שתף קטע נבחר

ברק נפרד: בכל סכסוך ראיתי את האדם במרכז

בטקס מרגש שנערך בבית המשפט העליון, נפרדו בכירי מערכת המשפט מהנשיא הפורש, אהרן ברק. מחליפתו, השופטת בייניש, נשאה דברים וקולה נסדק פעמים רבות מבכי: "בדחילו וברחימו מקבלת עצמי את התפקיד של נשיאת בית המשפט העליון. אין בקרבנו היום עוד אהרן ברק". בתום נאומו תהה ברק: "האם הצלחתי לכתוב דף בהיסטוריה המשפטית שלנו? על כך תוכל רק ההיסטוריה להשיב"

סופה של תקופה: בכירי מערכת המשפט נפרדו הבוקר (יום ה') בטקס מרגש מנשיא בית המשפט העליון הפורש, אהרֹן ברק. במהלך הטקס הקריא ברק על-פי בחירתו את פסק דינו הפומבי האחרון, שנפסק בענייני ירושות. בדברי הפרידה שלו אמר ברק כי "בכל סכסוך שהכרעתי ראיתי את האדם במרכז, ביקשתי להטיח צדק לכלל".

 

ברק העיד על הערכים מהם ינק כמשפטן: "דמוקרטיות רבות יש בעולם, אך רק אחת מהן מקורותיה הם יהודיים. ההלכה היהודית והתרבות היהודית הם חלק ממני. ההיסטוריה היהודית היא חלק ממני. השואה של עמנו היא השואה שלי. רואה אני במדינת ישראל פיתרון לבעיית העם היהודי. רואה אני עצמי כציוני ובעיניי חוק השבות הוא היסודי בחוקים מדינה יהודית הינה מדינת שההתיישבות היהודית היא בראש מעיינותיה. מדינה יהודית היא מדינה שערכי היושר השלום הם ערכיה".

 

 

הנשיא הפורש המשיך ופרש את עמודי התווך של עמדותיו. "במרכז תפיסתי את הדמוקרטיה עומדות זכויות האדם", אמר, "בלעדיהן אין קיום לדמוקטיה. בכל תפקידי כשופט ביקשתי להבטיח את זכויות האדם. זכויות אלו אינן מוחלטות, הן ניתנות להגבלה, אך להגבלה של גבולות. 

 

"הערבים החיים בתוכנו הם אחינו שווים לנו בכל. דמוקרטיה אינה רק זכויות אלה גם חובות. בדמוקרטיה הפרט צריך לשאול גם מה אני צריך לעשות למדינה. הטרור יוצר מתח קשה במרכיביה של הדמוקרטיה, אנשי זכויות האדם עשויים לדרוש הגנה על הפרט גם בפגיעה בביטחון. לא פעם נלחמת הדמוקרטייה כאשר אחת מידיה קשורה מאחור.בית המשפט העליון שמר בכל ההיסטוריה שלו על הדמוקרטיה הישראלית. הוא הגן עליה בתקופות קשות". בתום דבריו הוא תהה בקול "האם הצלחתי לכתוב דף בהיסטוריה המשפטית שלנו? על כך תוכל רק ההיסטוריה להשיב. חוזר אני לכור מחצבתי: הכתיבה והמחקר האקדמי. משם באתי ולשם אני שב אחרי 30 שנות שירות".


ברק ובייניש נפרדים. חתומים בנשיקה (צילום: גיל יוחנן)

  

השופטת דורית בייניש, מחליפתו בתפקיד, אמרה בדברים שנשאה כי "אין בקרבנו היום עוד אהרן ברק". היא כינתה את ברק "ענק המשפט, הגדול בפוסקי ישראל", וקולה נסדק מבכי במהלך דבריה. בתום הנאום נפרד ברק מבייניש בנשיקה. 

 

עם כניסתה לתפקיד אמרה בייניש: "בדחילו וברחימו מקבלת עצמי את התפקיד של נשיאת בית המשפט העליון. רואה אני עצמי כממשיכה את דרכם של הנשיאים גדולי המשפט שראיתי. רואה אני את שליחותי בנשיאתו של הלפיד העובר מיד ליד. נעשה כל שבכוחנו השיפוטי לקיים חברה בישראל ששומרת על ערכים של שמירת חוק. אהרן, אתה סוגר היום עוד מעגל בעולם המשפט. מעיין היצירה שלך שופע, שוב הנך מחליף מסלול, צופה לעבר אופקים חדשים. אנו מוקירים לך תודה".

