שתף קטע נבחר

נתניהו פועל לפיזור הכנסת; ממתין לתשובת ש"ס

הכנסת רוחשת סביבו של בנימין נתניהו, שהצליח להצית את המערכת הפוליטית עם ההודעה על כוונתו להתמודד. במחנה נתניהו מכירים בכך שהמפתח הוא ש"ס, ומנסים ללחוץ עליה להסכים לבחירות כלליות

בנימין נתניהו מושך היום (יום ב') בכל החוטים הפוליטים כדי לקדם את התמודדותו על ראשות הממשלה: נקודת המפתח מבחינתם של נתניהו ואנשיו, היא ש"ס, שהודיעה כי תתמוך בו ובזכותו להתמודד - אולם בתנועה לא משתוקקים ללכת לבחירות חדשות לכנסת.
בעקבות כך, סגרו היום אנשיו של נתניהו בליכוד מעין "דיל" עם אנשי ש"ס: חוק תמורת חוק. לפי הסיכום, יחתמו אנשי ש"ס על העצומה של חברת הכנסת לימור לבנת להביא לפיזור הכנסת לדיון בועדת חוקה, עוד היום. בתמורה, יחתמו חברי הליכוד על 'חוק ביבי המשופץ' של ח"כ יאיר פרץ, הקובע כי יינתן לכל ראש מפלגה לרוץ לראשות הממשלה (גם אם הוא אינו חבר כנסת).
בצהרים התקשר נתניהו ליו"ר ש"ס אלי ישי כדי לבדוק איך מתקדמת העסקה. ישי השיב לו: שום פיזור בינתיים, אנחנו רק מקדמים את החוק על שמך. בתוך כך הודיעה ישראל בעליה כי היא מתנגדת ל'חוק נתניהו' והיא תתמוך רק בפיזור הכנסת, זאת למרות שאמש שוחח נתניהו עם שרנסקי שהבטיח לו תמיכה בשני התחומים.
נתניהו כבר שוחח בטלפון בנושא עם יו"ר המפד"ל יצחק לוי והיום נפגש גם עם יו"ר שינוי, יוסף לפיד וכן ביצע "חריש עמוק" בקרב המפלגות החרדיות.
נתניהו ניסה לשכנע את ראשי המפלגות הללו כי עדיף לפזר את הכנסת מאשר לפעול לחקיקת חוק נתניהו. הוא מעדיף שהכנסת תתפזר, כדי ליצור רושם שהוא מתמודד על ראשות הממשלה בזכות, ולא בחסד, בחסות חוק מיוחד שנחקק למענו. סיבה נוספת להעדפתו זו היא שהליכוד עשוי לחזק את כוחו בבחירות חדשות.

מגעים קדחתנים

בשיחה עם הרב לוי ועם נתן שרנסקי הבטיחו שניהם כי יתמכו בפיזור הכנסת, אך במערכת הפוליטית אומרים כי ידם תרעד כשיצביעו בעד החוק, מאחר שבחירות חדשות עשויות לגרום להיחלשות כוחן של מפלגותיהם.
גם יו"ר שינוי, לפיד, הבטיח לנתניהו לתמוך בפיזור הכנסת. בפגישה שקיימו הבוקר השניים בביתו של ידידם המשותף, ראש עיריית ירושלים, אהוד אולמרט, ואשר נמשכה כ-40 דקות, אמר לפיד לנתניהו: "אתמוך בפיזור הכנסת, אפילו בהצעת אי אמון, אם תעלה, אך לא אתמוך בחוק הקרוי על שמך".
היחיד שלא נתן תשובה ברורה הוא יו"ר ש"ס, אלי ישי. בש"ס תומכים אמנם בנתניהו, אבל לא ששים לפזר את הכנסת מחשש לאיבוד מנדטים. ישי אמר לנתניהו כי יביא את העניין למועצת חכמי התורה, והיא זו שתכריע.
בינתיים, החל היום ח"כ יאיר פרץ מש"ס להחתים את חברי כנסת על הצעת חוק פרטית, שתאפשר לנתניהו להתמודד לראשות הממשלה מבלי לפזר את הכנסת. לפי הצעה זו, כל ראש מפלגה יוכל להתמודד לראשות ממשלה, גם אם הוא לא חבר כנסת. פרץ מתכוון לבקש פטור מחובת הנחת ההצעה, כך שיתאפשר להעלותה בקריאה טרומית כבר מחר.
ומשמאל, סיעת מר"צ אומרת היום בגלוי, כי תצביע נגד פיזור הכנסת, מאחר שאולי בכך תסייע למניעת חזרתו של נתניהו. ברוח זו הגיש היום חבר הכנסת מוסי רז הצעת חוק, שלפיה המועמד לראשות הממשלה יהיה חייב להיות חבר כנסת בשנה שקדמה להגשת מועמדותו. "בשעה שיש לגבי חברי כנסת חוקי צינון וחוקים המגבילים את פעילותם הכלכלית, הגיע הזמן להגביל גם את פעילותם של המועמדים לראשות הממשלה", הסביר רז.
גם סיעתו של רומן ברונפמן והסיעות הערביות הודיעו כי יתנגדו לפיזור הכנסת, כדי לסכל את חזרתו של נתניהו.
יוצא איפוא, שהחוק לפיזור הכנסת תלוי כעת בהחלטתה של ש"ס. יצוין, כי אחת הסיבות להופעתו של נתניהו אתמול בטלוויזיה היתה תלות זו בש"ס. בהתייעצות שקיים אתמול לאחר חזרתו לארץ עם מקורבו, חבר הכנסת דני נווה, ועם מזכיר הממשלה לשעבר, גדעון סער, נקבע כי עליו להכריז מיד על מועמדות, בתקווה שהציבור של ש"ס, המעוניין בבחירתו כראש ממשלה, ילחץ על המפלגה לקדם את החוק לפיזור הכנסת.
ובינתיים, בעוד נתניהו ממתין לתשובת ש"ס, חברת הכנסת לימור לבנת פועלת לזירוז הביורוקרטיה החוקתית. בצהריים היא תיפגש עם יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, אמנון רובינשטיין, בניסיון לשכנע אותו להעלות בדחיפות את החוק לפיזור הכנסת בוועדה. לפי שעה, מתכוון רובינשטיין להעלות את החוק לדיון רק ביום שני הבא.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
נתניהו. מעדיף את פיזור הכנסת על חוק נתניהו
צילום: ערוץ 2
צילום: איי אף פי
ישי. הגורם המכריע
צילום: איי אף פי
מומלצים