שתף קטע נבחר

הפגנה: אל תאכלו בפיצרייה שמפרה זכויות עובדים

עשרות מחברי הנוער העובד והלומד קראו ללקוחות פיצריית "1+1" בראשון לציון שלא לאכול במקום, במחאה על כך שבעל הפיצרייה שולל מהעובדים את זכויותיהם. "הוא ירגיש את התוצאות בקופה. נפגין עד שהוא ישלם", אמר מארגן המחאה. בעלי הפיצרייה מכחישים את הדברים

מדי שנה, בדרך כלל סמוך לתחילת החופש הגדול, מפרסמת תנועת הנוער העובד והלומד את זכויותיהם של בני נוער וצעירים עובדים. נראה שעבור חלק מהמעסיקים מדובר בהמלצות בלבד, ולכן החליטו בתנועה לעשות מעשה.

 

עשרות מחניכי הנוער העובד והלומד הפגינו אתמול (ג') מול פיצריית "1+1" ברחוב ז'בוטינסקי בראשון לציון במחאה על כך שבעל המקום אינו מקיים את זכויות עובדיו. "תשלם, תשלם, תשלם" צעקו חברי התנועה וחילקו מנשרים לעוברים ושבים בהם מוסבר מדוע כדאי להם להדיר את רגליהם מהפיצרייה ולהשביע רעבם בבית עסק אחר.

 

מספר צעירים שעבדו בפיצרייה בעבר הגישו תביעות לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בהן טענו שלא קיבלו את פיצויי הפיטורים, דמי ההבראה ופדיון ימי חופשה המגיעים להם. כמו כן, הם התלוננו על כך שהועסקו בעבור פחות משכר מינימום.

 

"אנו פונים אלייך להושיט יד למאבק לשיפור תנאי העובדים כאן במקום", נכתב במנשר, "אפשר לבחור לא להתעלם: עדיף לאכול פיצה במקום אחר ואנו קוראים לך לעשות כן. עזור לנו להיאבק על זכויות בני נוער עובדים".

 

אחד מתובעי הפיצרייה, אריק רוזנבלום (23), עבד בה כשבעה חודשים בתור שליח ותאר בפני ynet תנאי העסקה קשים. "לא שולם לי אפילו שכר מינימום. לא נתנו לנו את היחס המינימלי שמגיע לבני אדם. עבדתי כמו חמור בשביל 15 שקלים באמצע שבוע ו-17 שקלים בשבת למרות שהייתי חייל משוחרר. הבעלים החליט להוריד לי שלושה אחוזים מהמשכורת וכששאלתי למה, טען שככה זה ושלא אשאל שאלות".


שכר מינימום צעירים פיצה פיצרייה 1+1

התפלגות שכר העובדים
גיל שכר לשעה 125% שבת 150%
14-16 14.51 18.13 21.76
16-17 15.54 19.42 23.31
17-18 17.20 21.50 25.80
18 ומעלה 19.28 24.10 28.92

 

רוזנבלום, כמו עובדים אחרים, הרגיש תחילה שאין לו ברירה אלא להמשיך לעבוד בתנאים שהוצבו לו. "הייתי צריך את הכסף וזה סיפור לעזוב עבודה ולחפש אחרת. בסוף מצאתי עבודה בפיצרייה סמוכה בה אני מקבל 20 שקלים לשעה, כמו שצריך, והכל מדווח לביטוח לאומי. לא צריך להתחנן בשביל תלוש משכורת".

 

"הוא יראה את התוצאות בקופה"

רכז האיגוד המקצועי בראשון לציון ומארגן ההפגנה, אמיר ביתן, מבטיח שהמחאה לא תיעלם. "אחד התכנים שאנחנו מעבירים לחניכים בנוער העובד והלומד זה זכויות עובדים. התברר לנו שפיצרייה זו מתעלמת באופן סדרתי מזכויות עובדים כגון שכר מינימום, החזרי נסיעות ודמי הבראה. נמשיך להפגין עד שהם יחליטו לשלם".

 

ביתן מאמין שהלחץ יעשה את שלו, גם בקרב בעלי עסק אחרים. "אין ספק שהפיצרייה שילמה היום את המחיר. בשעה וחצי שהפגנו וחילקנו פליירים אנשים העדיפו לקנות פיצה במקום אחר. בעל הבית יראה את התוצאות בסופו של דבר בקופה ואנחנו באמת מתכוונים להמשיך במדיניות הזו".

 

אולם לא כולם אופטימיים. אחת הנשים שהגיעה לקנות פיצה לילדיה ולעצמה ביטלה את המנשר במחי יד. "הכתובת היא לא בעל הפיצרייה אלא המדינה שמצפצפת על כולם. אני היום בת 31, וכשהייתי נערה עובדת נתקלנו באותן בעיות. שום דבר לא השתנה מאז. הצבעתי מרצ ושינוי אבל כלום לא עוזר. כל הכבוד גם לנוער העובד והלומד אבל מהם לא תבוא הישועה. גם אותי מנצלים היום בעבודה, מנצלים את כולם. יש לנו ממשלה על הפנים".

 

בני נוער המעוניינים לדעת את זכויותיהם יכולים להתקשר לטלמסר שמפעיל הנוער העובד והלומד במספר: 1121* מכל טלפון נייד.

 

בעלי הפיצרייה ביקשו להבהיר כי שם העסק הוא " 2 פור 1" והוא פועל על פי חוק ומשלם לעובדיו שכר הגבוה משכר המינימום. לטענתם, העובד המצוטט בכתבה פועל ממניעים זרים למרות שקיבל את מלוא זכויותיו, ואף הוצא נגדו בימים האחרונים צו הרחקה מהפיצרייה על פי החוק למניעת הטרדה מאיימת. הם אמרו בנוסף כי "המסע התקשורתי והמיוחצן שמנוהל נגדנו מתוזמן היטב על ידי ההסתדרות משיקולים שאינם ענייניים". הם ציינו כי מתנהל דיון בבית הדין לעבודה בתביעה שהגישה עובדת אחת נגדם, וטרם ניתנה הכרעה בעניין.


פורסם לראשונה 03/10/2006 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
לא מוכנים לשתוק
צילום: עופר עמרם
מומלצים