפקוד התקשורת בימי המלחמה, זאת בעקבות קריאות הולכות וגוברות להקמת ועדת חקירה בעניין. את הישיבה פתחה דורנר באמרה: "ההתכנסות היום היא סימן לחידוש פעילות המועצה שבשנים האחרונות תפקדה רק חלקית".

 

בהמשך דבריה העבירה דורנר ביקורת על הכיסוי התקשורתי הישראלי שקדם למלחמה ותהתה "מדוע לא התריעה התקשורת על אי מוכנותו של העורף". נשיאת המועצה, הידועה בעמדותיה הנחרצות בכל הנוגע לצנזורה ולחופש הביטוי, הוסיפה בהתייחסה לביקורת: "היום הפצת המידע קיימת באופן חוצה גבולות שבפתוח לכל. ספק אם במציאות תקשורתית זו - ההגבלות הצבאיות של הצנזורה אכן אפקטיביות". בהמשך דבריה התייחסה דורנר לטענות לפיהן הדיווח התקשורתי היה חודרני מדי, מפורט מדי ועדכני מדי, ואמרה כי בעיניה "תקשורת שנמנעת ממידע, מציגה מציאות מסולפת, פוגעת בדמוקרטיה ומותירה את הבמה לתקשורת העולמית, שתדווח בסופו של דבר על האירועים מנקודת מבט מנוכרת".

 

איפה המצוקה?

סיקור המלחמה הפך לסוגיה בוערת לא רק בימים אלו של הקמת ועדות וימי חשבון הנפש הלאומי, אלא כבר בימיה הראשונים של המלחמה. הציבור היה צמא לכל פיסת מידע והתקשורת סיפקה את המידע המקסימלי שידה השיגה. עבור חלק מהציבור, זה היה יותר מדי. היו שאמרו כי דיווחים על הזזת כוחות בזמן אמת פוגעים בהישגי הצבא, אחרים טענו כי הדיווחים מלבים פאניקה והיו שהרחיקו לכת וסיווגו את העיתונאים "כמסייעים לאויב". יו"ר אגודת העיתונאים בתל אביב, יוסי בר מוחא, אמר בישיבה: "במהלך השבועות האחרונים הגיעו אלינו תלונות רבות שטענו על דיווחים פוגעניים וערבוב בין פרשנות ודיווח במהלך המלחמה. היו עיתונאים שהלכה למעשה שרטטו מפות, נתנו נקודות ציון ודיווחו על מהלכי לחימה של צה"ל ובכך אפשרו לחיזבאללה להתארגן. אין ספק שגם דו"צ שותף לעניין אבל אנחנו חרגנו מגבולות המותר ומחובתנו לבקר את עצמנו. לא ייתכן שלא נעשה בדק בית".

 

יוסף פרנקל, מהאיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית, אמר: "מה שחסר במועצת העיתונות זה לא הפרספקטיבה המשפטית אלא האתית. זה בא לידי ביטוי בתקופת החירום, אבל גם קודם לכן. המועצה צריכה לברר מה הן חובות העיתונאים ומתפקידה להתמודד עם נורמות עיתונאיות ולקבוע עקרונות ניווט והתנהגות". מנהל תחנת גל"צ, אבי בניהו, אמר: "היו טענות שהפכנו לקציני תצפית ראשיים של החיזבאללה, אבל האמת היא שבאופן כללי העיתונות שיתפה פעולה עם הצנזורה. מה שמתסכל בסיקור התקשורתי הוא הכשלון שלנו להעביר את המצוקה הנוראית של 1.5 תושבי ישראל שישבו למעלה מחודש במקלטים".

 

בתום הדיון החליטו חברי המועצה שלא לעסוק באירועי העבר ולא "לערוף ראשים". במקום זאת, סוכם על הקמת ועדה שתבחן את התנהלותה של התקשורת בזמני חירום ותקבע כללי אתיקה מיוחדים לימי המלחמה. הכללים החדשים ייכללו בתקנון האתיקה המקצועית של העיתונות. בראש הוועדה תעמוד דורנר והוועדה תורכב מנציגי ציבור בהם עו"ד אורנה לין, שמונתה במהלך הישיבה לתפקיד ממלאת מקום לנשיאה. חברים נוספים בוועדה יהיו נציגי העורכים, המו"לים ואגודות העיתונאים.

 

השתתפה בהכנת הכתבה: מרב יודילוביץ'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
דורנר. לא עורפים ראשים
צילום: ניב קלדרון
לאתר ההטבות
מומלצים