שתף קטע נבחר

 

"אם נצטרך - נחזור לסוריה וללבנון"

למרות ההחלטה לפתוח נגדם בחקירה, מסביר ח"כ זחאלקה עם שובו לארץ כי הוא וחבריו ישובו לסוריה ולבנון אם יתעורר הצורך. "זכותנו לשמור על קשר עם העולם הערבי", אמר. בחוויותיו מהביקור הוא רושם: לבנון הרוסה, ואסד רוצה שלום

חברי הכנסת מבל"ד רחוקים מאוד מלהיבהל מהכעס בציבור הישראלי בעקבות נסיעתם לסוריה ולבנון. למרות האיומים בחקירה פלילית נגדם, ולמרות ההאשמות על בגידה במדינה מבטיח חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה בשיחה עם ynet עם שובו מלבנון, כי אם יהיה צורך, ישובו הוא וחבריו לסוריה.

 

"איננו מבקרים בסוריה יומם ולילה, אך אינני יכול לפסול את האפשרות שנבקר שם שוב", אומר זחאלקה, "אם תהיה סיבה רצינית לבקר שם אז נשקול את העניין. אנחנו עדיין חושבים שזו זכותנו לשמור על קשר עם העולם הערבי. פרט לכך, האמנה הבינלאומית של זכויות המיעוטים מכירה בזכות החוקית של מיעוט לשמור על קשר עם בני עמו".

 

שלושת חברי הכנסת של בל"ד - חבר הכנסת עזמי בשארה, ג'מאל זחאלקה וואסל טהא, שבו הערב ארצה לאחר ביקור מתוקשר מאוד בלבנון וסוריה, שנחשבות למדינות אוייב. הם צפויים להיחקר בזמן הקרוב במשטרה, בחשד שעברו על החוק האוסר על חבר כנסת לבקר במדינות אוייב ללא אישור מפורש.

 

בתשובה לשאלת ynet על הכוונה המתגבשת להסיר את חסינותם של חברי הכנסת ולהעמידם לדין, אומר זחאלקה: "שמענו את ההצהרות של מזוז בעניין זה, ואנחנו נחכה ונראה אם יבקשו להסיר את החסינות שלנו. מבחינה חוקית יש לנו את הזכות לפעילות פוליטית, במסגרת החסינות המהותית הגוברת על החסינות בחוק. ההסתה של הפוליטיקאים הישראלים נובעת מרדיפה פוליטית ולא מקנאות לשמירה על החוק".

 

ח"כ זחאלקה ממשיך וטוען כי הקריאות להעמיד אותו ואת עמיתיו לדין נובעות מגזענות ורדיפה, ומוסיף ואומר כי ההסתה נגד חברי כנסת ערביים הייתה קיימת גם לפני שנסע לסוריה. "הביקור נעשה במסגרת פעילותנו הפוליטית, ולדעתנו הדבר גובר על האיסור הקיים בחוק. שנית, ראינו במו עינינו שהעיתונאי רון בן ישי נסע לביירות, וכשהוא חזר ארצה איש לא אמר לו דבר, ואפילו העריכו את העבודה העיתונאית שלו. עם כל הכבוד לעבודה העיתונאית - העבודה הפוליטית של חברי כנסת חשובה לא פחות".

 

לדברי זחלאקה, הוא אינו רואה כל בעיה בעובדה שמטרת ביקור בלבנון הייתה הזדהות עם העם הלבנוני. "הבענו בפני ראש הממשלה סניורה הזדהות עם העם הלבנוני שהיה קורבן להתקפות מהאוויר. 1,180 אזרחים לבנונים, ולא אנשי חיזבאללה נהרגו. 4,053 פצועים נפצעו באורח שמצריך אשפוז, בנוסף לכך 30,000 דירות, בתים ובתי עסק נפגעו בהפצצות ויותר מ-100 גשרים נהרסו. ההרס בלבנון הוא אדיר ואנשים בארץ ראו רק את הצילומים מהאוויר. אנו מביעים את הסולידריות שלנו עם העם הלבנוני ומשתתפים בכאבו".

 

הממשל הסורי רוצה שלום אמת

כשנשאל זחאלקה על חוויותיו והתרשמויותיו מהביקור בסוריה ובלבנון, הוא מעביר תמונה של סוריה מתונה, שאינה רוצה בעימות אלים מול ישראל. "הבנו באופן חד משמעי מהנשיא בשאר אסד, מסגנו פארוק א-שרע ומשאר הבכירים הסורים כי יש להם עמדה חד-משמעית שרוצה בשלום צודק, ודבקה ביוזמת השלום הערבית", אומר זחאלקה. "למדנו עוד שסוריה התנגדה לנסיגה חד צדדית בלבנון בשנת 2000 ורצתה שהדבר יתבצע בהסכם. לפי הבכירים הסורים, אם הדבר היה מתבצע בהסכם בינם לבין ישראל, אולי כל מה שקרה בלבנון היה נמנע".

 

המצב בלבנון, לדברי חבר הכנסת, הוא הרבה פחות אופטימי. "המצב הפנימי שם לא קל", הוא מספר, "נפגשנו עם ראש הממשלה הלבנוני לשעבר, סלים אל-חוס (שנחשב כמצדד בעמדותיה של חיזבאללה- ר"נ) ו עם חברי פרלמנט שמחזיקים בהשקפות דומות. פגשנו גם את הפטריארך המרוני, נסראללה ספיר, ואת ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה ואחרים. למדנו שיש מתח רב בלבנון ואופוזיציה חזקה מאוד לממשלה".

 

על המראות שראו חבריי המשלחת בלבנון, אמר, "ראינו את ההרס כבר בציר ביירות-דמשק. כך למשל ראינו מפעל חלב שהופצץ על-ידי ישראל. נהגים מקומיים סיפרו שהמפעל זכה במכרז להספקת חלב עבר הצבא האמריקני בעיראק במקום חברות ישראליות ולכן הוא הופצץ על ידי ישראל.

 

"בדרך בין דמשק לביירות ראינו הרס רב. נסענו דרך הדרכים העוקפות כי כל הגשרים נהרסו והנוסעים נאלצים עתה להשתמש בדרך העתיקה בין ביירות לדמשק ולא בדרך המודרנית שהייתה קיימת והופצצה. גם בדאחייה ההרס הוא עצום. מאות בניינים רבי קומות קרסו, ובסך הכל כ-5,000 יחידות דיור, משרדים ובתי עסק נהרסו באופן מוחלט. המזל הוא שחיזבאללה ציפו להפצצות שכאלו, ולכן כל התקיפות בדאחייה היו של משרדים שנעזבו כבר לפני כ-10 שנים".

 

לשאלה מה אמרו חברי הכנסת עצמם למנהיגים הערבים עמם נפגשו, עונה זחאלקה: "אמרנו כי אחרי שהתוכניות החד צדדיות קרסו ופתרונות הביניים התחסלו, אין כרגע תוכנית פוליטית ראויה, ולכן זה הזמן להפעיל את יוזמת השלום הערבית כבסיס ראוי לניהול משא ומתן. סניורה אף אמר לנו שהוא לא מבין מדוע ישראל מתעלמת מיוזמת השלום הערבית. התרשמנו שאין שום ערוץ הידברות בין ישראל לסוריה כיום".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
זחלאקה. לא מפחד מהאיומים
צילום: חגי אהרון
צילום: איי אף פי
אסד. רוצה שלום צודק
צילום: איי אף פי
מומלצים