שתף קטע נבחר

"ענת נענשת פעמיים כי אין לנו מעלית"

משפחת לוי נאלצת להתמודד עם מצב בלתי אפשרי: ענת, בתם, סובלת משיתוק מוחין והם נאלצים לסחוב אותה שלוש קומות במדרגות, רק כדי שתראה אור שמש. "במשרד השיכון הציעו לנו פתרון שלא עוזר בכלום", אומרת האם, "לא מספיק שהבת שלי מוגבלת, למה היא צריכה להיענש שוב?". משרד השיכון בתגובה: אישרנו סיוע מוגדל לפנים משורת הדין

נופלים בין הכסאות: בני הזוג לוי, עולים מאתיופיה, מטפלים כבר שנים בבתם הבכורה,ענת, הסובלת משיתוק מוחין. עם התבגרותה הם נתקלו בבעיה חדשה: הדירה בה הם מתגוררים נמצאת בקומה גבוהה, בבניין בלי מעלית, והם נאלצים לסחוב את ענת על גבם כדי שתוכל לצאת מהבית. "במשרד השיכון הציעו לנו הלוואה כדי לקנות דירה", הם מספרים, "אבל לא נוכל לעמוד בה. בינתיים ענת יוצאת מהבית רק בסופי שבוע".

 

בני הזוג לוי הגיעו לישראל מאתיופיה לפני 16 שנים. הם רכשו דירה בשכונת קריית משה ברחובות והחלו בהקמת המשפחה. כשנולדה בתם הבכורה, ענת, התגלה כי היא סובלת משיתוק מוחין. בתחילת הדרך, מיקומה של דירתם בקומה שלישית של בניין ללא מעלית לא היווה בעיה. ענת הייתה עדיין קטנה, והוריה הצליחו לסחוב אותה על גבם במעלה המדרגות. אבל עם חלוף השנים, התגלתה הבעיה במלוא חומרתה.

 
 
כעת, כשענת בת 11, כל יציאה שלה מהבית הופכת לבלתי אפשרית. "עד לפני שלוש שנים הייתי מורידה את ענת למטה, לשחק עם חברים", סיפרה אמה מרים. "היום אני כבר לא מסוגלת. אני צריכה לסחוב אותה על הגב וזה קשה. רק בימי שישי כשבעלי חוזר מוקדם הביתה הוא מוריד אותה, וביום שבת אנחנו הולכים כולנו לטיול ברגל".

 

מרים מסבירה בצער כי אם לא יימצא פיתרון, הבעיה רק תחמיר. "היום אני עוד מצליחה להוריד ולהעלות אותה לבית הספר, אבל בעוד שנה היא תתחיל להתפתח ותהפוך לבחורה. מה יהיה אז, היא לא תצא מהבית יותר? לא מספיק שהיא מוגבלת, הא צריכה להיענש עוד פעם?".

 

מכירת הדירה או השכרתה יכולים היו להיות פתרון פשוט עבור המשפחה, אבל השלט "למכירה" מתנוסס בחלון הדירה כבר יותר משנה, והטלפון לא צלצל אפילו לא פעם אחת. "אף אחד לא מתקשר, לא בשביל לשכור ולא בשביל לקנות. זאת שכונה שאף אחד לא רוצה לגור בה", מסבירה מרים, שהחליטה בסופו של דבר לפנות למשרד הקליטה ולמשרד השיכון כדי לבקש עזרה.

 

משרד השיכון דן בבקשתה של משפחת לוי, והציע לה הלוואה של כ-111 אלף שקלים, סכום שלדברי מרים, לא יפתור את הבעיה במאום. "מה אני אעשה ב-24 אלף דולר?", תוהה מרים, "אפשר לקנות דירה בסכום הזה? חוץ מזה שאני עדיין משלמת משכנתא על הדירה שלי. איך אני אסתדר עם שתי הלוואות?".

 

יואב קריים, ממטה מאבק הנכים, טוען כי "המשפחה הזאת נופלת בין הכסאות. המשרד לא עוזר לילדים נכים ולנכים שנפגעו במהלך חייהם, ויש בבעלותם דירה שאינה מותאמת לנכים. לדעתי, האצבע המאשימה צריכה להיות מופנית דווקא לעבר משרד השיכון, אשר לא מחזיק במדיניות של דירה תמורת דירה, לפיה נכים יכולים לקבל דירה נגישה בתמורה לדירה שנמצאת בבעלותם".

 

משרד השיכון: אישרנו סיוע מוגדל לפנים משורת הדין 

ממשרד הקליטה נמסר בתגובה כי "המשרד לקליטת העלייה מסייע בתחום הדיור לעולים אשר אין בבעלותם דירה. באפשרות המשרד להעניק סיוע בשכר דירה וכן פתרונות דיור ציבורי לעולים אלו. פתרונות לעולים בעלי נכסים ניתנים על ידי משרד השיכון המופקד על תחום זה".

 

ממשרד השיכון נמסר בתגובה כי "משרדנו מעניק סיוע לאזרחים בעלי מצוקה בריאותית, המחזיקים בדירה, על ידי החלפת או הרחבת דירתם בכפוף לקריטריונים הקבועים בנהלים.

 

"משרדנו מעניק לנכים בעלי דירה הלוואה בסך 35,520 שקלים שתסייע להם לרכוש דירה חלופית. משפחת לוי ערערה על גובה הזכאות, והוועדה הציבורית לאכלוס של משרדנו, בישיבתה ב-16 במאי השנה אישרה להם סיוע בסך 111,075 שקלים בהלוואה (יותר מפי 3 מהזכאות המקורית), וזאת לפנים משורת הדין ולאור נכות הבת. הוועדה הציבורית הנה הדרג הבכיר ביותר לערעורים במשרדנו ועל החלטתה לא ניתן לערער אלא בחלוף שנה מיום קבלת ההחלטה. לצערנו, מעבר לכך, אין באפשרות משרדנו לסייע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
ענת ומרים. המצב קשה מנשוא
צילום: דלית שחם
מומלצים