 

הנשיאה הנכנסת סיפרה על תקופת כהונתו של הנשיא היוצא: "במרכז פיתוחה של החקיקה הישראלית המקורית עומד אהרן ברק. הוא פתח אופקים חדשים. המשפט בתום כהונתו שונה בתכליתו מהעידן הקודם לו. מאז שנתו הראשונה בבית המשפט העליון הייתה פסיקתו להלכה פורצת דרך, מאז 78' ועד היום קבע את הנורמות המשפטיות המרכזיות שבית משפט זה העניק לחברה בישראל.

 

"לאחר שמונה לנשיא, ועל אף סמכותו הבלתי מעורערת, ראה אהרן את תפקידו כראשון בן שווים. בעיני אהרון, תפקידו של השופט הוא לגשר על הפער בין המציאות לחיים - תורת השיפוט שיצר צומחת מהנקודה שיש לה מבט מעבר ליום יום".


טקס הפרידה (צילום: גיל יוחנן)

  

בהמשך דבריה סיפרה בייניש על היכרותה האישית עם ברק. "זכיתי להיות תלמידתו, לעבוד במחיצתו ולשבת איתו על כס המשפט", היא מספרת. "עוד בטרם מלאו לו 40 שנה, היה איש אקדמיה, מרצה ודיקן הפקולטה למשפטים. לא ארחיב על המסלול המטאורי שעשה.

 

"אהרן החל את דרכו בתחום המשפט הפרטי, תחום זה היה ונשאר לתחום מומחיותו המובהק. ואולם, אהרן לא נותר מומחה רק בתחום זה, כמעט ולא היה תחום משפט שאהרן לא שלח יד בו. אהרן הוא מורה בכל רמ"ח איבריו, גם היום המחויבות לחינוך המשפטי של הדור הצעיר בוערים בעצמותיו. מאות אנשי אקדמיה בארץ ומחוצה לה חבים לאהרן תודה על הכוונתו והדרכתו במסלול האקדמי". 

 

בנאומה לא חסכה בייניש ביקורת מכלי התקשורת: "בשנים האחרונות נשבו רוחות רעות שהעכירו את אווירת בית המשפט. התקשורת אשר לה תפקיד חשוב בהגנה על ערכי הדמוקרטיה הפכה את הטפל לעיקר. ביקורת על בתי המשפט רצוייה ויש לה חשיבות. מערכת בתי המשפט אינה נטולת חסרונות וליקויים". 

 

מזוז: ברק מהפכן, בייניש "נסיכה"

גם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, נשא דברים בטקס, ואף גנב את ההצגה כשכינה בטעות את השופטת בייניש "הנסיכה הנכנסת" במקום "הנשיאה הנכנסת": "השופט ברק מסמל את המעבר ממשטר של כללים למשטר של ערכים. המהפיכות שהוביל השופט ברק יצרו מציאות משפטית חדשה, שפה חדשה וכלים אפקטיביים יותר לקידום המשפט. ועם זאת יש לומר כי הוא מהפכן מזן חריג, הוא מהפכן אך לא איש קצוות. ברק הוא מהפכן שיטתי ומובנה.

 

"השפעותיו של השופט ניכרות הרבה מעבר לעולם המשפט. עם השנים הייתה דמותו של אהרן ברק לגורם בעל השפעה מכוננת על החברה הישראלית כולה. השופט ברק מגלם בדמותו ופועלו ומזוהה בחברה הישראלית כסמל. קשה לחשוב על עוד אדם בישראל שזכה וזוכה להערכה והערצה החוצה גבול, ואף אשר יריביו חשים אליו הערכה".

 

מזוז הוסיף: "למילה שופט נודעו בתנ"ך שתי משמעויות - אחת דיין והשנייה מנהיג. הנשיא ברק שילב את שתיהן. המורשת שמותיר אחריו ברק, הכרעותיו, הלכותיו והדוגמא האישית, תשמשנה מעין מצפן שיוביל את ספינת הדמוקרטיה לבטח בים הסוער".

 

ראש לשכת עורכי הדין, ד"ר שלמה כהן, סיפר שהוא וסטודנטים נוספים השתכנעו ללמוד משפטים בזכות המרצה ברק, "מי שמקיש אהרן ברק ב-Google מקבל כ-244 אלף טקסטים שבהם אתה נזכר. תולדות חייך הם תשקיף של ההיסטוריה היהודית בדורות האחרונים. איננו נפרדים ממך. בצד הבעת תודה עמוקה, אנחנו מביטים בציפייה להמשך פועלך ותרומתך למשפט ולחברה הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ברק ובייניש
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
אלישבע ברק בטקס הפרידה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
עם הנכדים
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
עם שר המשפטים, שטרית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים